xanthipost.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τιμήθηκε η μνήμη των 38 αθώων και άοπλων κατοίκων του Καρυοφυτου που δολοφονήθηκαν άγρια από τις δυνάμεις κατοχής

Τη μνήμη των 38 αθώων και άοπλων κατοίκων του Καρυοφύτου που δολοφονήθηκαν άγρια από τις δυνάμεις Κατοχής τίμησαν 74 χρόνια μετά σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής. 74 χρόνια πριν το Καρυόφυτο θρηνούσε για τα 38 αθώα θύματα που δολοφονηθήκαν αναίτια και με πολύ άγριο τρόπο από τις δυνάμεις Κατοχής.

Για το ιστορικό της ημέρας και τη βάρβαρη δολοφονία των άοπλων κατοίκων του χωριού μίλησε ο πατέρας Γρηγόριος, εφημέριος του Καρυόφυτου , ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων την βιαιότητα των στρατευμάτων κατοχής που απάντησαν με φρικτούς βασανισμούς εις βάρος των κατοίκων  σε αντίποινα επίθεσης ανταρτικών δυνάμεων σε βάρος βουλγαρικής περιπόλου λίγες μέρες νωρίτερα.

Το πρωΐ της 9ης Σεπτεμβρίου του 1944 και έξω από το Καρυόφυτο, ομάδα Ελλήνων ανταρτών υπό τον Καπετάν-Μάρκο (Μερκούριος Γεκτίδης) προσέβαλλε μια εμπροσθοφυλακή βουλγαρικού τμήματος, σκοτώνοντας αρκετούς από τους άνδρες του. Σύντομα όμως ο εχθρός ανασυγκροτήθηκε με ενισχύσεις που κατέφθασαν από τις γύρω περιοχές (Σταυρούπολη, Νεοχώρι, Λεκάνη αλλά και Ξάνθη) με αποτέλεσμα την υποχώρηση των ελλήνων μαχητών.

Σαν αντίποινα για την επίθεση αυτή ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις κύκλωσαν το χωριό και στη συνέχεια επιδόθηκαν σε μια ανελέητη σφαγή όσων αμάχων δεν είχαν προλάβει ή θελήσει να καταφύγουν στα βουνά. Αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους σε ομάδες, αρχικά λεηλάτησαν και εν συνεχεία πυρπόλησαν όλα τα σπίτια. Κατόπιν οδήγησαν τους κρατούμενους (κυρίως άνδρες) πολίτες σε διάφορα σημεία του χωριού (στο σχολείο, στην εκκλησία, στην “αχλαδιά του Κασαπάκη”) όπου τους εκτέλεσαν ομαδικά.

Παράλληλα νεαρές γυναίκες βιάσθηκαν και δολοφονήθηκαν άγρια ακόμη και βρέφη λίγων μηνών δεν γλύτωσαν. Αναφέρονται δε περιπτώσεις που κάποιους άνδρες τους έκαψαν ζωντανούς ενώ άλλους τους έσφαξαν. Επιπλέον οι επιδρομείς τουφέκισαν και τον διορισμένο (κατοχικό) πρόεδρο του χωριού Βασίλιε Καίσεφ, ο οποίος τους εκλιπαρούσε να μην πειράξουν τους αμάχους. Την επομένη ημέρα το χωριό παρουσίαζε την εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής. Συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, η πλειονότητα των κατοικιών και μαγαζιών του είχε μεταβληθεί σε ερείπια. Ο συνολικός απολογισμός της θηριωδίας των βουλγάρων στρατιωτών ήταν 38 δολοφονημένοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά και πολλοί γέροντες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη Δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του  Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων εις μνήμην των38 αθώων ψυχών που έχασαν τόσο άδικα και τόσο βίαια την ζωή τους.  Στην εκδήλωση παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Κυριακή Αλατζά, εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καρυοφύτου Διαμαντής Σερεφιάς. Τις εκδηλώσεις τίμησε  ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς ενώ τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα  και η Φιλαρμονική του Δ’ Σώματος Στρατού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σιγή ενός λεπτού για τα θύματα της Σφαγής και τέλος με τον Εθνικό Ύμνο.

Related posts

Σε αναστολή λειτουργίας οκτώ σχολεία στην Ξάνθη

xanthipost

Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα Άβδηρα Ξάνθης !

xanthipost

(video) – Αξιόλογες επιδόσεις για τους αθλητές του Α.Π.Ο.Φ.Κ.Α Ξάνθης Λαζάκη και Ορφανίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 – Έδειξαν το ταλέντο τους και το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας !

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ