xanthipost.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανεπάρκεια καταλογίζει στον Χρήστο Μετιο ο Κώστας Κατσιμιγας

Για πλήρη ανεπάρκεια του τωρινού μηχανισμού Διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ και επικεφαλής του συνδυασμού Αδέσμευτη Ανανεωτική Πρωτοβουλία, Κώστας Κατσιμίγας.

Στο επίκεντρο της κριτικής του κυρίου Κατσιμίγα βρέθηκε η απορροφητικότητα του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος για την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη για το οποίο σημείωσε ότι: «Στο ποσό των 520 εκ ευρώ ανέρχεται το Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα-ΠΕΠ- της ΑΜ-Θ και οι δεσμεύσεις των χρημάτων για την απορροφητικότητα των πόρων βρίσκεται μόλις στο 22%… Και αυτό γιατί υλοποιείται ο κάθετος άξονας της Ξάνθης…αλλιώς θα ήμασταν ακόμα πιο κάτω σε επίπεδα απορροφητικότητας». Ο ίδιος επίσης στηλίτευσε το γεγονός πως το τελευταίο τρίμηνο πριν τις Εκλογές ο κ. Μέτιος έχει επιδοθεί σε εξαγγελίες έργων και χρηματοδοτήσεων υπηρετώντας πιστά το παλιό μοντέλο της παροχολογίας και της …εργασίας πριν τις εκλογές.

Αντιπροτείνοντας ο κ. Κατσιμίγας σημείωσε ότι στόχος του δεν είναι οι προεκλογικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες μεγαλεπήβολων έργων αλλά δεσμεύτηκε για την προστασία του Αγροτικού Εισοδήματος, την υλοποίηση έργων προς ενίσχυση των υποδομών για την αξιοποίηση των Επιφανειακών υδάτων.  Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να προωθηθούν δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Γεωργίας και σχετική επιμόρφωση των Αγροτών, προκειμένου να γίνουμε Περιφέρεια πρότυπο στην ψηφιακή Γεωργία στην Ελλάδα

Η στήριξη της Περιφέρειας θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη σε όλους τους τομείς στον Πρωτογενή, Δευτερογενή-Μεταποίηση-, Τριτογενή-Υπηρεσίες Τουρισμός-. Ειδικά στον κομμάτι των υπηρεσιών σημείωσε ότι η παράταξή του θα δώσει ιδιαίτερο βάρος. Στον δε τομέα του Τουρισμού η  στόχευση είναι για τουρισμό για όλο το χρόνο εντάσσοντας μέσα και τον εναλλακτικό τουρισμό. Το πανεπιστήμιο θα πρέπει να ανοίγει δρόμους και να είναι πόλος έλξης για όλους.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Για να γίνουν όλα αυτά και τα όλα όσα οραματιζόμαστε, κάτι για το οποίο επίσης δεσμεύομαι είναι η εκπόνηση μελετών με άρτιο τρόπο και η ωρίμανσή τους, προκειμένου να εμφανιζόμαστε πλήρως έτοιμοι στην Αθήνα και να διεκδικούμε. Το λέω αυτό γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν χρήματα, αλλά δεν μπορούν ν’ απορροφηθούν, καθώς δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες από την τωρινή Διοίκηση της Περιφέρειας και τον κ. Μέτιο».

Στο κομμάτι της διασυνοριακότητας ο κύριος Κατσιμίγας, τόνισε πως η ΑΜ-Θ είναι η αρχή της Ελλάδας αφού γειτνιάζει με την Βουλγαρία, με την Τουρκία αλλά και τις Αγορές των Παρευξεινίων και της Κασπίας. Όπως υποστήριξε: «Θα μπορούσαν λοιπόν όλα αυτά τα φορτηγά που περνούν από την χώρα μας και μεταφέρουν προϊόντα, να γυρνούν με δικά μας προϊόντα Αγροτικά ή και οτιδήποτε άλλο. Όμως με αυτόν τον κάθετο άξονα στην Νυμφαία, όπου είναι αποκλεισμένες οι οργανωμένες μαζικές μεταφορές, βάζουν φρένο στις οικονομικές, πολιτιστικές και αθλητικές συναντήσεις και συναλλαγές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με δικό μας όφελος. Δεν μπορεί να περάσει μια καλλιτεχνική ομάδα, όπερα, ή μια αθλητική ομάδα, γιατί απαγορεύεται η διέλευση των λεωφορείων και πρέπει η μετακίνηση να γίνεται με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Έτσι όμως δεν γίνονται οι οργανωμένες μεταφορές και δεν κτίζονται οι οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις, στο όνομα, της πάταξης του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Σε τελική ανάλυση αυτό που καταγράφεται είναι εκροή χρημάτων στη γειτονική χώρα, από τη δική μας»

Στο μήνυμά του προς τους πολίτες της ΑΜ-Θ ο κ. Κατσιμίγας, τόνισε πως διαθέτει την πείρα και την γνώση, κατ’ αρχήν  για μια διαχειρίσιμη καθημερινότητα αλλά κυρίως για να θέσει τις βάσεις που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΑΜ-Θ, να κτίσει ένα μέλλον προοπτικής, το οποίο θα αποδώσει όχι άμεσα, αλλά στα επόμενα 4-5 χρόνια.

Related posts

Σε αναστολή λειτουργίας οκτώ σχολεία στην Ξάνθη

xanthipost

Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα Άβδηρα Ξάνθης !

xanthipost

(video) – Αξιόλογες επιδόσεις για τους αθλητές του Α.Π.Ο.Φ.Κ.Α Ξάνθης Λαζάκη και Ορφανίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 – Έδειξαν το ταλέντο τους και το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας !

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ