xanthipost.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Χρυσή» ευκαιρία ρύθμισης οφειλών από το δήμο Κομοτηνής

Χρυσή ευκαιρία αποτελεί η ρύθμιση των οφειλών που ανακοίνωσε ο Δήμος Κομοτηνής με εξόφληση έως και 100 δόσεις και με διαγραφή προσαυξήσεων που μπορεί να φθάσει έως 100%.

Παράταση στη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα έδωσε πρόσφατα το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για ευνοϊκή ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους στους ΟΤΑ (τέλη, φόρους, κλήσεις δημοτικής αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κλπ).

Οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους στους Δήμους σε έως 100 δόσεις, καθώς και να απαλλαγούν από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων θα έληγε στις 17 Σεπτεμβρίου, ωστόσο πήρε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Αφορά όμως στις οφειλές που θα έχουν βεβαιωθεί μέχρι 29 Νοεμβρίου.

Συνεπώς, στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσα χρέη έχουν ήδη βεβαιωθεί και όσα θα έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2019.

Σημαντικό για όσους έχουν χρέη, είναι πως η ρύθμιση, εκτός από τις δόσεις που δίνει μέχρι εξοφλήσεως, παρέχει και «γενναίες» διαγραφές των νόμιμων προσαυξήσεων. Σε όσο πιο σύντομο χρόνο κανείς αποπληρώνει, τόσο περισσότερα χρήματα εξοικονομεί.

Έτσι, κατά το νόμο, η διαγραφή προσαυξήσεων υπολογίζεται σε ποσοστό:

α) 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ
β) 80% αν εξοφληθεί σε 2 έως 24 δόσεις
γ) 70% αν εξοφληθεί σε 25 έως 48 δόσεις
δ) 60% αν εξοφληθεί σε 49 έως 72 δόσεις
ε) 50% αν εξοφληθεί σε 73 έως 100 δόσεις.

Βέβαια, εάν ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού.

Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση αποφεύγουν και μία σειρά δυσμενών επιπτώσεων, που επιβάλλει ο νόμος καθώς στο τέλος περίπου του έτους ο δήμος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Χ» στην παρούσα ρύθμιση (στην οποία δόθηκε παράταση) έχουν ήδη υπαχθεί 132 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει συνολικά το ποσό των 260.000€. Επωφελήθηκαν διαγραφών προσαυξήσεων συνολικού ποσού 30.000€, άρα στα ταμεία του Δήμου θα μπουν συνολικά 230.000€ από τα ρυθμιζόμενα. Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί εξ αυτών τα 25.000€, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν στις επικείμενες προς καταβολή δόσεις. 

Άξιο αναφοράς είναι πως στην προηγούμενη ρύθμιση είχαν υπαχθεί άλλοι 320 οφειλέτες. Επίσης αναφοράς χρήζει, ότι η πλειονότητα των χρεών προς τον Δήμο Κομοτηνής είναι μικρές οφειλές, οι οποίες έχουν απλώς σωρευτεί με τα χρόνια. Την ρύθμιση ασφαλώς μπορούν να αξιοποιήσουν και οφειλέτες με πολύ μικρά χρέη που απλώς έχουν διογκωθεί από τις προσαυξήσεις, αλλά και οφειλέτες με πράγματι πολύ μεγάλα χρέη, τα οποία – εάν τα διαιρέσουμε δια 100 δόσεις – τακτοποιούνται ευκολότερα.

Εν κατακλείδι, η ρύθμιση έχει αποδεδειγμένα οφέλη τόσο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και για τους δήμους, καθώς ευνοεί την εισπραξιμότητα οφειλών από πολίτες που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Related posts

(video) – Η ΑΜΘ επενδύει στην τουριστική ανάδειξη της λίμνης Βιστωνίδας – Βόλτα με σκάφος  στη  Λίμνη …  μια νέα εμπειρία γεννιέται στη Θράκη!

xanthipost

Φυτεία” κάνναβης στην αυλή Ξανθιώτη: Μπαράζ συλλήψεων για ναρκωτικά σε ΑΜΘ

xanthipost

Έκκληση ζωής για τη Σύλβια Τσαντεκίδου από την Ξάνθη – Επείγουσα ανάγκη μεταφοράς στη Γερμανία για θεραπεία

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ