47 η Κομοτηνή , 20 η Αλεξανδρούπολη και 76 η Ορεστιάδα
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων παρατηρούνται από τις 7 το βράδυ – που αρχίζουν να καίνε τα τζάκια– έως και τις 3 τα ξημερώματα.
Το ίδιο επικίνδυνα με τους ρύπους που εκλύονται από τα αυτοκίνητα είναι τα αιωρούμενα σωματίδια με τα οποία «πνίγηκαν» οι ελληνικές πόλεις τον φετινό χειμώνα λόγω της αυξημένης χρήσης των τζακιών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η μελέτη που έγινε για τη σύσταση του νέφους του τζακιού σε πόλεις της Ελλάδας.
Η ατμόσφαιρα στην Ξάνθη είναι αποπνικτική
Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τους ειδικούς, την καύση επεξεργασμένων ξύλων (με βερνίκια και χρώματα) και άλλων υλικών. Και οι συγκεντρώσεις αυτών των τοξικών ενώσεων είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες από τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις ρύπων που εκλύονται από αυτοκίνητα κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απαγορεύουν ρητά την καύση βαμμένων (ειδικότερα με λαδομπογιές) ή βερνικωμένων ξύλων, κομματιών από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικού, διότι αυτά οδηγούν σε εκπομπή τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι.
Διευκρινίζεται τέλος ότι για τη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5 το όριο (σαν ετήσιος μέρος όρος) που έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Η ατμόσφαιρα στην περιφέρεια ΑΜΘ – 47 η Κομοτηνή , 20 η Αλεξανδρούπολη και 76 η Ορεστιάδα
