xanthipost.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης από το Τμήμα Πολιτικών μηχανικών του ΔΠΘ

Στην ανακάλυψη ενός λογισμικού που ανιχνεύει έναν μεγάλο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων σε σχεδόν μηδενικό χρόνο προχώρησε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μαθηματικών και Πληροφορικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ., αποτελούμενη από τον Καθηγητή Λάζαρο Ηλιάδη και τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Κωνσταντίνο Δεμερτζή.

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μαθηματικών και Πληροφορικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ., αποτελούμενη από τον Καθηγητή κ. Λάζαρο Ηλιάδη και τον Μεταδιδακτορικό Ερευνητή Δρ. Κωνσταντίνο Δεμερτζή, ανέπτυξε καινοτόμο Λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης με τεχνολογία Spiking Νευρωνικών Δικτύων.

Το λογισμικό ανιχνεύει μεγάλο αριθμό Κυβερνοεπιθέσεων, σε χρόνο που τείνει στο μηδέν. Με βάση το εν λόγω Λογισμικό, αναπτύχθηκε στις Η.Π.Α. από την εταιρεία Hardware Brainchip, το Νευρομορφικό Ολοκληρωμένο Κύκλωμα – NSoC (Neuromorphic System-on-Chip) με την Ελληνική επωνυμία Ακίδα.

Το Νευρομορφικό Ολοκληρωμένο Κύκλωμα Ακίδα, λόγω του λογισμικού που αναπτύχθηκε στο Δ.Π.Θ. αντικαθιστά πολύπλοκες μαθηματικές διεργασίες συνέλιξης, με βιολογικά εμπνευσμένες λειτουργίες νευρώνων. Παράλληλα ενσωματώνει συνελικτικά και συγκεντρωτικά (Convolutional and Pooling) στρώματα και λειτουργεί βάσει συμβάντων. Είναι το πλέον σύγχρονο Νευρομορφικό ολοκληρωμένο κύκλωμα διεθνώς, το οποίο για πρώτη φορά ενσωματώνει 1,2 εκατομμύρια νευρώνες και 10 δισεκατομμύρια συνάψεις. Η δυναμική του Ακίδα μπορεί να γίνει αντιληπτή εάν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίπαλον δέος περιλαμβάνει 130.000 τεχνητούς νευρώνες και 130 εκατομμύρια συνάψεις.

Το Νευρομορφικό Ολοκληρωμένο Κύκλωμα Ακίδα έχει αναπτυχθεί από τη BrainChip, μια κορυφαία εταιρεία παγκοσμίου εμβέλειας με έδρα την Καλιφόρνια και Holding στην Μελβούρνη, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη NSoC ικανών να προσεγγίσουν τη βιολογική ανθρώπινη νοημοσύνη, εκτελώντας αντίστοιχες διεργασίες με αυτές του ανθρώπινου εγκεφάλου, αβίαστα και χωρίς ιδιαίτερη κατανάλωση ενέργειας.

Για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου project, η BrainChip υπέγραψε συμβόλαιο ερευνητικής συνεργασίας και εμπιστευτικότητας με το Εργαστήριο Μαθηματικών και Πληροφορικής ΣΕΠΜ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ, και χρηματοδότησε μέσω του ΕΛΚΕ το αντίστοιχο έργο.

Το θέμα απέκτησε τεράστια δημοσιότητα στην διεθνή ειδησιογραφία (ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βρετανία κλπ) και πλήθος μεγάλων διεθνών ιστότοπων όπως το USA Breaking News, το Russia Server News, κ.α. αναφέρονται εκτενώς στην συνεργασία αυτή του εν λόγω Εργαστηρίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με την Brainchip.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Brainchip κ. Peter Van Der Made CEO δήλωσε σχετικά ότι: «Δουλεύοντας με την εξαιρετική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην αύξηση της γνώσης και της εξειδίκευσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και να διαδώσουμε την χαμηλής ισχύος συσκευή νευρομορφικού ολοκληρωμένου κυκλώματος με την ονομασία Ακίδα».

Related posts

Πρωτοδικείο Ξάνθης : Την Τετάρτη εκδικάζονται τα Ασφαλιστικά Μέτρα των απολυμένων εργαζομένων του Καζίνο Θράκης

xanthipost

Ξάνθη : Αποσυναρμολογήθηκαν καρναβαλικά άρματα και εστάλησαν στον Έβρο – Ερώτηση Μανώλη Φανουράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο

xanthipost

Δήμος Ξάνθης- Διασυλλογικοί Αγώνες Σκοποβολής στο σκοπευτηρίου Δαφνώνα

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ