Άνοιξαν οι ουρανοί στην Ξάνθη αλλά και σε όλη την Θράκη αφού ο Φοίβος έφερε ισχυρές βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με ισχυρούς νοτιάδες με αποτέλεσμα να πνιγεί στην κυριολεξία η περιοχή. Η ένταση της βροχής ήταν τόσο μεγάλη που δημιούργησε αρκετά προβλήματα σε μετακινήσεις οχημάτων και πεζών ενώ παράλληλα η Πυροσβεστική δέχθηκε αρκετές κλήσεις για άντληση νερού από πλημμυρισμένα υπόγεια και μονοκατοικίες.
Πνίγηκε η Ξάνθη από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης και δυστυχώς τα φαινόμενα δεν θα υποχωρήσουν μέχρι και την Κυριακή με μικρά διαστήματα ύφεσης. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με κατολισθήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο και πτώσεις δέντρων στην πόλη, όπου χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης η οποία δέχτηκε αρκετές κλήσεις για άντληση νερού από πλημμυρισμένα υπόγεια και μονοκατοικίες.
Να σημειώσουμε ότι η ποσότητα της βροχής που παρέχεται στην επιφάνεια του εδάφους μετρείται σε χιλιοστά (mm) ύψους του υδάτινου στρώματος το οποίο σχηματίζει. Αν δηλαδή, το νερό της βροχής, ή το νερό που προέρχεται από την τήξη του χιονιού ή του χαλαζιού δεν απορροφάται από το έδαφος, δεν εξατμίζεται, και δεν ρέει στο έδαφος, θα σχηματίσει ένα υγρό οριζόντιο στρώμα νερού. Το πάχος του στρώματος αυτού σε χιλιοστά, εκφράζει ποσοτικά τη βροχή που έπεσε σε ορισμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα Καιρικά Νέα του Νομού Ξάνθης που παρακολουθεί τα μετεωρολογικά δεδομένα και τους σταθμούς μέτρησης, ο Γέρακας Ξάνθης ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά νερού στην τρέχουσα κακοκαιρία. Στην πόλη της Ξάνθης σημειώθηκαν 65.4 χιλιοστά ενώ στη Λεύκη είχαμε 83 ενώ τέλος στον Πετεινός είχαμε 51.8. Στην περιοχή του Πετεινού αλλά και μέσα στην πόλη τις βραδινές ώρες της Τετάρτης είχαμε και χαλαζόπτωση ενώ οι διακοπές του ρεύματος λόγω των ακραίων καιρικών φαινόμενων δημιούργησαν προβλήματα σε νοικοκυριά αλλά και σε επαγγελματίες.
Η στάθμη στο ποταμό Κόσυνθο είναι αρκετά υψηλή ενώ προσοχή χρειάζεται να δείξουν οι πολίτες διότι σε πολλά σημεία όπου διέρχονται χείμαρροι, η κατάσταση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Από την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου έως και το μεσημέρι της Κυριακής, 27 Ιανουαρίου, ένα νέο χαμηλό βαρομετρικό, κινούμενο από Ιταλία προς Τουρκία, θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας. Βροχές αναμένονται σε όλη τη χώρα, ενώ καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις αναμένονται στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, και πιθανώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας. Οι άνεμοι από νότιοι θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν, αρχικά στο Ιόνιο και κατόπιν και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, κυρίως το Σάββατο 26 Ιανουαρίου.
Η Πολιτική προστασία είναι επί ποδός για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις που πιθανόν αυτά έχουν.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, κατά τις οποίες αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις-δυνατοί άνεμοι), παίρνοντας μέτρα αυτοπροστασίας.
Ειδικότερα:
- να αποφεύγουν τις μετακινήσεις όπως και τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων
- να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων
- να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τους δυνατούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές
- Αν κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου, μακριά από δέντρα μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα
- Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύονται τα δελτία καιρού πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση τους και πρωτίστως να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
- Τέλος, να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, ακόμα και αρκετές ώρες μετά την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς και να απέχουν από δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.