XanthiPost
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορίνα Αθανασιάδου και Άννα Σουγκούρογλου : Δυο νέες αρχιτεκτόνισσες με το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον της Ξάνθης

Όταν η Ξάνθη είναι περήφανη για τα παιδιά της – Πολυχώρος φιλοξενίας και συνύπαρξης νέων και ηλικιωμένων στη Ξάνθη  – The tree of life Co-Housing

Σχεδιασμός συγκροτήματος μεικτής χρήσης φοιτητών και ηλικιωμένων, στην πόλη της Ξάνθης, σε ένα φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους

 Η Κορίνα (Κυριακή) Αθανασιάδου και η  Άννα Σουγκούρογλου είναι δυο Ξανθιώτισσες  αρχιτεκτόνισσες που με την διπλωματική τους αγγίζουν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και συνάμα   σημαντικό θέμα της κοινωνίας  μας, την συνύπαρξη νέων και ηλικιωμένων στην πόλη της Ξάνθη. Η συγκεκριμένη πρόταση από τις νέες αρχιτεκτόνισσες  «γεννήθηκε» ως ανάγκη μια νέας πρότασης «ενεργοποίησης» τόσο των φοιτητών, όσο και των ηλικιωμένων σε μια καθημερινή μορφή συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης. Μέσω  λοιπόν της Διπλωματικής τους εργασίας εστιάζουν στον σχεδιασμό ενός συγκροτήματος μεικτής χρήσης φοιτητών και ηλικιωμένων, στην πόλη της Ξάνθης, σε ένα φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Με το βλέμμα τους στραμμένο στο μέλλον της Ξάνθης – Συγκερασμός της ορμής και του δυναμισμού των νέων με την σοφία και την εμπειρία των ηλικιωμένων

Οι ηλικιωμένοι αποτελούν ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου, ένα ζωντανό κύτταρο που εκπέμπει γνώση, σοφία, εμπειρία και πρέπει να έχουν ενεργό και αναγνωρίσιμο ρόλο στην κοινωνία μας. Συνεπώς, έχουν ανάγκη από θεσμούς κοινωνικής στήριξης και από πολιτικές που να περιορίζουν τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση και να ευνοούν συστηματικά τη συνεργασία τους με τους νέους. Ταυτόχρονα οι νέοι χρειάζονται την εμπειρία, τη σοφία, τη γνώση και την καθοδήγηση των ηλικιωμένων, προκειμένου να αναπτύξουν ικανότητες προσαρμογής στις ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις και να αποτελέσουν ισότιμους φορείς κοινωνικής δράσης και ανάπτυξης.

Το κτιριακό συγκρότημα “The tree life co–housing”, βρίσκεται στην πόλη της Ξάνθης, δίπλα στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου. Η περιοχή μελέτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως στρατηγική τοποθεσία, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά της πόλης, ενώ ταυτόχρονα έχει άμεσο διάλογο με την παλιά πόλη της Ξάνθης.

Οι επιλεγμένες χρήσεις αφορούν τη στέγαση (συλλογική στέγαση με δημόσιο χαρακτήρα), τον πολιτισμό (εργαστήρια, εκθέσεις, συλλογικές δραστηριότητες, κηπουρική) και την εκπαίδευση (βιβλιοθήκη, αίθουσα ανάγνωσης, εργαστήρια, γυμναστήριο). Το συγκρότημα έχει αναπτυχθεί σε δύο βασικούς άξονες και περιλαμβάνει 41 δωμάτια που έχουν αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα και ανεξάρτητo loft. Οι όγκοι του κτιρίου αναπτύσσονται συνολικά σε τέσσερα επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο, Α και Β. Όροφο. Η κεντρική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού χαρακτηρίζεται από το διαχωρισμό του κυρίως όγκου σε δύο βασικές ενότητες, που αναπτύσσουν διάλογο μεταξύ τους και εν μέσω αυτών απλώνεται ο πυρήνας- καρδιά του συγκροτήματος, δημιουργώντας ένα κομβικό σημείο συνάντησης και κοινωνικοποίησης. Η πλατεία διαμορφώνεται σε υψομετρική υποβάθμιση σε σχέση με τον περιβάλλοντα αστικό χώρο, αλλά ακολουθώντας το τοπικό ανάγλυφο μέσω αναβαθμών και στα δύο μέτωπα. Η δημόσια λειτουργία της, ενισχύεται από δημόσιους χώρους συγκέντρωσης. Το δίκτυο διαδρόμων παραλαμβάνει τις ροές των πεζών και των κατοίκων συνεπίπεδα με τον περιβάλλοντα αστικό χώρο, ενισχύοντας τη διάσχιση του όγκου του κτιρίου και τη διασύνδεση με τα περιφερειακά δίκτυα κυκλοφορίας των πεζών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυτική όψη, όπου με την προσθήκη μιας δεύτερης πρόσοψης μπροστά από τον κύριο όγκο, προσφέρεται η απαραίτητη σκίαση και προστασία δημιουργώντας ένα παιχνίδι μεταξύ φωτός και σκιάς.

“Τα μεγάλα ανοίγματα του συγκροτήματος που διαθέτουν οι χώροι των loft τοποθετήθηκαν με προσανατολισμό προς το ποτάμι για απρόσκοπτη θέα”.

Με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί ένα ποσοστό ενεργειακής κάλυψης του συγκροτήματος. Με την απλοποίηση των επιλογών ως προς τα υλικά επενδύσεων, επιχειρείται η πρόσδοση ενός ήρεμου και απόλυτα αρμονικού αποτελέσματος, όπου ακόμα και τα υλικά συμβιώνουν με επιτυχία. Η αισθητική προσέγγιση εξωτερικά επιδίωξε να έχει το ίδιο λεξιλόγιο με την εσωτερική προσέγγιση, έτσι ώστε οι χώροι να μπορούν να επικοινωνούν. Η χρήση του ξύλου ως βασικού επενδυτικού στοιχείου σε συνδυασμό με τους γήινους τόνους που επιλέγονται στη διακόσμηση, θεωρούνται στοιχεία ικανά για να παρέχουν μια αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας.

Να σημειώσουμε τέλος ότι η αρχιτεκτόνισσα Κορίνα Αθανασιάδου  διαθέτει μία εξαιρετική συλλογή  αρχιτεκτονικών φωτογραφιών από διάφορα μέρη του κόσμου, για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα archk.diary στο instagram την οποία διαχειρίζεται η Κορίνα Αθανασιάδου  και να πάρετε μια γεύση από την εξαιρετική συλλογή της.  

Στοιχεία & Συντελεστές εργασίας:

Τίτλος εργασίας: “The tree life co-housing”, Μάθημα: Διπλωματική, Σχολή: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Σπουδάστριες: Κορίνα (Κυριακή) Αθανασιάδου – Άννα Σουγκούρογλου, Επιβλέποντες καθηγητές: Δημήτρης Πολυχρονόπουλος – Μαρία Γρηγοριάδου – Δημήτρης Γκιουζέπας, Έτος: Οκτώβριος 2020

Related posts

1 κρούσμα σήμερα στην Π.Ε. Ξάνθης / 509 στη χώρα

xanthipost

(video) – Στους δρόμους οι φοιτητές στην Ξάνθη ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

xanthipost

(video) – Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων με LED επί της Ανδρέου Δημητρίου

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ