xanthipost.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στο στόχο η ΚΟΙΝΣΕΠ πετιμέζι Γενισέας κατάφερε να παράγει το πετιμέζι των προγονών της

Ακούγοντας τους γονείς τους να μιλάνε με νοσταλγία για το πετιμέζι πέντε γυναίκες από τη Γενισέα αποφάσισαν μετά από μισό αιώνα να αναβιώσουν την παραγωγή του και την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου. Η ΚοιΝΣΕΠ πετιμέζι Γενισέας απέδειξε εμπράκτως πως  όταν επιθυμούμε κάτι πάρα πολύ τελικά όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρουμε.  Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γεννησέας, Αναστασία Αμανατίδου, όπως υποστήριξε και η ίδια πέρασε δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια προκειμένου να βρει τον αυθεντικό σπόρο του ζαχαροκάλαμου  ώστε να τον καλλιεργήσουν και να προχωρήσουν στην Μεταποίηση με την παρασκευή του Πετιμεζιού.

Με το βλέμμα στραμμένο στο στόχο τους και χωρίς να τους πτοεί η ταλαιπωρία και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν, οι γυναίκες της ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέας κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους και να γευτούν το πετιμέζι έτσι όπως το γευόντουσαν οι πρόγονοί τους. Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γεννησέας, Αναστασία Αμανατίδου, μίλησε στο Κανάλι 6 και μας εξήγησε την διαδρομή που ήταν γεμάτη δυσκολίες και αντιξοότητες αλλά απ’ ότι φαίνεται άξιζε ο κόπος.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αρχικά αντιμετώπισαν ήταν ότι ο σπόρος  που καλλιέργησαν αρχικά  δεν έτυχε της έγκρισης, των…γευσιγνωστών, δηλαδή των γονιών τους. Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάστηκε ένα ταξίδι στον τόπο καταγωγής τους, τον Πόντο και συγκεκριμένα, την Τραπεζούντα, αλλά και στα βουνά της Ξάνθης όπου μία ηλικιωμένη καλλιεργούσε τον συγκεκριμένο σπόρο για συναισθηματικούς λόγους. Το 2014 καλλιέργησαν μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και το τελικό αποτέλεσμα πήρε την έγκριση των γονιών τους και όχι μόνο.

Το πετιμέζι ζαχαροκάλαμου κέντρισε και το ενδιαφέρον από πανεπιστήμια του εξωτερικού που ασχολούνται με την γαστρονομία, όπου οι ειδικοί ερευνητές του θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν το πετιμέζι στο πρώτο ευρωπαϊκό λευκό ρούμι στον κόσμο.

Να σημειώσουμε ότι το πετιμέζι είναι ένα φυσικό προϊόν, που περιέχει φώσφορο σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ιχνοστοιχεία και παρουσιάζει αντιοξειδωτική δράση, οπότε μπορεί επάξια να χαρακτηριστεί super food.

Related posts

(video) – Ξάνθη : Το πάρκο με τα παπάκια … «Αλλιώς»  – Εστία μόλυνσης η λίμνη… ανεπαρκής ο καθαρισμός  … εγκατάλειψη του χώρου!

xanthipost

Περιφέρεια ΑΜΘ:  Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού – Τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί άνεμοι (μπουρίνια)

xanthipost

ΔΕΥΑ Αβδήρων – Διακοπή ύδρευσης σε οικισμούς του Δήμου

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ