Την ώρα που μπαίνει σε τροχιά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση Τσίπρας και Ιερώνυμος, μετά από χρόνια διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, κατέληξαν σε μια συμφωνία που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας. Ένας έντιμος συμβιβασμός, που φιλοδοξεί να κλείσει εκκρεμότητες που έμεναν ανοιχτές εδώ και δεκαετίες, ήδη από τη δεκαετία του ’20.
Οι δυο πλευρές μάλιστα κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και στην Ιεραρχία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Για «ένα ιστορικό βήμα προς τα μπρος, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, αλλά και της Ελληνικής Πολιτείας» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη το βράδυ στις κοινές δηλώσεις του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος σε εκκρεμότητες που πολλές φορές δημιουργούν «κλίμα αντιπαλότητας ή και εκατέρωθεν καχυποψίας», θα πρέπει αυτές να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν «χωρίς να τις κρύβουμε», αλλά με το να «βρούμε έναν δημιουργικό τρόπο τόσο για την υπέρβασή τους όσο και για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε μία ώθηση προς τα εμπρός». Μία ώθηση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος να έχει τη δική της οικονομική αυτοδυναμία και αυτονομία, αλλά και της Πολιτείας να μπορεί να στηρίζει το έργο της έχοντας διακριτούς ρόλους, εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας στο ερώτημα που είχε θέσει ο αρχιεπίσκοπος μια ημέρα νωρίτερα, τόνισε ότι η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους αφενός μεν διασφαλίζει διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. «Η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας στο ελληνικό σύνταγμα είναι εκεί προκειμένου να υπογραμμίσει ότι το ελληνικό κράτος θα είναι ο εγγυητής της θρησκευτικής ελευθερίας του ελληνικού λαού και των Ελλήνων πολιτών» ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας. «Και, προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας» διευκρίνισε, χαρακτηρίζοντας «αστεία» και «κωμικοτραγικά» όσα «έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του σταυρού, από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα».
Μήνυμα προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά και ευρύτερα, ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε και αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν, πρέπει να προχωρήσει και να εγκριθεί ανεξαρτήτως αντιδράσεων που ενδεχομένως να προκύψουν στους εκκλησιαστικούς κόλπους έστειλε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όμως δεν άφησε ασχολίαστες τις δηλώσεις του Μ. Βορίδη -αν και προφανώς χωρίς να τον κατονομάσει. “Αδειάζοντας” τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. για τις πρόσφατες δηλώσεις του σε σχέση με δήθεν προθέσεις της κυβέρνησης, σημείωσε: “Ως προς τις μικρότητες ότι θα σβήσετε τα σύμβολα της Εκκλησίας κ.λπ., από πολέμους τέτοιας μορφής έχουμε γνωρίσει όλοι μας και τους γνωρίζουμε, αλλά ξέρουμε να προχωρούμε”.
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/1843678495746718/