XanthiPost
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Κοτσάκη : Δεν χρειάζεται να είναι η πανδημία η αίτια για να μιλήσουμε για τα προβλήματα που έχουν τα ΑμεΑ (video)

Η Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ  ΠΕ Ξάνθης κ. Δήμητρα Κοτσάκη  μίλησε στο xanthipost.gr  και επεσήμανε  τις  αδυναμίες της κρατικής μέριμνας απέναντι στα άτομα με αναπηρία αλλά και την αδιαφορία όλης της κοινωνίας

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του 61χρονου ΑμεΑ που βρέθηκε μετά από δύο ημέρες στο πλευρό της νεκρής από Covid-19 μητέρας του, αναδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα απομόνωσης και  ανυπαρξίας μέριμνας για τα άτομα με αναπηρία.

Για την αδυναμία  της πολιτείας  και γενικότερα των αρχών να ενσκήψουν πραγματικά στο πρόβλημα και να δώσουν άμεσες και πραγματικές λύσεις  μίλησε στο xanthipost.gr  η Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ  ΠΕ Ξάνθης κ. Δήμητρα Κοτσάκη. Παράλληλα  υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με ΑμΕΑ και επεσήμανε  τις  αδυναμίες της κρατικής μέριμνας απέναντι στα άτομα με αναπηρία αλλά και την αδιαφορία όλης της κοινωνίας.

Το τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Καβάλα δεν δείχνει μόνο την αδιαφορία των αρμοδίων αλλά δείχνει την αδιαφορία όλων μας – Ανάγκη σύστασης ενός φορέα όπου θα καταγράφονται όλα τα άτομα με αναπηρία

Η κ. Κοτσάκη επισημαίνει το πρόβλημα των ενήλικων ΑμεΑ που οι γονείς τους πλέον είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν πλέον να τους φροντίσουν.  Και προσθέτει :  «…Το τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Καβάλα δεν δείχνει μόνο την αδιαφορία των αρμοδίων αλλά δείχνει την αδιαφορία όλων μας, την νοοτροπία μας…».

Η Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ξάνθης  ζητά την δημιουργία Δομών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τους ενήλικες ΑμΕΑ μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης

Η κ. Κοτσάκη στα πλαίσια της συνέντευξής της υποστήριξε ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν στέγες  υποστηριζόμενης διαβίωσης για τους ενήλικες ΑμΕΑ που θα βρίσκονται μέσα στον κοινωνικό ιστό και σε κάθε γειτονιά και θα προσφέρουν σε άτομα με αναπηρία διαμονή και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, προσωπικής ανάπτυξης και ένταξης στην ευρύτερη κοινωνία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα ποιοτικής και δημιουργικής ζωής. Και δήλωσε με νόημα :  «….Οχι να χτίζουμε ιδρύματα που εκεί μέσα θα στοιβάζονται τα άτομα αυτά, απομονωμένα και ξεχασμένα..»  

Έγιναν συναντήσεις με Δημάρχους της περιοχής και με τον Αντιπεριφερειάρχη   – «…Περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων, μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα..»

Όπως υποστήριξε η κ. Κοτσάκη έγιναν  επαφές του  Σωματείου ΑμεΑ  ΠΕ Ξάνθης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης  και δήλωσε χαρακτηριστικά : «…Οι  συναντήσεις έγιναν και όλοι λένε ότι θα μας στηρίξουν. Εμείς περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων, μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα..»

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη που παραχώρησε στο xanthipost.gr η Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ  ΠΕ Ξάνθης κ. Δήμητρα Κοτσάκη.

ΕΣΑμεΑ : Άμεση διενέργεια έρευνας για τον ενήλικα με βαριά αναπηρία και κορονοϊό

Επείγουσα επιστολή απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στον υπουργό Υγείας, ζητώντας τη διενέργεια άμεσης έρευνας σχετικά με περιστατικό στην Καβάλα, με τον ενήλικα με βαριά αναπηρία και κορονοϊό.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά να ληφθεί κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει άμεση συνεργασία και συντονισμός μεταξύ της υπηρεσίας Βοήθειας στο Σπίτι, των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας κλπ. και των υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και εποπτεία του δικτύου, σε κάθε δήμο της χώρας.

Να διαταχθούν όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες να εργαστούν, ώστε κανένας μοναχικός ηλικιωμένος ή άτομο με αναπηρία να μην είναι μόνος του στο σπίτι, αβοήθητος, απροστάτευτος, μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Οι πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα σηματοδοτούν αφενός την έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ υγειονομικών υπηρεσιών τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομείων κλπ., υπηρεσιών της Πρόνοιας, των Δήμων κλπ., αφετέρου την τραγική κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει ένας ενήλικας με βαριά αναπηρία στη χώρα μας.

Η σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει περί ύπαρξης ή μη οικογένειας λειτουργεί παρελκυστικά, καθώς η φροντίδα ενός ενήλικα με βαριά αναπηρία δεν επιτρέπεται να επαφίεται στην οικογένεια σε ένα κράτος πρόνοιας. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα ζητά μετ’ επιτάσεως τη διενέργεια έρευνας για το περιστατικό, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο το σύστημα χωλαίνει.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, εκτός της τραγικής του διάστασης, αποτελεί και κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Να σημειώσουμε τέλος ότι τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία δεν εξαντλούνται στον αποκλεισμό στα σπίτια λόγω των προληπτικών μέτρων. Ο αποκλεισμός και η συνεχής καραντίνα είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της ζωής τους.

Related posts

Πρεμιέρα σήμερα για το λιανεμπόριο και στην Ξάνθη (video)

xanthipost

Δήμος Ξάνθης – Δωρεάν rapid test στο Αμοιρίδειο Αθλητικό Κέντρο Ξάνθης

xanthipost

Σεξουαλική κακοποίηση: Το συγκλονιστικό βίντεο της καταγγελίας της Σοφίας Μπεκατώρου (video)

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ