Σε 6 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα μόλυνσης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Ξάνθης. Τα 2 από αυτά είναι πιο βαριάς μορφής με χαρακτηριστικά προσβολής του κεντρικού νευρικού συστήματος 1 στο Δήμο Τοπείρου και ένα στα Άβδηρα. 3 ακόμη κρούσματα στα Άβδηρα και 1 στον Τόπειρο παρουσιάζουν ηπιότερης μορφής συμπτώματα.
Άλλα δύο κρούσματα ταυτοποιήθηκαν σε ασθενείς από τον δήμο Αβδήρων και μέχρι την Πέμπτη 2 Αυγούστου τα κρούσματα έφτασαν τα 6 καθώς είχαν ταυτοποιηθεί και 4 σε προηγούμενη ενημέρωση από το δήμο Τοπείρου. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εξάπλωση της νόσου, 2 ασθενείς (1 από τον δήμο Αβδήρων και 1 από τον δήμο Τοπείρου) εμφάνισαν προβλήματα στο κεντρικό νευρολογικό σύστημα ενώ οι υπόλοιποι 4 είχαν ηπιότερης μορφής συμπτώματα. Να σημειώσουμε ότι και στον Δήμο Νέστου έχουν ταυτοποιηθεί 6 κρούσματα του ιού ενώ μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε άλλο δήμο της περιφέρειά μας. Ειδικότερα, από την αρχή της επιδημιολογικής επιτήρησης φέτος μέχρι και την 01/08/2019, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ενώ έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι ασθενών, ηλικίας άνω των 80 ετών, με λοίμωξη από τον ιό.
Πάντως σε σχέση με πέρυσι ο κ. Σαπουνάς ενημερώνει αναφερόμενος στην ίδια περίοδο και για όλη την επικράτεια αλλά και για την περιοχή μας, ότι τα κρούσματα φέτος ήταν πολύ λιγότερα ενώ παράλληλα δίνει και οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης. Κάθε Πέμπτη στην επίσημη ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ δημοσιοποιείται η εβδομαδιαία έκθεση για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την επιβεβαίωση ή μη νέων κρουσμάτων, η οποία είναι στη διάθεση του κάθε πολίτη όπως και οι συμβουλές για την λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.