Αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται, πλέον, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, καθώς η Navtex για σεισμικές έρευνες που είχε εκδώσει η Άγκυρα για το διάστημα 2-12 Σεπτεμβρίου δεν ανανεώθηκε.
Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπου η απόφαση να μην ανανεωθεί η Navtex έρχεται μετά την έναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μία υπόθεση που έχει απασχολήσει και την εσωτερική επικαιρότητα και για την οποία Αθήνα και Άγκυρα δίνουν διαφορετικές εκδοχές.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε στο επίκεντρο της νέας έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς, από τα μέσα Αυγούστου πλέει σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο και από πολεμικά πλοία.
Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι το Oruc Reis άπλωσε καλώδια και πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες, κάτι που η ελληνική πλευρά διαψεύδει.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μία «καυτή» διπλωματικά εβδομάδα με την έναρξη συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω του NATO, τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, την επίσκεψη-αστραπή Πομπέο στην Κύπρο και την παρέμβαση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Πέτσας: Θετικό βήμα
Συνέχεια στην αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες αναμένει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση του Oruc Reis, προσθέτοντας «είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
efsyn.gr