xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεκινούν την Παρασκευή οι βραδινοί αεροψεκασμοί ακμαιοκτονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών (video)

Κώστας Βενετίδης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜΘ : Δόθηκε η άδεια από το υπουργείο Υγείας για αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας

Η καταπολέμηση των κουνουπιών ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου, εν μέσω πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη τα Ιστορικά εντομολογικά, επιδημιολογικά  και κλιματολογικά δεδομένα της Περιφέρειας.

Όπως τόνισε ο  Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Βενετίδης, φέτος ο χειμώνας ήταν ήπιος και ο Μάιος πολύ βροχερός με αποτέλεσμα  να δημιουργηθούν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Δόθηκε,  μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις, η άδεια από το υπουργείο Υγείας για αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας, μετά τα κρούσματα του δυτικού Νείλου που εντοπίστηκαν σε Ξάνθη και Καβάλα

Όπως τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ, Κώστας Βενετίδης,  εδώ και πολύ καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ασκούσαν πιέσεις  προς το υπουργείο Υγείας για την αναγκαιότητα να ξεκινήσουν οι αεροψεκασμοί ακμαιοκτονίας, αφού τόσο οι επίγειοι, όσο και οι εναέριοι ψεκασμοί προνυμφοκτονίας, δεν έλυναν το πρόβλημα.

Την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι βραδινοί αεροψεκασμοί ακμαιοκτονίας από την ΠΕ Καβάλας και θα συνεχιστούν οι αεροψεκασμοί  το Σάββατο στην ΠΕ Ξάνθης

 Η άδεια δόθηκε από το Υπουργείο στις 24 Ιουλίου και την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι βραδινοί αεροψεκασμοί ακμαιοκτονίας από την ΠΕ Καβάλας και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθούν στην ΠΕ Ξάνθης

Τέλος ο κ. Βενετίδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα των κουνουπιών έχει  διττό χαρακτήρα γιατί αφορά  τόσο την μεγάλη όχληση που προκαλεί στους πολίτες όσο και τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, λόγω των κρουσμάτων του  ιού του δυτικού Νείλου που εντοπίστηκαν στην ΑΘΜ.

«…Το έργο μας έχει διπλό χαρακτήρα,  να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών και να καταπολεμήσουμε την «μάστιγα» του ιού του δυτικού Νείλου για να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία που είναι ήδη επιβαρυμένα από την πανδημία λόγω του κορονοϊού…», κατέληξε ο ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ, Κώστας Βενετίδης.

Με δελτίο τύπου η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ενημερώνει για τα ατομικά μέτρα προστασίας  καθώς επίσης και για τα μέτρα πρόληψης με στόχο την  καταπολέμηση των κουνουπιών. Ακολουθεί η ενημέρωση της Περιφέρειας :

Από την Δ/ση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, γίνεται γνωστό ότι Οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών για το φετινό έτος μετάδοσης 2020 ξεκίνησαν τον Απρίλιο 2020 λαμβάνοντας υπόψη τα Ιστορικά εντομολογικά, επιδημιολογικά  και κλιματολογικά δεδομένα της Περιφέρειας.

Η εμπειρία μας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές τα τελευταία χρόνια καταδεικνύει ότι ο πρόβλημα της καταπολέμησης των κουνουπιών είναι σύνθετο και για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση, απαιτείται διατομεακή συνεργασία.

Καταπολέμηση δεν είναι μόνο ο ψεκασμοί, που διενεργούνται εντατικά με επίγεια και εναέρια μέσα,  αλλά και η λήψη όλων εκείνων των μέτρων και ενεργειών που θα βοηθήσουν στην μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών.

Για αυτό το λόγο και παράλληλα με την εξέλιξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια, είναι αναγκαίο να τηρηθούν από τους δημότες τα ατομικά μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια και από τους δήμους τα μέτρα πρόληψης και προστασίας σε επίπεδο Δήμου ή δημοτικής ενότητας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όταν σε μία Περιοχή υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια γιατί τα προγράμματα αυτά δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο για αυτό η ατομική προστασία είναι απαραίτητη.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι :

  • Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
  • Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων
  • Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα
  • Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
  • Αντικουνουπικά πλέγματα στις πόρτες και τα παράθυρα
  • Χρήση κουνουπιέρας , κυρίως στα βρέφη.
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από τις αυλές των σπιτιών
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.
  • Καλό κούρεμα γρασιδιού στον κήπο
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος

Ταυτόχρονα η Περιφέρεια Βρίσκεται σε συνεργασία με τους Δήμους για την επίλυση θεμάτων αρμοδιότητας τους για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Τα Μέτρα Προστασίας σε επίπεδο Δήμου ή Δημοτικής ενότητας είναι:

  • Καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων από οτιδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη ροή του νερού
  • Καθαρισμός αγριόχορτων και βλάστησης από επιφανειακά νερά
  • Αποκατάσταση εστιών αναπαραγωγής σε αστικό και περιαστικό σύστημα (παροχέτευση στάσιμων υδάτων ή και εξάλειψη υδατοσυλλογών πχ. με μπάζωμα.)
  • Όχι στην αλόγιστη χρήση νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί
  • Επιδιόρθωση Βλαβών στα συστήματα αποχέτευσης
  • Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών), ιδιαίτερα σε Σχολεία, Νοσοκομεία, Βρεφονηπιακούς σταθμούς Ευαγή Ιδρύματα κ.α
  • Κατάργηση λαθροαποχετεύσεων
  • Αν στο Δήμο υπάρχει πισίνα ή σιντριβάνι, θέτουμε συχνά σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού.

Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας  και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ θα      είναι στη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία

Related posts

(video) – Ο Φοίνικας βρήκε “οικογένεια” στο 2ο Δημοτικό Ξάνθης – Υιοθεσία με μάθημα ζωής

xanthipost

Παραβάσεις ΚΟΚ «έφεραν» χειροπέδες / 7 συλλήψεις στην Ξάνθη σε 6ήμερη εξόρμηση/ 18 συνολικά στην ΑΜΘ

xanthipost

(video) – Μια ξανθιώτικη φωνή ..ταξιδεύει με ποίηση – Διάκριση για τη Στέλλα Δενδηλιάρη!

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ