Με γρήγορους ρυθμούς αυξάνει ο αριθμός των νέων λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που εντοπίζονται σε εβδομαδιαία βάση στη χώρα μας. Πάντως σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή παθολογίας των λοιμώξεων και επιστημονικό συνεργάτη του ΚΕΕΛΠΝΟ Τσιόρδα Σωτήριο είναι αναμενόμενο και δεν αποτελεί έκπληξη η έξαρση των κρουσμάτων ενώ προσθέτει ότι ο ιός του δυτικού Νείλου δύσκολα ελέγχεται και ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλους υδάτινους ορίζοντες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού έχουν διαγνωσθεί 43 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 21 την τελευταία εβδομάδα.
Πάντως ο κ. Τσιόρδας τονίζει ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου ιού γίνεται μέσω των κοινών κουνουπιών και όχι των κουνουπιών τίγρης ενώ το 80% από τους αυτούς που μολύνονται δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα ή μπορεί απλά να έχουν ελαφρά συμπτώματα κρυολογήματος και μυαλγίας. Μόνο ένας στους 150 που θα μολυνθούν από τον ιό θα αναπτύξουν την βαριά μορφή της νόσου κυρίως ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.
Όπως τέλος τονίζει ο κ. Τσιόρδας αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ θεωρείται πιθανή η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Κατόπιν τούτου, άμεση είναι η ανάγκη τήρησης μέτρων προστασίας από τα κουνούπια –μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ιός– από το σύνολο του πληθυσμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρήση εντομοαπωθητικών, στο σώμα ή στο περιβάλλον, αντικουνουπικών πλεγμάτων στα παράθυρα, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, αλλά και μέτρα όπως η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.ά. τα οποία μπορούν να προστατέψουν από το ενδεχόμενο μόλυνσης.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί –εκτός από την Ελλάδα– σε Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σερβία.