XanthiPost
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

(video) – Εξόρμηση στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης – Μία περιπέτεια για «γερά» πόδια

Ακολουθώντας τα  μονοπάτια του Δικτύου Περιαστικών Μονοπατιών Ξάνθη

ΔΙΑΔΡΟΜΗ  από την γέφυρα του Σαμακώβ- Μονοπάτι της Ζωής – Κάστρο Ξανθίππης – Ξανθίππη – Παλιά Πόλη

Η περιοχή μας διαθέτει ένα δίκτυο καλοδιατηρημένων μονοπατιών, το οποίο καλύπτει όλη την έκταση του βουνού. Πολλά από τα μονοπάτια περνούν μέσα από πηγές, πυκνά δάση και ξέφωτα.

Η κυριακάτικη διαδρομή μας  ξεκίνησε από  την νέα πεζογέφυρα του Κόσυνθου στο Νησάκι και συνέχισε στο πρώτο τμήμα του γνωστού Μονοπατιού της Ζωής.  Σε συγκεκριμένο  σημείο,  το μονοπάτι κινείται δίπλα στον ποταμό προσφέροντας στον επισκέπτη τοπία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Συνεχίσαμε τον δρόμο μέσα στο δάσος , θαυμάζοντας την πυκνή βλάστηση, και φτάσαμε στο υπέροχο κάστρο της Ξανθίππης.  

Διαμόρφωση θετικής στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον του δάσους ,προάγοντας παράλληλα την συνεργασία και την αλληλοβοήθεια.

Ο περίπατος απολαυστικός και χάρισε σε όλους  θετική ενέργεια,  γαλήνη  και ψυχική δύναμη αν και μας έκοψε την ανάσα σε διάφορα σημεία της διαδρομής και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μας κόπηκε η ανάσα από την ανάβαση αλλά και  από την ομορφιά του τοπίου.

Φρούριο της Ξάνθειας

Η βυζαντινή Ξάνθεια υπήρξε το κέντρο εκτεταμένης ορεινής και πεδινής περιοχής, που έφθανε έως τη θάλασσα και τη Βιστωνίδα λίμνη. Η πόλη ταυτίζεται με λείψανα οχύρωσης που διασώζονται βόρεια της Ξάνθης, στην κορυφή του λόφου που ελέγχει τη δίοδο εκτεταμένης ορεινής και πεδινής ενδοχώρας. Πύργοι, τείχη, μεταπύργια διαστήματα, που φθάνουν σε πολλά σημεία το ύψος των 12 μ., μικρές πυλίδες και θολωτές δεξαμενές νερού, είναι τα ερείπια που διακρίνονται ανάμεσα στη βλάστηση.

Η οχύρωση μπορεί να χρονολογηθεί στους υστεροβυζαντινούς χρόνους (13ο – 14ο αι.) και περιέβαλλε αυτή τη βυζαντινή πόλη, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Θράκης κατά τους 13ο και 14ο αι. Η τοιχοδομία αποτελείται από αργούς λίθους, λευκό κονίαμα και θραύσματα πλίνθων. Νοτιότερα, διακρίνονται τα θεμέλια ενός παλαιότερου, πιθανότατα θρακικού οχυρωματικού περιβόλου. Από τον λόφο ο επισκέπτης έχει το πανόραμα όχι μόνο της σημερινής Ξάνθης και του κάμπου προς τη θάλασσα αλλά και της βαθιάς ρεματιάς με τον Κοσσινίτη ποταμό.

Στο νότιο τμήμα του υψώματος υπάρχει η Εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης (Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών), που μαζί με τις μονές της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και της Παναγίας Καλαμούς, που βρίσκονται στον απέναντι ανατολικό λόφο, είναι νεότερα κτίσματα, ιδρυμένα πιθανότατα σε θέσεις βυζαντινών εκκλησιαστικών συγκροτημάτων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης κάνει ενέργειες για την εκπόνηση μελετών και την ανάδειξη του Φρουρίου.

Τι λέει ο μύθος

Στην Ξάνθη, υπάρχουν ερείπια μίας ακρόπολης σε ένα λόφο πάνω από την πόλη. Κατά την παράδοση εκεί κατοικούσε η βασίλισσα Ξανθίππη, η οποία χρησιμοποιούσε ένα μυστικό τούνελ για να κατεβαίνει στην διπλανή ρεματιά (Κόσυνθος) και να παίρνει το μπάνιο της.
Η παράδοση μιλάει ότι διέθετε πλούτη αμύθητα. Θέλει ο λόφος να είναι κούφιος και στο εσωτερικό του να έχει τους θησαυρούς της Ξανθίππης. Ένα άρμα που το σέρνανε 2 άλογα όλα φτιαγμένα από χρυσό. Νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι, χρυσός και άργυρος, τα πάντα. Υπήρχε μέσα εκεί και ένα πηγάδι μεγάλο το οποίο κατέβαινε βαθιά και συναντούσε ένα μεγάλο τούνελ που επικοινωνούσε με την θάλασσα των …Άβδηρων, από όπου ερχόντουσαν οι προμήθειες με πλοίο!

Related posts

Ψυχοσάββατο Σήμερα – Η ημέρα που τιμούμε τους νεκρούς

xanthipost

(video) – Ηλίας Ασκαρίδης: Θα προσπαθήσουμε και φέτος να κρατήσουμε τη φλόγα αναμμένη

xanthipost

(video) – Μάκης Τζάτζος – Το «δεκάρι» της καρδιάς μας – Το “δεκάρι” της Ξάνθης μας

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ