Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας διαμαρτύρεται για τις επικοινωνιακές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, παραστάσεις και δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου προσπαθώντας να παρουσιάσουν μια πλασματική εικόνα «κανονικότητας», ενώ αποδεικνύεται, όπως επισημαίνεται στα πλαίσια της ανακοίνωσης, ότι δεν έχουν ληφθεί, ουσιαστικά μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθούν να κωφεύουν στα δίκαια αιτήματα τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών σχετικά με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Αναλώνονται σε επικοινωνιακές, παραστάσεις και δηλώσεις προσπαθώντας να παρουσιάσουν μια πλασματική εικόνα «κανονικότητας» ενώ αποδεικνύεται ότι δεν έχουν ληφθεί, ουσιαστικά μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Για το σχολείο που αποτελεί έναν από τους μαζικότερους κοινωνικούς θεσμούς με 1.35 εκ. μαθητές και μαθήτριες και 155.000 εκπαιδευτικούς αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν είχε προετοιμάσει ένα συνολικό σχέδιο για την ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ο χρόνος που κερδήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, με μεγάλες θυσίες από τους εργαζόμενους, δυστυχώς, δεν αξιοποιήθηκε για να σχεδιαστεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις η νέα σχολική χρονιά. Καμία επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ οι συγκεκριμένες προτάσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών αγνοήθηκαν .
Η δήλωση του Υπ. Εσωτερικών ότι με την έναρξη του διδακτικού έτους θα δοθούν μάσκες σε κάθε εκπαιδευτικό και μαθητή (και αυτό μετά την επίμονη παρέμβαση της Δ.Ο.Ε. και τη γενικότερη αντίδραση) δεν απαλλάσσει συνολικά την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες σε έλλειψη προσωπικού, χώρων, χρηματοδότησης, απαραίτητου υγειονομικού υλικού, κ.α. Επιπλέον, τραγική είναι η επιμονή της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, να υπεραμύνονται των επιλογών τους και να μη μειώνουν τον αριθμό παιδιών ανά τμήμα αλλά να τον αυξάνουν(!)
Μες στην πανδημία η κυβέρνηση ψήφισε τον ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τμήμα από τα 22 παιδιά στα 25. Οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως για μέσο όρο 17 παιδιών ανά τάξη είναι παραπλανητική καθώς το 75% των μαθητών (997 χιλ. σε σύνολο 1.35 εκ.) φοιτούν σε τάξεις με περισσότερους από 17, κατά μεγάλο δε μέρος με περισσότερους από 25 μαθητές. Και στο νομό μας τα 148 από τα 222 τμήματα της Α/βάθμιας εκπ/σης είναι άνω των 18 παιδιών. Γι’ αυτό και συνεχίζουν να αναμασούν την ατομική ευθύνη εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών, ενώ αποσιωπούν την τεράστια ευθύνη που έχουν οι ίδιοι απέναντι στην κοινωνία.
Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, παρότι έγιναν εγκαίρως και αυτό αποτελεί θετικό γεγονός, δεν φτάνουν για να καλύψουν τα κενά των σχολείων. Είναι στην Α΄ φάση οι μισές σε σχέση με πέρσι χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Στο νομό μας δεκάδες κενά στην αντισταθμιστική εκπαίδευση, στην παράλληλη στήριξη και στα νηπιαγωγεία παραμένουν ακάλυπτα. Εκτός αυτού το γνωστό ζήτημα με τη μη πιστοποίηση της καταβολής του παραβόλου του ΑΣΕΠ και λαθών στο σύστημα έχει αποκλείσει από τους πίνακες περίπου 13.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας έχοντας προσφέρει για χρόνια στο δημόσιο σχολείο.
Πέραν αυτών μια ακόμη σημαντική παράμετρος που αφορά την ασφάλεια μαθητών και μαθητριών είναι η μεταφορά των μαθητών και μαθητριών στις ΣΜΕΑΕ καθώς και οι μεταφερόμενοι μαθητές σε σχολεία όμορων περιοχών. Ο αριθμός των παιδιών στα ταξί, η έλλειψη συνοδών στα λεωφορεία και η μη επιτήρηση των παιδιών για τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από και προς τα σχολεία τους προκαλεί ανησυχία για την πιθανή αύξηση του επιδημιολογικού κινδύνου.
Παράλληλα διαπιστώνουμε πως ενώ τα σχολεία έχουν ανοίξει δεν υπάρχουν άνθρωποι για να επιμεληθούν την καθαριότητα. Η πρόληψη των 9.474 καθαριστών/-στριών δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη από τους δήμους και σε συνθήκες αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου δεν γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των σχολικών εγκαταστάσεων και των υλικών. Δεν έχει προβλεφθεί, επίσης, και παρά την κρισιμότητα της συγκυρίας αύξηση του αριθμού τους ο οποίος παραμένει ακριβώς ίδιος με πέρσι ενώ κατά το ήμισύ τους είναι μερικής απασχόλησης με το ωράριο εργασίας τους να μην καλύπτει το ωράριο λειτουργίας των σχολείων.
Το Δ.Σ. του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά, στις οικογένειές τους και τους συναδέλφους προτείνει προς την κυβέρνηση τις παρακάτω προτάσεις οι οποίες επανειλημμένα και εγκαίρως έχουν παρουσιαστεί από τις εκπαιδευτικές μας ομοσπονδίες καθώς και τις ενώσεις γονέων προκειμένου να προσπεράσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τη δύσκολη αυτή συγκυρία.
Διεκδικούμε:
- Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου (ν.4589/19) . Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (ν.4692/20).
- Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές.
- Κανένας συνάδελφος απολυμένος, κανένας εκτός πινάκων.
- Ίσα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών. Πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές.
- Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ).
- Ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία τους.
- Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.
- Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.
Ευχόμαστε μια καλή και ανώδυνη σχολική χρονιά σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, καταλήγει η ανακοίνωση.