xanthipost.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΜΕ -Για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα Ξανθιώτη οικοδόμου στην Αυστρία

Άλλον έναν νεκρό εργάτη, οικοδόμο εργαζόμενο στην Αυστρία θρηνεί η Ξάνθη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος. Η σειρά σοβαρών εργατικών ατυχημάτων στην περιφερειακή μας ενότητα, με 4 θανατηφόρα μέσα στο 2020, το εργατικό έγκλημα με τους 2 νεκρούς εργάτες από Ξάνθη και Κομοτηνή στη Γερμανία τον Σεπτέμβρη, το νέο έγκλημα τώρα στην Αυστρία, κάνουν φανερό πως η ασφάλεια, η υγεία και η ζωή των εργαζομένων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, γίνονται θυσία στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή  Ένωση η νομοθεσία χαλαρώνει, οι υπηρεσίες ελέγχου     αποδυναμώνονται ή καταργούνται. Εργοδότες αθωώνονται για εργατικά ατυχήματα – δολοφονίες εργατών. Εκατοντάδες είναι οι δολοφονημένοι, ανάπηροι εργάτες σε ναυπηγεία, εργοστάσια, μεταφορές, κατασκευές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χιλιάδες υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι από την περιοχή μας, ιδιαίτερα από τη μειονότητα αλλά όχι μόνο, που αναγκάζονται να ξενιτεύονται είτε περιστασιακά είτε πιο σταθερά σε Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία κ.α για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται σε βαριές ανθυγιεινές εργασίες, και η εργασία τους γίνεται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από ιδιωτικά γραφεία εργασίας από την Ξάνθη και γενικότερα την Ελλάδα, οι οποίες λειτουργούν ως δουλεμπορικά για μεγάλες εταιρείες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιοποιώντας την αυξανόμενη ανεργία, όλα αυτά τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και όχι μόνο, «έριξαν» τα μεροκάματα στα τάρταρα αύξησαν την μαύρη εργασία, τις ώρες και μέρες απασχόλησης, φτάνοντας στο σημείο η εντατικοποίηση να χτυπήσει κόκκινο.

Εμείς οι εργαζόμενοι χρειαζόμαστε όπλα απέναντι στα όπλα που έχουν σηκώσει οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες των χωρών μας. Εμείς παλεύουμε ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους σε γηγενείς και ξένους. Για εμάς είμαστε όλοι εργάτες και πρέπει να οργανωθούμε απέναντι σε αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, στα αφεντικά. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και να τους κάνουμε να φοβηθούν.             Διεκδικούμε: μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και απόδοση ευθυνών, στήριξη και αποζημίωση της οικογένειας του σκοτωμένου συναδέλφου μας, συμβολή της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όχι στα δουλεμπορικά γραφεία, προστασία του εισοδήματος και της ζωής των μεταναστών εργατών σε κάθε χώρα που εργάζονται.

Related posts

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης στην Ξάνθη την Δευτέρα

xanthipost

(video) – Στέφανος Κασσελάκης: «Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι – Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

xanthipost

Ερώτηση Βουλευτών της Νέας Αριστεράς στη Βουλή για τη στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ