XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τοποθέτηση Ανεμογεννητριών στην περιοχή της Σταυρούπολης- Λειβαδίτη – Αντιδράσεις από Xanthi Runners και Σύλλογο Ξενοδόχων Ξάνθης

Xanthi Runners – ΑΠΣ Δρομέων Ξάνθης  : Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως ο άνεμος!  Αναρωτιόμαστε όμως πόσο «φιλικές προς το περιβάλλον» είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις όταν καταστρέφουν τόπους με σπάνια φυσική ομορφιά.

Σύμφωνα με δημόσια τοποθέτηση τους οι  Xanthi Runners – ΑΠΣ Δρομέων Ξάνθης  θεωρούν ότι το συγκεκριμένο έργο είναι εγκληματικό για την περιοχή και θα προκαλέσει την  υποβάθμισή της ,  αν υλοποιηθεί. Κι ενημερώνουν πως σαν πρώτο βήμα, θα προχωρήσουν στην κατάθεση  ένστασης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση. Επίσης καλούν τις αρχές του τόπου , το Δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια ΑΜΘ , να στηρίξουν τον αγώνα τους  αφού, όπως υποστηρίζουν,  πλήττεται και ο δικός τους σχεδιασμός για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ακολουθεί η δημόσια τοποθέτησή των Xanthi Runners – ΑΠΣ Δρομέων Ξάνθης 

Αγαπητοί μας συμπολίτες,

το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την αύξηση του ενδιαφέροντος εταιριών για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας με εγκατάσταση όλο και περισσότερων αιολικών σταθμών στα ελληνικά βουνά. Ανάμεσα στις περιοχές που μπήκαν στο στόχαστρο, αυτή τη φορά είναι και η δική μας.

Έτσι τον Ιανουάριο του 2021 κατατέθηκε από την εταιρία AIRENERGY_ΜΙΚΡΟΒΟΥΝΙ Ι.Κ.Ε. (Θυγατρική της AIRENERGY που τοποθετεί ανεμογεννήτριες σ’ όλη τη χώρα) αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW με τοποθέτηση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ) της Ξάνθης.

Το Φεβρουάριο του 2021 η ίδια εταιρία, με τις θυγατρικές της AIRENERGY_ΔΡΥΜΟΣ-ΦΑΝΑΡΙ-ΕΡΜΑΡΙΟ Ι.Κ.Ε. και AIRENERGY_ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ι.Κ.Ε. κατέθεσε αίτηση για τοποθέτηση ακόμα 16, μεγαλύτερων, ανεμογεννητριών, ύψους 230 μέτρων στην περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης. Η αίτηση αφορά δύο αιολικούς σταθμούς, ισχύος 60 MW και 36 MW αντίστοιχα, που θα αναπτυχθούν στο οροπέδιο γύρω από τον οικισμό του Λειβαδίτη, από το Ερμάριο (Αμπάρ Καγιά) μέχρι τον Καπετάν Θεολόγο.

Αν δοθεί η άδεια περικυκλώνεται κυριολεκτικά ο οικισμός του Λειβαδίτη, με τις κοντινότερες από τις ανεμογεννήτριες σε  απόσταση μόλις 1.300 μέτρων, βόρεια και νότια του οικισμού. Τοποθετούνται επίσης ανεμογεννήτριες σε απόσταση 1.300 μέτρων από τον οικισμό της Καλύβας και 3 χιλιομέτρων από τους δύο οικισμούς  του Καρυόφυτου.

Επίσης οι αιολικοί σταθμοί βρίσκονται στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής «Τσανάκ Ντερέ» του Καρυόφυτου  και μόλις 1.800 μέτρα από τον, εμβληματικό για το νομό Ξάνθης, καταρράκτη του Λειβαδίτη.

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι εγκληματικό για την περιοχή και η υποβάθμισή της , αν υλοποιηθεί, θα είναι τεράστια. Εκτός από την ριζική αλλαγή του τοπίου δημιουργεί μια σειρά μεγάλων προβλημάτων. Μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για τις διανοίξεις των δρόμων πρόσβασης και των γηπέδων των ανεμογεννητριών, οι τεράστιες ποσότητες σκυροδέματος για τις βάσεις, οι πυλώνες, θα επιφέρουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες πληγές στο οικοσύστημά της και στη βιοποικιλότητα αλλά και πιθανές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής. Λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται ένας από τους ελάχιστους όξινους τυρφώνες της Ελλάδας. Η όχληση από το θόρυβο, με τις ανεμογεννήτριες τόσο κοντά στους οικισμούς, θα είναι ανυπόφορη. Μεγάλες θα είναι οι βλάβες που θα υποστεί ο τουρισμός και οι επαγγελματίες, την ίδια ώρα που γίνονται προσπάθειες να οργανωθεί και να αναδειχτεί αυτή η πανέμορφη περιοχή.

Οι παραπάνω φορείς και σύλλογοι δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο να υπερασπίσουμε την υπέροχη φύση της Ροδόπης και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως τη βρήκαμε. Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως ο άνεμος, αναρωτιόμαστε όμως πόσο «φιλικές προς το περιβάλλον» είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις όταν καταστρέφουν τόπους με σπάνια φυσική ομορφιά. Αδυνατούμε να καταλάβουμε πως προστατεύουμε τη φύση καταστρέφοντάς την!

Σαν πρώτο βήμα, εφόσον έχουμε έννομο συμφέρον, θα καταθέσουμε ένσταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε να μην προχωρήσει στην αδειοδότηση.

Σ’ αυτό τον αγώνα θέλουμε μαζί μας και τις αρχές του τόπου, το Δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αφού πλήττεται και ο δικός τους σχεδιασμός για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θέλουμε όμως μαζί μας κι όλους εσάς ώστε με μια φωνή να κερδίσουμε το αυτονόητο!

Και ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ξάνθης  δηλώνει αντίθετος με το όλο εγχείρημα της τοποθέτησης  Ανεμογεννητριών στην περιοχή της Σταυρούπολης- Λειβαδίτη

Και ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ξάνθης τοποθετείται επί του θέματος  τονίζοντας μεταξύ άλλων πως  οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν όλη την προσπάθεια αυτή που γίνεται εδώ και 20 χρόνια με πολύ μόχθο βήμα- βήμα και «…απαιτούμε άμεσα να σταματήσει οποιαδήποτε τέτοια σκέψη…» . Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ξάνθης είναι αντίθετος με όλο αυτό το εγχείρημα και όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή του «… Πιστεύουμε ότι θα βρει πολλούς οι οποίοι δεν θέλουν μια άναρχη τοποθέτηση (Ανεμογεννητριών) σε μια παρθένα περιοχή που η προσπάθεια γίνεται στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού και περαιτέρω ενίσχυσης του.  Εξάλλου ο αστός πλέον ασφυκτιά στην Πόλη και αναζητά μια εναλλακτική να μυρίσει να γευτεί το μεγαλείο τις  Φύση στα καλύτερα της .  Ελπίζουμε να βρούμε πολλούς συμπολίτες μας μαζί στην προσπάθεια αυτή…»

Ακολουθεί η δημόσια τοποθέτηση του Συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης 

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ -ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA-ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ

  Η οροσειρά της Ροδόπης είναι από τα μοναδικά εναπομείναντα παρθένα Δάση της Ευρώπης . Τα οικοσυστήματα έχουν μοναδική αξία πανευρωπαϊκά προστατεύονται από συνθήκες ευρωπαϊκές NATURA 2000 ,καταφύγια Θηραμάτων ,περιοχές με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα εδώ βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου οροσειράς Ροδόπης στον Ν.Ξάνθης (πρώην Δήμος Σταυρούπολης σήμερα Δήμος Ξάνθης οικισμοί Λειβαδίτη-Καρυόφυτο-Σταυρούπολη-Δαφνώνας-Νεοχώρι Λυκοδρόμιο και άλλη μικρότερη συνολικά 35 τα λεγόμενα Νεστοχώρια η αλλιώς Παρανέστια περιοχή)  .

Στον ορεινό όγκο της περιοχής αυτής συμπεριλαμβάνονται από τα πιο ενδιαφέροντα δασικά οικοσυστήματα της Ευρώπης από οικολογική άποψη, βιοποικιλότητα με ψηλά δάση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπου κάθε χρόνο έρχονται επιστήμονες από όλοι την Ευρώπη στην περιοχή ,όπως και οικοτουρίστες ,πεζοπόροι και πολύ ακόμη που επισκέπτονται συνολικά τον Ν. Ξάνθης, ώστε να απολαύσουν διακοπές διαφορετικές συνδυάζοντας Φύση , εναλλακτικό τουρισμό ,πολιτισμό , οικισμούς διατηρητέους και πολλά πολλά ακόμη με τις τρομερές εναλλαγές του τοπιού που συναντά ο επισκέπτης έξαλλου σε 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου είσαι από τα παρθένα δάση, στην Θάλασσα (μοναδικό) , εδώ βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων ο ΄΄Λειβαδίτης ΄΄ με μεγάλη επισκεψιμότητα , ένα δίκτυο Μονοπατιών σε όλοι την ευρύτερη περιοχή , και τα ΜΟΝΑΠΑΤΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΑΡΚΗΣ( ακολουθούνται  πρότυπα LQT-Leading Quality Trails της European Ramblers Association ) πιστοποιημένο από Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης στην θέση ”Λειβάδια Λειβαδίτη ΄΄ εκτείνονται η Όξινη τυρφώνες ένας σπάνιος οικότυπος ,πρόκειται για υδατοσυλλογες με συγκεκριμένα είδη χλωρίδας -όπως τα σφάγνα (Sphagnum) ,όπου επικρατούν σε πολύ ειδικές συνθήκες οξύτητας των εδαφών , αξιολογούνται από εθνικό και ευρωπαϊκό ως σημαντικοί οικότυποι προτεραιότητας με κωδικό 7130 σύμφωνα με την Οδηγία 92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Σημαντική θεωρείται η παρουσία ενδημικών φυτών ,όπως ο κρίνος της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum), Σολδανέλα της Ροδόπης και άλλα (αριθμός που φτάνει πάνω από 200 είδη( κοινά ,σπάνια και απειλούμενα από τον παγκόσμιο κατάλογο).

Στην πλούσια πανίδα συγκαταλέγονται η Αρκούδα , Ελάφι, Αγριόγιδο, ζαρκάδια, λύκος ,αγριόχοιρος, αγριόκουρκος ,αγριόκοτα ,ο μαύρος δρυκολάπτης και άλλα.

Η μελετημένη ανάπτυξη της όλης περιοχής έγινε με αργά και σταθερά βήματα, η προσπάθεια ξεκίνησε από το 2000 και μετά ανέπτυξε τον οικοτουρισμό σε όλες της μορφές πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή με άριστη κτηνοτροφία , με αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι άριστης ποιότητας , μικρές μονάδες οικοτουρισμού σε όλα τα χωρία καθώς και ξενοδοχείο ,ορειβατικό καταφύγιο και το δασικό χωριό στο κέντρο της οροσειράς της Ροδόπης .

Η συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας ελκύει τον οικοτουρισμό με όλες του τις μορφές,  με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης , τον περιπατητικό τουρισμό, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται σε διαρκή άνθηση που διευρύνει την τουριστική περίοδο σε τέτοιους οικοτύπους ,τεράστιας βιοποικιλότητας και αισθητικής ομορφιάς της οροσειράς της Ροδόπης.

Επίσης η πόλη της Ξάνθης δέχεται πολλούς επισκέπτες και συνδυάζονται εκδρομές στον ορεινό όγκο τη οροσειράς της Ροδόπης και αυτά όλα λειτουργούν συνδυαστικά.

Πιστεύουμε  ότι οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν όλη την προσπάθεια αυτή που γίνεται εδώ και 20 χρόνια με πολύ μόχθο βήμα- βήμα,  απαιτούμε άμεσα να σταματήσει οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.

Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ξάνθης είναι αντίθετος με όλο αυτό το εγχείρημα και πιστεύουμε ότι θα βρει πολλούς οι οποίοι δεν θέλουν μια άναρχη τοποθέτηση (Ανεμογεννητριών) σε μια παρθένα περιοχή που η προσπάθεια γίνεται στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού και περαιτέρω ενίσχυσης του , εξάλλου ο αστός πλέον ασφυκτιά στην Πόλη και αναζητά μια εναλλακτική να μυρίσει να γευτεί το μεγαλείο της  Φύση στα καλύτερα της , ελπίζουμε να βρούμε πολλούς συμπολίτες μας μαζί στην προσπάθεια αυτή.

 Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ξάνθης

Με τιμή

ο Πρόεδρος Ιωάννης Ιερόπουλος

Related posts

Έγκριση έργων στον Δήμο Ξάνθης ύψους 14.500.000 € από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ

xanthipost

Οι ασυνείδητοι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου στις παραλίες μας «ξαναχτυπούν» (Φωτο)

xanthipost

(video) – Σε συνεργασία με το Κοινωνικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ» και το Δήμο Ξάνθης, η κινητή μονάδα μαστογράφου βρέθηκε για 8 ημέρες στην Ξάνθη

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ