xanthipost.gr
ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Μιχάλης Χατζηεφραιμίδης – Η «Φωνή» που ταυτίστηκε με το Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Ο παρουσιαστής που μετράει πάνω από 20 χρόνια παρουσιάσεων της καρναβαλικής παρέλασης

Πρωταγωνιστές του Ξανθιώτικου καρναβαλιού ήταν, είναι και θα είναι οι καρναβαλιστές και όχι ο παρουσιαστής, ο DJ, ο φωτογράφος, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος Πολιτισμού, κάποιο κατάστημα ή ο τηλεοπτικός σταθμός. Όποιος δεν το καταλάβει αυτό και είναι σε κέντρα ή επιτροπές αποφάσεων, κακό του κεφαλιού του. Πρωταγωνιστές είναι οι ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ!

Βέρος Ξανθιώτης ο Μιχάλης Χατζηεφραιμίδης και γεννημένος την χρονιά που ξεκίνησε ο θεσμός (τυχαίο;;), μας ξεδιπλώνει σήμερα με χιούμορ αλλά και με έντονους και καυστικούς σχολιασμούς, τις εμπειρίες του από την 20χρονη πορεία του στην παρουσίαση του Ξανθιώτικου καρναβαλιού!

Η διάθεση, το πάθος, το χιούμορ, το επικοινωνιακό του χάρισμα σε συνδυασμό με τις υπέροχες ατάκες του, ήταν η ασυναγώνιστη συνταγή για τις παρουσιάσεις που έκανε, χωρίς να ακολουθεί κανένα κείμενο. Αυτός ο αυθορμητισμός του άλλωστε, σε συνδυασμό με την αμεσότητα που τον χαρακτηρίζει, ήταν τα στοιχεία που τον βοήθησαν να είναι ο εαυτός του στις ζωντανές εκπομπές που έκανε, σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, χωρίς κείμενα και στημένα λόγια, πράγμα πολύ δύσκολο και απίθανο για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Πλέον ζωντανός θρύλος στην τηλεόραση της Βορείου Ελλάδος, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση για χάρη της θάλασσας που τόσο αγαπά και τον συναντάμε πλέον στο δικό του κανάλι στο youtube με θέματα που αφορούν  την θάλασσα και την μαγειρική, ενώ σε λογαριασμό του στο FB, ετοιμάζει το προσωπικό του φωτογραφικό αρχείο που είναι πάνω από 2.000.000 «στιγμογραφίες» όπως ο ίδιος θέλει να αποκαλεί τις φωτογραφίες, μιας και η τέχνη της φωτογραφίας ήταν και παραμένει ένα από τα αγαπημένα του χόμπι.

Τον συναντήσαμε και μας ξεδίπλωσε τις εμπειρίες του από την 20χρονη πορεία του στην παρουσίαση του Ξανθιώτικου καρναβαλιού, με το χιούμορ και τον αυθορμητισμό που τον χαρακτηρίζει!

Μιχάλη, θεωρείς ότι υπάρχει συνταγή επιτυχίας στην παρουσίαση μίας τόσο μεγάλης εκδήλωσης;

Όταν το κάνεις από χόμπι και όχι γιατί πρέπει να το κάνεις, τότε το αποτέλεσμα σε δικαιώνει. Φυσικά η επιτυχία είναι αλυσίδα που όλοι οι κρίκοι πρέπει να είναι δεμένοι μεταξύ τους, δηλαδή δεν αρκεί μόνο ο παρουσιαστής ή η διάθεσή του, αλλά και η υλικοτεχνική κάλυψη, όπως οι κάμεραμαν, το πλήθος των καμερών, η ποιότητα καμερών και κυρίως η ποιότητα μικροφώνων γιατί σε μια τέτοια ένταση από τον κεντρικό ήχο σε συνδυασμό με τις τσιρίδες, θα μπορούσα να πω ότι καλύτερα να υπάρχουν πολύ καλά μικρόφωνα παρά κάμερες και πολλοί άλλοι παράγοντες που συνθέτουν την αλυσίδα για το τελικό αποτέλεσμα, που στην συγκεκριμένη παρουσίαση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού το Κανάλι 6 είχε την κατάλληλη συνταγή.

Τι δυσκολίες θεωρείς ότι υπάρχουν σε μια τηλεοπτική παρουσίαση;

Πολλές αλλά και καμία! Εξαρτάται από την αλυσίδα εργασιών, δηλαδή πολλές δυσκολίες αν σου πάνε όλα στραβά και κάποιος κρίκος σπάσει με την προϋπόθεση όμως ότι όσοι εμπλέκονται να είναι γνώστες του αντικειμένου, ενώ καμία δυσκολία αν σου πάνε όλα καλά!

Υπάρχει σκεπτικό για αλλαγές και αναβαθμίσεις στην παρουσίαση;

Προσωπικά για εμένα οι παρουσιάσεις ειδικά των καρναβαλικών παρελάσεων έχουν τελειώσει ειδικά όσον αφορά τον γνωστό τρόπο που γινόταν μέχρι τώρα, ενώ υπάρχει περίπτωση να ξανασυμμετέχω αν γίνει με άλλο τρόπο και στυλ, κάτι που έχω σκεφτεί και θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ αυτήν την στιγμή.

Σου έμεινε κάτι να θυμάσαι από τις καρναβαλικές παρελάσεις που έχεις παρουσιάσει;

Πάρα πολλά και αν μην τι άλλο οι φωτογραφίες, τα βίντεο και οι φίλοι που συνήθως αναφερόμαστε στις αποκριές και μου θυμίζουν διάφορες καταστάσεις που περνούσαμε, από τα πάρτι, μέχρι κάποιες ατάκες κατά την διάρκεια της παρουσίασης κλπ, κάτι όμως που μου έχει μείνει απωθημένο και ίσως κάποια στιγμή το πραγματοποιήσω, να κάνω επιτέλους μια φορά παρέλαση με κάποιον σύλλογο.

Ως ο παλαιότερος παρουσιαστής με τις περισσότερες παρουσιάσεις του Ξανθιώτκου Καρναβαλιού ποιες διαφορές εντοπίζεις συν των χρόνω σε σένα, στους καρναβαλιστές και γενικότερα τον θεσμό;

Ναι βέβαια ήμουν νεότερος και πετούσα! Δεν υπήρχε άρμα για άρμα που να μην ανέβω επάνω και να δώσω λόγο στα άτομα που ήταν επάνω σ αυτά, δεν θα ξεχάσω τότε μέσα σ’ ένα μπουκαλάκι νερού έβαζα και λίγο ουίσκι. Στο πέρασμα του χρόνου προς τις τελευταίες παρουσιάσεις αντί για ουίσκι έβαζα δυο τρία αναβράζοντα ντεπόν, ενώ άρχιζα να σκέφτομαι τα λεγόμενα «να την κάνω με ελαφριά πηδηματάκια προς την έξοδο…» (γέλια)

Από το δικό μου τότε μέχρι το τώρα, υπάρχουν πολλές διαφορές και αλλαγές, αν και τότε οι καρναβαλιστές ήταν πιο αγνοί και εφευρετικοί με τους περισσότερους να είναι ντόπιοι μαζί με τους φίλους τους που ερχόταν από άλλες πόλεις, επίσης η διασκέδαση και το ντύσιμο κάθε μέρα με άλλη στολή ήταν για πολλές ημέρες, από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Κυριακή για να μην πω και λίγο την Καθαρά Δευτέρα και όχι μόνο 2-3 μέρες.

Στο πέρασμα του χρόνου και στην προσπάθεια περισσότερης προβολής άρχισαν να έρχονται κυρίως περισσότερα νεαρά άτομα (και καλώς) που είχαν περισσότερες απαιτήσεις με διαφορετικά γούστα τόσο κατά την διασκέδασή τους στην πόλη όσο και κατά την διάρκεια της καρναβαλικής παρέλασης ωε καρναβαλιστές, φτάνοντας με το πέρασμα των χρόνων, από κάποια ωραία μηνύματα των καρναβαλιστών, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό να περάσουμε σε ουρλιαχτά, τσιρίδες, μεθύσια και φασαρίες ενώ ακούστηκαν και εξυπνάδες που προσέβαλαν (ευτυχώς εμένα δεν μου έτυχε). Φυσικά στην περίπτωση των εξυπνάδων σε σώζουν τα μηχανήματα και τα άτομα που τα χειρίζονται (για όσους ξέρουν θα πω την σύνθετη λέξη – χρονοκαθυστέρηση στον ήχο).

Η καρναβαλική παρέλαση από μεγάλης διάρκειας 4 έως 4.5 ώρες έγινε 2ωρη για τις τηλεοπτικές ανάγκες, έτσι τουλάχιστον πιστεύω εγώ. Δηλαδή 55 χρόνων θεσμό τον δίπλωσε (διπλομπαγλάρωσε) η τηλεοπτική ανάγκη της ΕΡΤ; για μένα αυτό ήταν απαράδεκτο! Φυσικά όσοι και να ερωτηθούν θα έχουν κάτι να προτείνουν μιας και η υπόθεση της καρναβαλικής παρέλασης έχει πολλές προεκτάσεις.

Τέλος κάτι που δεν μου άρεσε είναι ότι στο πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερα άτομα (Ξανθιώτες), το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς φεύγουν σε άλλες περιοχές αντί να μένουν στην πόλη μας.

Σου έγινε ποτέ πρόταση για να παρουσιάσεις το Ξανθιώτικο Καρναβάλι για την Ελληνική Τηλεόραση;

Ναι βέβαια, δεν το ήθελα όμως και με τον δικό μου τρόπο το απέτρεψα έχοντας πολλούς λόγους, με βασικότερους ότι πολλοί άσχετοι θα μου λέγανε τι να πω, τι να κάνω και πως να το κάνω, κάτι που θα ακύρωνε την διάθεση, τον αυθορμητισμό μου, αλλά και μετά από τόσα χρόνια την εμπειρία μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παρουσιάσω για την ΕΡΤ και να συνεχίζω να παρουσιάζω από χόμπι και όχι για δουλειά!

Το θέμα με την παρουσίαση της ΕΡΤ γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΡΤ κάτι στο οποίο δεν συμφωνούσα.  Δηλαδή να έρθουν κάποιοι που ίσως το θεωρούν και αγγαρεία στην επαρχία και να μου πουν τι θα κάνω, τι θα πω και το βασικότερο όλων ότι αυτά που θα πούμε είναι για μια συγκεκριμένη ώρα από τότε, έως τότε, χωρίς να καλύπτεται καν ολόκληρη η καρναβαλική παρέλαση.

Εδώ να σας πω ότι εμπλέκονται οι λόγοι που ερχόταν η δημόσια τηλεόραση (δηλαδή σαν να τους παρακαλούσαμε) με το γεγονός των αποκριάτικων εκδηλώσεων αλλά και τους πρωταγωνιστές που ήταν, είναι και θα είναι οι καρναβαλιστές και κανένας… παρουσιαστής, DJ., φωτογράφος, Δήμαρχος, Πρόεδρος Πολιτισμού, κατάστημα ή τηλεοπτικός σταθμός. Όποιος δεν το καταλάβει αυτό και είναι σε κέντρα ή επιτροπές αποφάσεων, κακό του κεφαλιού του. Πρωταγωνιστές είναι οι ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ!

Ποια θεωρείς ότι είναι η συμβολή σου στον θεσμό του  Ξανθιώτικου Καρναβαλιού;

Θυμάμαι το πόσο επέμενα όταν αρθρογραφούσα στον ΑΓΩΝΑ, για την μουσική, δηλαδή να μην είναι έτοιμη σε cd, μιας και μου είχε γίνει και πρόταση να ετοιμάσω μια χρονιά το cd με την μουσική της καρναβαλικής παρέλασης κάτι που δεν δέχτηκα αφού υποστήριζα να μπει DJ, κάτι που αρχικά έγινε λανθασμένα αφού τοποθέτησαν τον DJ, κρυμμένο πίσω από την εξέδρα και κάτω από το ρολόι, κάτι που δεν ήταν σωστό για να καταλήξουν αργότερα στην αρχική μου πρόταση ότι ο DJ πρέπει να είναι μπροστά και σε εμφανές σημείο και να βλέπει τους καρναβαλιστές και όχι κρυμμένος μέσα σε ένα σπιτάκι. Αυτό φυσικά έγινε μετά από μερικά χρόνια και όχι αμέσως.

Ένα άλλο ήταν, αφού συμμετείχα και στην οργανωτική επιτροπή για αρκετά χρόνια, ότι ασχολήθηκα ο ίδιος με το θέμα του κανονισμού των ΘΛΕ, με το να αριθμήσω τις παραγράφους του κανονισμού, γιατί τα αντίγραφα που μας δώσανε ως μέλη της οργανωτικής, δεν περιλάμβαναν αρίθμηση των παραγράφων.

Επέλεξες να σταματήσεις τις παρουσιάσεις πολύ ξαφνικά. Δημιουργήθηκε κάποιο θέμα ή κάποια διαφωνία για να λάβεις αυτήν την απόφαση;

Ναι, όντως ξαφνικά διέκοψα την παρουσίαση της καρναβαλικής παρέλασης, που οφείλεται στη διακοπή του καπνίσματος. Όσο παράξενο και να ακούγεται, μετά από το κόψιμο του τσιγάρου διαπίστωσα το πόσο καλά ακούω με αποτέλεσμα πλέον να μην αντέχω την ένταση της μουσικής στην κεντρική πλατεία την ώρα της παρουσίασης και ναι ήταν ο κύριος λόγος που σταμάτησα, αφού σε τόσα ντεσιμπέλ μουσικής έπρεπε να μιλάω και να φωνάζω με τους καρναβαλιστές για να μεταδώσω τον παλμό τους και την ζωντάνια τους, κάτι που γινόταν ανυπόφορο! Σε όλο αυτό να προσθέσω και το θέμα της ηλικίας που όσο μεγαλώνουμε θέλουμε και περισσότερο την ησυχία μας… ε αυτό αρκεί (γέλια).

Related posts

Στρατιωτικοί Γιατροί στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης την ερχόμενη Πέμπτη θα προσφέρουν δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις

xanthipost

Εγνατία Οδός Ξάνθης-Καβάλας: Νταλίκα τυλίχθηκε στις φλόγες  επάνω στον δρόμο – Κλειστή παραμένει προσωρινά η οδός για την αποφυγή ατυχημάτων

xanthipost

Ξάνθη: 84χρονος κατέρρευσε στο κέντρο της πόλης – Οι περαστικοί προσπάθησαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ