Σε επαγρύπνηση και επιφυλακή είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με αφορμή τις δύο περιπτώσεις κουνουπιών Τίγρης που εντοπίστηκαν στην Ξάνθη. Κάθε 15 μέρες τοποθετούνται παγίδες και ελέγχεται ο αριθμός και το είδος των κουνουπιών. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από επερώτηση που κατέθεσε ο Επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας», κ. Φώτης Καραλλίδης.
Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για πρώτη φορά σε βάθος τριετίας πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 ενώ το 2018 τον μήνα Απρίλιο ξεκίνησε η υλοποίηση όλων των δράσεων καταπολέμησης τόσο από αέρος όσο και από εδάφους. «Οι καιρικές συνθήκες όμως είναι δυσμενείς και αυτές είναι που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος: Οι έντονες βροχοπτώσεις και η υγρασία, σε συνδυασμό με τις ψηλές θερμοκρασίες έφεραν αύξηση του αριθμού των κουνουπιών.» τόνισε ο Περιφερειάρχης. Παράλληλα υπενθύμισε ότι στις αρχές Ιουλίου το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας εξέδωσε ανακοίνωση για αυτήν την αύξηση και ενημέρωνε για την εντατικοποίηση των δράσεων προνυμφοκτονίας και ακμαιοκτονίας και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. ενώ ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί προσαρμόζουν τις δράσεις καταπολέμησης.
Και αυτό γίνεται χωρίς διακοπή. Ταυτόχρονα, ανά 15 μέρες μπαίνουν παγίδες και ελέγχεται ο αριθμός και το είδος των κουνουπιών. Όσον αφορά στο θέμα της προκαταρτικής έρευνας που έχει ξεκινήσει για το πρόγραμμα ο κος Μέτιος αποκάλυψε ότι έχει δώσει αναλυτική πολιτική απάντηση με ανακοίνωση. Στην τοποθέτηση του ο κος Καραλλίδης κατηγόρησε τον κ. Μέτιο κατηγορώντας τον αναποτελεσματικά όπου έχει εμπλακεί.» για να απαντήσει ο κος Μέτιος ότι ηδιοίκησή του ήταν αυτή που σχεδίασε το έργο σε βάθος τριετίας, εξασφαλίστηκαν οι σχετικοί πόροι και υλοποιήθηκε.»