XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράσεις σε σχολεία της Ξάνθης με αφορμή την 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού

Οι μαθητές  και οι μαθήτριες της Ξάνθης με την καθοδήγηση των δασκάλων τους  δημιούργησαν χάρτινα περικάρπια  με μηνύματα, τραγούδησαν και πέρασαν τα δικά τους μηνύματα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Πολλά σχολειά στην πόλη της Ξάνθης με αφορμή της Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού προχώρησαν σε διάφορες δράσεις :

Ειδικότερα :

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΟΧΗΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΑ

Τα παιδιά τραγούδησαν το δικό τους τραγούδι και σχημάτισαν στην αυλή το δικό τους μήνυμα

Ακολουθούν και οι στίχοι του τραγουδιού !

Όταν μου γυρνάς την πλάτη

και ψιθυρίζεις κάτι

και δε με χαιρετάς,

Τότε νιώθω δυστυχία

με πιάνει απελπισία

και θέλω να κρυφτώ.

Φτάνει με την κοροϊδία

το μπούλινγκ, την κακία.

Τώρα όλα όσα μου συμβαίνουν

θέλω να τα πω!!!

Όταν «γυαλάκια» με φωνάζεις

τρικλοποδιές μου βάζεις

και πέφτω και χτυπώ,

Τότε νιώθω τόσο μόνος

το σχολειό φοβάμαι

και τρέχω να σωθώ.

Φτάνει με την κοροϊδία

το μπούλινγκ, την κακία.

Τώρα όλα όσα μου συμβαίνουν

θέλω να τα πω!!!

12ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ , ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΕΚΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΥΛΑΛΟΥ

Οι μαθητές  και οι μαθήτριες με την καθοδήγηση των δασκάλων τους  δημιούργησαν χάρτινα περικάρπια  με μηνύματα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, τα  ζωγράφισαν, και  φωτογραφήθηκαν με αυτά.

Τα μηνύματα πάνω στα περικάρπια είναι 4:

  • Stop bullying
  • No bullying
  • Bully free zone
  • We are friends

Παράλληλα οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη φετινή καμπάνια των ΕΛΤΑ “Stop Bullying.”

Αξίζει να τονιστεί  ότι μητέρα μαθητή και ταχυδρομική υπάλληλος στα ΕΛΤΑ Ξάνθης πρόσφερε  διαφημιστικά φυλλάδια, τα οποία μοιράστηκαν σε όλες τις τάξεις  του 12ου δημοτικού Σχολείου Ξάνθης , Δημοτικού Δέκαρχου και Δημοτικού Εύλαλου ,καθώς και σε όλες τις τάξεις του 4ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης.

2ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ –  Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης και το  Στ1, διακρίθηκαν με το 4ο βραβείο του διαγωνισμού «ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ» 

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης   και ειδικότερα το τμήμα ΣΤ1μαζί με τους άξιους εκπαιδευτικούς τους δημιούργησαν το δικό τους μίνι θεατρικό με την τεχνική του μαύρου Θεάτρου. Αν και η δράση έλαβε χώρα το 2015, τα παιδιά βραβεύτηκαν για το εν λόγω θεατρικό τους έργο στα πλαίσια του  ψηφιακού διαγωνισμού: “Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό» . Oι μαθητές της βραβευθείσας ομάδας μαζί με τους γονείς τους παραβρέθηκαν στην τελετή βράβευσης των διακριθέντων σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου 2015 η οποία  πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι την διαφορετικότητα». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το British Council σε συνεργασία με τη Samsung Electronics Hellas και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά 1.689 μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου από 203 σχολεία σε 112 πόλεις από ολόκληρη την Ελλάδα. Οι εργασίες των μαθητών στάλθηκαν σε μορφή βίντεο ή παρουσίασης και έφτασαν συνολικά τις 380.Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία αρχικά να ενημερωθούν και στη συνέχεια να εκφράσουν με τον δικό τους τρόπο την στάση τους απέναντι στο σχολικό εκφοβισμό.

Τα ΕΛΤΑ φέτος περνούν το δικό τους ηχηρό μήνυμα «Stop Bullying».

Τέλος, τα ΕΛΤΑ φέτος περνούν το δικό τους ηχηρό μήνυμα με αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων και φακέλων με σφραγίδα πρώτης κυκλοφορίας και παραλληλα έχουν διανείμει  αφίσες στα σχολεία.

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Παιδί και Γραμματόσημο», που είναι αφιερωμένη στη μάστιγα του εκφοβισμού, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία γεμίζουν τα σχολεία όλης της χώρας με το ηχηρό μήνυμα «Stop Bullying».

Η δράση, που οργανώνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής συνεισφοράς των ΕΛΤΑ, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και περιλαμβάνει την αποστολή αφισών σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα τέσσερα γραμματόσημα της σειράς καταγράφουν εικαστικά τις διαφορετικές μορφές του bullying και αποτυπώνουν τα προβλήματα της κοινωνικής απομόνωσης, του διαδικτυακού εκφοβισμού, της οδύνης, της μοναξιάς, της σκληρότητας και της περιθωριοποίησης. Ταυτόχρονα, όμως, μέσα από αυτά τα γραμματόσημα, τα ΕΛΤΑ ενώνουν τη φωνή τους με τα παιδιά, στέλνοντας το μήνυμα της αντίδρασης: της δύναμης του δικαίου και της υπεράσπισης των πιο αδύνατων.

Μία σειρά γραμματοσήμων που οραματίζεται την αγάπη, το σεβασμό, τη φιλία και την ευγενή άμιλλα στις κοινότητες των παιδιών και φέρνει το μήνυμα μέσα στα σχολεία. Για ένα καλύτερο αύριο. Για μια κοινωνία χωρίς βία και φόβο.

Κυκλοφορούν επίσης Φάκελοι Πρώτης Ημέρα Κυκλοφορίας και Αριθμημένα Λευκώματα.

Related posts

Ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜΘ σε θέματα Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών ορίστηκε ο Κίμων Παπαδόπουλος

xanthipost

Με 8 θέματα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης μέσω τηλεδιάσκεψης

xanthipost

Αλεξανδρούπολη: Πέθανε 37χρονη με το αγέννητο παιδί της – Άγνωστα τα αίτια

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ