Το αργότερο έως τις 29 Αυγούστου θα τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων μαθητών που διαγωνίστηκαν στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια της χώρας. Ο αριθμός των εισακτέων φέτος υπολογίζεται να ανέλθει στους 74.692 , δηλαδή σε σχέση με πέρσι οι θέσεις είναι κατά 3.966 περισσότερες.
“Πυρετωδώς” εργάζεται η ομάδα των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας που έχει επιφορτιστεί με τον τομέα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκειμένου να εκδοθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες τα αποτελέσματα αποκλείεται να εκδοθούν πριν τις 25 Αυγούστου ενώ ως πιθανές ημερομηνίες ανακοίνωσης των βάσεων και των ονομάτων θεωρούνται η 27 η 28 ή το αργότερο η 29η Αυγούστου. Αρχικά υπήρχε ενημέρωση ότι τα αποτελέσματα ενδεχομένως να ανακοινώνονταν όπως και πέρσι, στις 24 Αυγούστου, αλλά ο πρόσθετος φόρτος εργασίας της έκδοσης αποτελεσμάτων για τους υποψηφίους από τις πυρόπληκτες περιοχές, μεταφέρει την ημερομηνία για 3 έως 5 ημέρες μετά.
Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθεί φέτος στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ανέλθει στις 74.692 (από 70.726 πέρσι) , δηλαδή σε σχέση με πέρσι οι θέσεις είναι κατά 3.966 περισσότερες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο αριθμός εισακτέων έμεινε σταθερός στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκε επίσης ο αριθμός εισακτέων κατά 6% στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα Τμήματα (Ναυτιλιακά, Πληροφορικής, Τουριστικά, Ψυχολογίας, Γεωπονίας, Χημείας κλπ) αυξήθηκε κατά 12,5%.
Τέλος, όπως μας μετέφεραν εκπαιδευτικοί κύκλοι, πολλοί από τους μαθητές φέτος έχουν ένα επιπλέον άγχος και αυτό γιατί, ακόμα και αν κάποιος ήθελε να προσπαθήσει πάλι και να δώσει πανελλαδικές εκ νέου την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το σύστημα αλλάζει. Να υπενθυμίσουμε ότι το νέο εξεταστικό σύστημα θα εφαρμοστεί από τη σχολική χρονιά 2019-2020 και το βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα εισαγωγής θα είναι η αναβάθμιση του Λυκείου με στόχο ελάφρυνση στον «εξεταστικό φόρτο» των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου για τις προαγωγικές εξετάσεις, ώστε «να είναι πιο ουσιαστικές». Επιπλέον, τυπικά οι εγκύκλιες σπουδές θα ολοκληρώνονται στη Β’ Λυκείου, ενώ η Γ’ Λυκείου θα έχει λίγα μαθήματα με πολλές ώρες διδασκαλίας και θα είναι προσανατολισμένη προς την ειδικότητα που θέλει κάθε μαθητής.