XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξάνθη : Αυτοψία σε ετοιμόρροπα κτίρια από τον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ε. Μπακογιάννη (video)

Δήμαρχος Ξάνθης : Στόχος μας είναι  να κάνουμε την παλιά πόλη ένα κόσμημα για να γίνει πόλος έλξης για όλη την Ελλάδα και τον κόσμο

O Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, βρέθηκε σήμερα  στην Ξάνθη προκειμένου να παραβρεθεί σε αυτοψίες σε ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια.

Ειδικότερα ο κ. Μπακογιάννης επισκέφθηκε το κτίσμα επί της Οδού Αγίου Γεωργίου 6 στην Π. Πόλη της Ξάνθης (Διατηρητέο κατ. Γ ΥΜΑΘ )καθώς επίσης και κτίριο που βρίσκεται στην οδό Π. Χρηστίδη  15 κοντά στον Ακάθιστο Ύμνο , στην Π. Πόλη της Ξάνθης (Διατηρητέο κατ. Γ ΥΜΑΘ). Αξίζει να τονιστεί ότι και τα δύο είναι κτίρια με τα παραδοσιακά “σαχνισιά” (έρκερ), που αντιμετωπίζουν προβλήματα φθορών . Οι προαναφερόμενες αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν  στο πλαίσιο της προσπάθειας -που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος- για την πλήρη καταγραφή των ετοιμόρροπων και επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος  : «… Στόχος μας είναι αυτό το πολύτιμο κτιριακό απόθεμα που κουβαλάει  μία ιστορία και μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, να μπορέσουμε να το αναβιώσουμε, να το αξιοποιήσουμε και να αποκαταστήσουμε το αστικό περιβάλλον για να γίνει πιο ελκυστικό για τους ίδιους τους κατοίκους αλλά να προσελκύσει και επισκέπτες…»

Ο κ. Μπακογιάννης σε δηλώσεις του μετά το πέρας των αυτοψιών δήλωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ετοιμόρροπων κτιρίων και ήδη έχει θεσμοθετηθεί στο χωροταξικό νομοσχέδιο η «τράπεζα γης» ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων μνημείων, το υπόλοιπο του συντελεστή, να το δίνουν στην τράπεζα γης και να λαμβάνουν χρήματα για την αποκατάσταση του ακινήτου τους.  Ειδικότερα η ψηφιακή τράπεζα γης θα αγοράζει συντελεστή από τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων ή και των χαρακτηρισμένων μνημείων και θα τον πουλάει σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις, που κατά τον νόμο έχουν υποχρέωση αγοράς συντελεστή μεσοπρόθεσμα. Αυτοί που θα λαμβάνουν τα χρήματα δίνοντας συντελεστή θα υποχρεούνται στην αποκατάσταση των διατηρητέων και αυτοί που θα αγοράζουν τον συντελεστή, στη σύννομη τακτοποίηση των παραβάσεών τους. Πρώτοι στην τράπεζα γης θα εγγραφούν αυτοί που κατέχουν ήδη τίτλους μεταφοράς συντελεστή και έτσι θα εισπράξουν πρώτοι τις καταβολές από αυτούς που πρέπει να τακτοποιήσουν αυθαίρετα.

Πρόγραμμα «Διατηρώ» (όπως το πρόγραμμα Εξοικονομώ)  του Ταμείου Ανάκαμψης  το οποίο είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων

Επίσης ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Διατηρώ» (όπως το πρόγραμμα Εξοικονομώ)  του Ταμείου Ανάκαμψης  το οποίο είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων με το οποίο θα προχωρήσει η αναβάθμιση και ανάδειξη κτιρίων που έχουν κριθεί διατηρητέα (πολλά εκ των οποίων σήμερα είναι παρατημένα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια), αλλά και σημαντικές αναπλάσεις σε αστικούς χώρους.

Και πρόσθεσε ο κ. Μπακογιάννης :  «… Στόχος μας είναι αυτό το πολύτιμο κτιριακό απόθεμα που κουβαλάει  μία ιστορία και μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, να μπορέσουμε να το αναβιώσουμε, να το αξιοποιήσουμε και να αποκαταστήσουμε το αστικό περιβάλλον για να γίνει πιο ελκυστικό για τους ίδιους τους κατοίκους αλλά να προσελκύσει και επισκέπτες…»

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα   Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ.  Ε. Μπακογιάννη

Δήμαρχος Ξάνθης : Στόχος μας είναι  να κάνουμε την παλιά πόλη ένα κόσμημα για να γίνει πόλος έλξης για όλη την Ελλάδα και τον κόσμο

Τον Γενικό Γραμματέα   Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ.  Ε. Μπακογιάννη , συνόδευσε ο Δήμαρχος Ξάνθης  Μανώλης Τσέπελης  οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως «…Είμαστε συνεργάτες και συνοδοιπόροι με τους δημότες για την αξιοποίηση των περιουσιών τους και στόχος μας είναι να κάνουμε την παλιά πόλη κόσμημα για να γίνει πόλος έλξης για όλης την Ελλάδα και τον κόσμο..»

Επίσης ο κ. Τσέπελης  επεσήμανε την αναγκαιότητα να αυξηθεί το όριο ανάθεσης  των μεσαίων μελετών από τα 30.000€ στα 40.000 ή ακόμη και 50.000€ για να γίνουν υποδομές σε όλους τους τομείς (εκπαίδευση, πολιτισμό και αθλητισμό) με γρήγορους ρυθμούς και με ευέλικτες διαδικασίες.   

Επισκέψεις σε υπουργεία στην Αθήνα αύριο από τον Δήμαρχο Ξάνθης

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσέπελης θα μεταβεί αύριο στην Αθήνα, μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ  και θα έχει επαφές με υπουργούς με στόχο την εξασφάλιση πόρων για την ανάπτυξη της περιοχής.

Να σημειώσουμε τέλος  πως είχε προηγηθεί έγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρη Οικονόμου, προς τους δήμους της χώρας για την καταγραφή των ετοιμόρροπων και επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. Παράλληλα βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και των εγκαταλελειμμένων κτιρίων.

Related posts

Ξάνθη : Φωτιά για πολλοστή φορά στο εργοστάσιο ΤΕΚΤΩΝ κοντά στον οικισμό του Δροσερού Ξάνθης

xanthipost

3 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης / 2.215 νέα κρούσματα στην χώρα

xanthipost

Τι αλλαγές φέρνει το νέο lockdown – Πώς θα κινηθούμε το Σαββατοκύριακο, τι ισχύει για τα SMS

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ