XanthiPost
ΕΛΛΑΔΑ

Η «καρδιά» της Πολεμικής Αεροπορίας χτυπά στην Τανάγρα – Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης

Πότε απογειώνεται πρώτο ελληνικό Viper για τις ΗΠΑ

Ημερομηνία υψηλού συμβολισμού η 4η Φεβρουαρίυ για τα Ελληνικά “γεράκια”. Σφραγίζεται η ελληνο-γαλλική συνεργασία και οι Ένοπλες Δυνάμεις περνούν σε νέα εποχή.

Χωρίς αμφιβολία η ερχόμενη Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου αποτελεί ημερομηνία υψηλού συμβολισμού για τα Ελληνικά “γεράκια”. Είναι η ημέρα όπου ταυτόχρονα θα “σφραγιστεί” η Ελληνο-Γαλλική συνεργασία με τα τέσσερα Rafale της Armee D’el Air να βρίσκονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης, ενώ θα μπαίνει ο “θεμέλιος λίθος” της αναβάθμισης των 84 F-16 με το πρώτο Ελληνικό μαχητικό σε διαμόρφωση Viper να απογειώνεται από την ίδια βάση για το μεγάλο υπερατλαντικό του ταξίδι προς τις ΗΠΑ.

Οι εξαντλητικές δοκιμές του “ΤΙΓΡΗ” από την 335 Πολεμική Μοίρα με τον σειριακό αριθμό “005” έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Τόσο στο έδαφος όσο κυρίως στον αέρα όπου οι τέσσερις Αμερικανοί ιπτάμενοι δοκιμαστές-μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα-προχώρησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο κάθε συστήματος του μαχητικού συμπληρώνοντας τουλάχιστον δέκα ώρες πτήσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν παρουσιάστηκε το παραμικρό πρόβλημα και ήδη το πρώτο Ελληνικό Viper έχει πάρει το “πράσινο φως” από ιπτάμενους και τεχνικούς για να πετάξει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί στη βάση της κατασκευάστριας εταιρίας θα πραγματοποιηθούν οι τελικές δοκιμές για να πιστοποιηθεί το μαχητικό και να δοθεί το σύνθημα ώστε να ανοίξει η γραμμή μαζικής παραγωγής στην ΕΑΒ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κάθε χρόνο 12 μαχητικά θα μπαίνουν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για να επιστρέφουν στις Πολεμικές Μοίρες αναβαθμισμένα με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του προγράμματος το 2027.

Έτσι, ήδη από το 2022 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει ετοιμοπόλεμα τα πρώτα Viper, ενώ θα έχει παραλάβει και τα έξι πρώτα μεταχειρισμένα Rafale. Ουσιαστικά δηλαδή τα Ελληνικά “γεράκια” τον επόμενο χρόνο θα έχουν στο οπλοστάσιό τους δυο νέα μαχητικά με υψηλές δυνατότητες μακράν καλύτερα από τα Τουρκικά F-16 τα οποία αποτελούν τον κορμό της TuAF.

Για την Πολεμική Αεροπορία και συνολικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η 4η Φεβρουαρίου αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και σηματοδοτεί την αλλαγή εποχής για τα Ελληνικά “φτερά”. Και μπορεί τα Rafale που θα βρεθούν στην Τανάγρα να είναι Γαλλικά όμως η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν Αθήνα και Παρίσι δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι είναι θέμα πλέον μηνών να προσγειωθούν στη “φωλιά”των “Δελταπτέρυγων” και τα πρώτα Rafale βαμμένα στα χρώματα της “HAF”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχουν τον χρωματισμό το οποίο χρησιμοποιεί η Armee D’el Air με τα διακριτικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τόσο το Παρίσι όσο φυσικά και η Αθήνα θέλουν να δώσουν πανηγυρικό χαρακτήρα στην άσκηση με τον κωδικό “SKYROS” που φέρνει στην Ελλάδα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης εκτός από τα τέσσερα Rafale, τόσο ιπτάμενο τάνκερ όσο και μεταγωγικό αλλά και συνολικά 170 ιπτάμενους, τεχνικούς και επιτελείς της Γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. Και μπορεί η κοινή συνεκπαίδευση των Ελληνικών “γερακιών” από όλες τις Πολεμικές Μοίρες με τους Γάλλους να μην ξεπερνά τις δύο ημέρες ωστόσο αποτελεί την απαρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας.

Θεωρείται πλέον δεδομένο και έχει συμφωνηθεί η Armee D’el Air να στέλνει τους επόμενους μήνες τακτικά και σε κάθε ευκαιρία στην Ελλάδα αεροπορικές δυνάμεις για κοινές ασκήσεις με τη HAF και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί ανακοίνωσε παρουσία Γαλλικών Rafale και Mirage στον “ΗΝΙΟΧΟ”, ενώ το επόμενο διάστημα και το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle βάζει πλώρη για την Ανατολική Μεσόγειο. Και μάλιστα στη συνοδεία του θα συμμετέχει και Ελληνική φρεγάτα.

Related posts

Ηλεκτρονική έκδοση διαζυγίου ! Με ένα κλικ .. και εκδίδεται !

xanthipost

ΣΟΚ – Συνελήφθη 62χρονος καθηγητής στην Αθήνα – Κακοποιούσε ανήλικο μαθητή επί επτά χρόνια

xanthipost

Εξαιρούνται από τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οι υποψήφιοι της μειονότητας της Θράκης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ