XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάλεσμα σωματείων εργαζομένων για απεργιακή προετοιμασία

Αίτημα από ΕΣΑΚ προς τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης για Πανεργατική Πανξανθιωτική απεργία στις 26 Νοεμβρίου 2020

Οργάνωση  ενιαίου απεργιακού μετώπου με αφορμή νομοσχέδιο που προωθείται  στη Βουλή

  • ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
  • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΔΕΥΑΞ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οργανώνουμε τον αγώνα μας, ενάντια στις «ανατροπές του αιώνα» που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο στη Βουλή. Οργανώνουμε ενιαίο απεργιακό μέτωπο όταν η κυβέρνηση φέρει το νομοθετικό τερατούργημα στη Βουλή. Την ώρα που με ευθύνη της Κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή της εργατικής τάξης από την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων ενάντια στην διασπορά του κορονοϊου στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στις δημόσιες δομές υγείας, την ίδια ώρα προωθούνται μέτρα «εκσυγχρονισμού» της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου.

  • Η κυβέρνηση προωθεί :
  • 10 ώρες δουλειάς την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή με «αντάλλαγμα» αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας σε 6μηνη βάση μειώνοντας έτσι τον μέσο μισθό.
  • Αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, μονιμοποιώντας την εντατικοποίηση, την δουλεία μέχρι τελικής πτώσεως. Αν η εντατικοποίηση σήμερα χτυπάει κόκκινο, σε βιομηχανικούς κλάδους στα SUPER MARKETS όπως βίωσαν οι εργαζόμενοι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με τον νέο νόμο οι εργοδότες θα ξεσαλώσουν.

Τέτοιες πρακτικές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων θανατηφόρων και μη, όπως βιώνουμε μέσα στο 2020 στην Ξάνθη στην ΕΛΒΙΖ, στο εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον υποσταθμό της ΔΕΗ, στα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, στον επισιτισμό.

  • Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή, υπονομεύοντας περεταίρω την Κυριακή-Αργία για να «χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». 

 Ταυτόχρονα οι κυβέρνηση ποινικοποιεί περεταίρω τη συνδικαλιστική δράση για να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς. Σε περίπτωση απεργίας «το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%», δηλαδή στην απεργία να δουλεύουν οι μισοί εργαζόμενοι.

Χτυπά και ουσιαστικά καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των συνδικάτων, με ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στην ενημέρωση, στη συζήτηση, στη αναδιαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων αφού το Συνδικάτο «πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ’ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας…».

Διευκολύνει το στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών της εργοδοσίας αφού «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη»!

Επιβάλει το φακέλωμα όλων των μελών και των εκλεγμένων στα συνδικάτα αφού «καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο», ενώ το «δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα».

Δεν φθάνει, που ο πτωχευτικός νόμος, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να πτωχεύσουν όποιον θέλουν και να χάνουν οι εργαζόμενοι τα σπίτια τους. Δεν φθάνει που περικόπτουν τις παροχές της εργατικής τάξης από τον ΟΑΕΔ, μειώνοντας τη χρηματοδότησή του στο ένα τρίτο. Δεν φτάνει που επιδιώκουν να βάλουν τις διαδηλώσεις στο γύψο». Θέλουν «να τελειώνουν με το 8ωρο και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις υπερωρίες, τις απεργίες και κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης.

Τώρα να σημάνει συναγερμός. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Κάθε τίμιος εργάτης, κάθε τίμιος συνδικαλιστής να σηκώσει ανάστημα. Ο οργανωμένος λαός μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να επιβάλει το δίκιο του.

Η προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε δυνάμεις ικανές να σμπαραλιάσουν τους νόμους τους θα συνεχιστεί ό,τι κι αν σκαρφιστούν η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και τα τσιράκια τους μέσα στο ίδιο το κίνημα, που εδώ και μήνες δεν έβγαλαν άχνα για τις ανατροπές του αιώνα.

Τα σωματεία που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης να σπάσει την «καραντίνα» και το «σιωπητήριο» που επέβαλε στο εργατικό κίνημα του Νομού και στην λειτουργία των οργάνων του από την αρχή της πανδημίας και να πάρει απόφαση για Απεργία την ίδια ώρα που οι απεργιακές αποφάσεις κάθε μέρα που περνά πολλαπλασιάζονται, σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα είναι η ώρα να μη μείνει χώρος δουλειάς που να μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους και τις επιτροπές αγώνα, να οργανωθούν γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες, να μάθουν όλες και όλοι τί ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Να προετοιμαστεί μαζική, δυναμική απάντηση με Πανεργατική Απεργία παντού, σε εργοστάσια, γραφεία, ξενοδοχεία, γιαπιά, μαγαζιά.

Η  Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση καταθέτει το παρακάτω θέμα προς άμεση συζήτηση στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης: απόφαση για Πανεργατική Πανξανθιωτική απεργία στις 26 Νοεμβρίου 2020

Συνάδελφοι, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή και περιλαμβάνει:

● 10 ώρες δουλειάς την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή με «αντάλλαγμα» αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας σε 6μηνη βάση μειώνοντας έτσι τον μέσο μισθό.

● Αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, μονιμοποιώντας την εντατικοποίηση, την δουλεία μέχρι τελικής πτώσεως.

● Προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή.

● Ταυτόχρονα οι κυβέρνηση ποινικοποιεί περεταίρω τη συνδικαλιστική δράση για να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς.

● Χτυπά και ουσιαστικά καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των συνδικάτων, με συμμετοχή και ψήφου εξ’ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας.

● Διευκολύνει το στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών της εργοδοσίας αφού απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας.

● Επιβάλει το φακέλωμα όλων των μελών και των εκλεγμένων στα σωματεία.

Δεν φθάνει, που ο πτωχευτικός νόμος, δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να πτωχεύσουν όποιον θέλουν και να χάνουν οι εργαζόμενοι τα σπίτια τους. Δεν φτάνει που επιδιώκουν να βάλουν τις διαδηλώσεις στο γύψο. Θέλουν να τελειώνουν με το 8ωρο και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τις υπερωρίες, τις απεργίες και κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης.

Ήδη δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις Ομοσπονδίες, συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα (ανάμεσά τους το Εργατικό Κέντρο Αθήνας το μεγαλύτερο στην χώρα) σε όλη την Ελλάδα καλούν για απεργιακή κινητοποίηση στις 26 Νοεμβρίου. Συνάδελφοι είναι ώρα ευθύνης όπου ο αγώνας προστασίας του λαού από την πανδημία, πάει μαζί με την πάλη ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας που περιλαμβάνει σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά – συνδικαλιστικά δικαιώματα. Καλούμε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης να συνεδριάσει άμεσα και να πάρει απόφαση για απεργία στις 26 Νοέμβρη καλώντας και την ΓΣΕΕ να πάρει αντίστοιχη απόφαση. 

Related posts

Η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό του Αρτσάχ

xanthipost

Κορονοϊός: Στήθηκαν στρατιωτικές σκηνές στο Νοσοκομείο της Ξάνθης

xanthipost

Δήμος Αβδήρων : Δωρεάν (rapid test) την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου δίπλα από το Δημαρχείο Αβδήρων στη Γενισέα

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ