XanthiPost
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία του Βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ Σ. Τσιλιγγίρη στην βουλή για τον Προϋπολογισμό (video)

Για τον κρατικό Προϋπολογισμό στην βουλή μίλησε ο Βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Τσιλιγγίρης τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός αυτός βρίσκει την χώρα μας μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών.

Η Ομιλία του Βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ Σ. Τσιλιγγίρη

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε ,
Κύριε Υπουργέ / Κύριοι Υπουργοί
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,

Η  συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, γίνεται μέσα σε ένα πρωτόγνωρο κλίμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι κοινωνίες , τα συστήματα υγείας και όπως είναι φυσικό οι οικονομίες δοκιμάζονται σκληρά από μια πανδημία που αφήνει βαθύ αποτύπωμα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και σε όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Πριν περάσω όμως στην ανάλυση των προβλέψεων του προϋπολογισμού, θα ήθελα να μου επιτρέψετε , να εκφράσω από το βήμα της Βουλής την συμπαράστασή μου προς τους συγγενείς των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού και ταυτόχρονα, να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, για τις ηρωικές  , προσπάθειες που καταβάλλει, προκειμένου να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας και να τύχουν της απαραίτητης περίθαλψης οι άνθρωποι που νοσηλεύονται.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι ,

Ο προϋπολογισμός αυτός βρίσκει την χώρα μας μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών. Κεντρικοί λοιπόν στόχοι του Προϋπολογισμού για το έτος 2021 δεν μπορεί να είναι άλλοι από την υπέρβαση της κρίσης και την ταχεία ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας έτσι ώστε την επόμενη μέρα να ξαναμπεί η πατρίδα μας σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένης κοινωνικής ευημερίας.

Ο Προϋπολογισμός για το έτος 2021 είναι ένας Προϋπολογισμός συνέπειας και συνέχειας, ένας Προϋπολογισμός ρεαλιστικός και αναπτυξιακός , ένας Προϋπολογισμός μεταρρυθμιστικός , φιλοεπενδυτικός και ευέλικτος  , κυρίως όμως είναι ένας Προϋπολογισμός κοινωνικά δίκαιος.

Η συνέπεια και η συνεχεία του Προϋπολογισμού είναι αντανάκλαση της συνέπειας και συνέχειας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη , η οποία συνεχίζει να υλοποιεί ,μέσα σε δύσκολες κατά κοινή ομολογία οικονομικά συνθήκες, τις πολιτικές για τις οποίες δεσμεύτηκε και με τις οποίες έχει καταφέρει, να επιταχύνει την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων, να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την χώρα μας  και να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Κεντρικά στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2021 είναι επίσης ο αναπτυξιακός και ο φιλοεπενδυτικός του χαρακτήρας. Στοιχεία τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα του μείγματος πολίτικης που εφαρμόζει η παρούσα Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας.

Στον Προϋπολογισμό του έτους 2021 όπως ακριβώς συνέβη και στον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν  υπάρχει ούτε ένας πρόσθετος φόρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αντιθέτως  ενσωματώνονται  μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Διότι είναι αυτή η Κυβέρνηση που αναμόρφωσε τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, που αύξησε το αφορολόγητο για κάθε τέκνο , που μείωσε τον ΕΝΦΙΑ , που μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές και ανέστειλε τον ΦΠΑ στις νέες Οικοδομές . 

Είναι η σημερινή κυβέρνηση που μέσω της μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων , μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών  εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, μέσω της κατάργησης  της  εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα , μέσω του ΤΕΠΙΧ ,του Ταμείου Εγγυοδοσίας και της  Επιστρεπτέας Προκαταβολής  στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

Με 62 καίριες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού αποθεματικού , το κράτος θα διαθέσει ποσό μεγαλύτερο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης με στόχο την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία των ευπαθών και των ευάλωτων και τον περιορισμό των επιπτώσεων  της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.

Ο Προϋπολογισμός αυτός όμως είναι και ένας Προϋπολογισμός μεταρρυθμιστικός και ευέλικτος. Παρά τις αντίξοες συνθήκες σε καμία περίπτωση η Κυβέρνηση δεν σταμάτησε το μεταρρυθμιστικό της έργο. Σε καμία περίπτωση δεν επετράπη από την παρούσα Κυβέρνηση η πανδημική κρίση να εκτροχιάσει το μεταρρυθμιστικό της πλάνο. Τουναντίον συντελέστηκε ουσιαστική πρόοδος σε όλα τα μέτωπα. Πρόοδος που αναγνωρίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην 8η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

Επιπρόσθετα, δεν δύναται μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας να μην υπάρχει ευελιξία και προσαρμοστικότητα , την όποια επιβάλλουν όχι μόνο η πανδημία αλλά και η παρατεταμένη κρίση με την γείτονα χώρα καθώς και το μεταναστευτικό. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, μέσω της αύξησης των σχετικών δαπανών αποτελούν μαζί με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης τις  βασικές προτεραιότητες για το έτος 2021.

Τέλος κεντρικό χαρακτηριστικό του Προϋπολογισμού είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας , η Κυβέρνηση  στάθηκε δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας με την επέκταση των τακτικών και έκτακτων επιδομάτων ανεργίας , με την ενίσχυση των χαμηλόμισθων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού , με την στήριξη στους μακροχρόνια ανέργους και στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Αυτό θα συνεχίζει να πράττει έως ότου επανέλθει η κανονικότητα διότι αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν συμπολίτη μας μόνο του σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι ,

Ο προϋπολογισμός του έτους  2021, αποτυπώνει τη συλλογική προσπάθεια της χώρας να υπερβεί αυτή την πρωτόγνωρη  κρίση. Μια κρίση που θα την ξεπεράσουμε επιτυχώς  όλοι μαζί. Κανείς δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μείνει μόνος του.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή σε όσα έχει δεσμευτεί θα συνεχίσει να χτίζει την Ελλάδα του μέλλοντος, θα συνεχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ελλήνων πολιτών, θα συνεχίσει να βαδίζει με σχέδιο,  μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά έτσι ώστε να επαναφέρει την ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης  και την κοινωνία σε έναν ενάρετο κύκλο ευημερίας για όλους τους πολίτες.

Σας Ευχαριστώ.

Related posts

Παυλίδου Μαρίνα : Η κυβέρνηση αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας έδωσε παράταση στις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού υπερχρεωμένων νοικοκυριών (video)

xanthipost

Γ.Γ. Αθλητισμού – Σπάσε τη σιωπή, όπως η Ολυμπιονίκης Σ. Μπεκατώρου, για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τη νέα γενιά αθλητών

xanthipost

Ψηφίστηκε η τροπολογία παράτασης του επαναπροσδιορισμού των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη μέχρι τις 31 Ιανουαρίου

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ