Παγκόσμια ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών η 25η Νοεμβρίου και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Εντωμεταξύ σε 18.583 ανέρχονται τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η ημέρα αυτή είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δημοσιοποίησε ένα ακόμη σποτ, καλώντας τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, να μην φοβούνται να αντιδράσουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Δεν κινδυνεύει ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών της Κομοτηνής
Εντωμεταξύ τη διαβεβαίωση ότι δεν θα κλείσουν οι ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών έδωσε από την Αλεξανδρούπολη, η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, που βρέθηκε εκεί στο πλαίσιο του φεστιβάλ «ο Φάρος της Ισότητας» το οποίο αποτελεί ευθεία αναφορά στην παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που είναι η 25η Νοεμβρίου.
«Το φαινόμενο της βίας δεν αφορά έναν τσακωμό ενός ζευγαριού ή δύο συντρόφων. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποια εργαλεία με τα οποία μπορεί ο αστυνομικός ή και τα συμβουλευτικά κέντρα να καταλάβουν αν πρέπει άμεσα η γυναίκα να απομακρυνθεί από το σπίτι και σε κάθε περίπτωση για να φτάσει μία γυναίκα να πάει να καταγγείλει το γεγονός, το έχει δεχτεί πολλαπλά και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις όχι μόνο η ίδια, αλλά και το παιδί της. Αυτός είναι ο στόχος μας, γι’ αυτό και υπάρχουν και οι ξενώνες τους οποίους σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσουμε […]», είπε συγκεκριμένα η κα Συρεγγέλα. Για την περιφέρεια ΑΜ-Θ ο ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών λειτουργεί στην Κομοτηνή, σε διεύθυνση η οποία είναι απόρρητη. Παρ’ όλα αυτά ξεκίνησε να λειτουργεί το 2014, χρηματοδοτείται από προγράμματα ΕΣΠΑ και στο διάστημα αυτό έχει φιλοξενήσει 161 άτομα (γυναίκες και παιδιά). Η παραμονή ενός θύματος στον ξενώνα διαρκεί τρεις μήνες, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί και να παραταθεί. Η πρόσβαση των θυμάτων στον ξενώνα μπορεί να γίνει είτε από την αστυνομία, είτε από συμβουλευτικά κέντρα, είτε και από τη γραμμή υποστήριξης 15900.
Σημειώνεται δε, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα δημιουργήσει 73 τμήματα ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα (σε Αστυνομικές Διευθύνσεις). Η γενική τάση πάντως θέλει τις γυναίκες να καταγγέλλουν ευκολότερα τις επιθέσεις που δέχονται και αυτό ερμηνεύεται ως θετικό.