xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβάλλονται οι εκλογές των σχολικών εφορειών στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης

Ανακοίνωση του Περιφερειακού Διευθυντή κ. Κωνσταντίνου Μπαντίκου: Με έκπληξη αλλά και λύπη διαπιστώνουμε την προσπάθεια ορισμένων εντός της μειονότητας να προσδώσουν πολιτική χροιά στην αναπόφευκτη απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ για αναβολή των εκλογών των σχολικών εφορειών στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης

Την απόφαση αναβολής των εκλογών των σχολικών εφορειών στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης  έλαβε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ σύμφωνα με ανακοίνωση του Περιφερειακού Διευθυντή κ. Κωνσταντίνου Μπαντίκου.

«Αδιαφορώντας για τα επιδεινούμενα πανελλαδικώς επιδημιολογικά δεδομένα, την διαρκή πίεση στο σύστημα υγείας και παρά το γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά, επιμένουν στη δια ζώσης διεξαγωγή εκλογών εντός των σχολικών μονάδων παραγνωρίζοντας τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού και διακινδυνεύοντας να μετατραπεί η εκλογική διαδικασία σε εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού με τραγικά αποτελέσματα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της απόφασης.

Όπως τονίζει ο κος Μπαντίκος «ουδείς δύναται να κινείται υπεράνω του νόμου και των προβλέψεων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Όσοι μιλούν για «καταπάτηση δικαιωμάτων» προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να επιβάλλουν την διεξαγωγή εκλογών σαν να μην υπάρχει κορονοϊός, παίζουν με την υγεία των συμπολιτών μας διότι ο κορονοϊός υπάρχει και έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τις ζωές συνανθρώπων μας».

Ακολουθεί ολόκληρηρη η ανακοίνωση του Περιφερειακού Διευθυντή κ. Κωνσταντίνου Μπαντίκου:

Με έκπληξη αλλά και λύπη διαπιστώνουμε την προσπάθεια ορισμένων εντός της μειονότητας να προσδώσουν πολιτική χροιά στην αναπόφευκτη απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ για αναβολή των εκλογών των σχολικών εφορειών στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης.

Αδιαφορώντας για τα επιδεινούμενα πανελλαδικώς επιδημιολογικά δεδομένα, την διαρκή πίεση στο σύστημα υγείας και παρά το γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά, επιμένουν στη δια ζώσης διεξαγωγή εκλογών εντός των σχολικών μονάδων παραγνωρίζοντας τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού και διακινδυνεύοντας να μετατραπεί η εκλογική διαδικασία σε εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού με τραγικά αποτελέσματα. Κατά προσφιλή δε τακτική, ερμηνεύουν την ως άνω απόφαση ως «καταπάτηση μειονοτικών δικαιωμάτων» βλέποντας πίσω από αυτήν «σκοτεινά σχέδια» κατά της μειονότητας.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων έδειξε εξ αρχής καλή πρόθεση και διάθεση να βοηθήσει στη διεξαγωγή των εκλογών στις δύσκολες υγειονομικά συνθήκες που βιώνουμε. Αρχικά οι εκλογές προκηρύχθηκαν για τις 22.12.2020, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν και όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για τη διεξαγωγή τους. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ προχωρούσε έκτοτε σε σύντομες διαδοχικές αναβολές (αν και θα μπορούσε να τις αναβάλει επ’ αορίστω) με την ελπίδα μόλις βρεθεί ένα «παράθυρο υγειονομικής ευκαιρίας» να επιτραπεί άμεσα η διεξαγωγή τους δια ζώσης. Επιπλέον, υφίσταται διαρκής έγγραφη επικοινωνία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας προς εξέταση δυνατοτήτων ασφαλούς διεξαγωγής τους.

Επίσης, αναζητώντας κι άλλες εναλλακτικές, προτάθηκε πρόσφατα η διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, με διαθέσιμο σύστημα έγκυρο και δοκιμασμένο για τη διασφάλιση του αδιάβλητου και της μυστικότητας της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, εντελώς αντιφατικά, όσοι διαμαρτύρονταν κατά την προκήρυξη των εκλογών μιλώντας για «διακινδύνευση της υγείας των συμμετεχόντων», είναι οι ίδιοι που σήμερα διαμαρτύρονται για την αναβολή τους. Είναι οι ίδιοι που απέρριψαν και την ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας κατηγορώντας την Πολιτεία για κακοβουλία, ιδιοτέλεια και αδράνεια!  

Από τη μεριά μας οφείλουμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι ουδείς δύναται να κινείται υπεράνω του νόμου και των προβλέψεων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Όσοι μιλούν για «καταπάτηση δικαιωμάτων» προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να επιβάλλουν την διεξαγωγή εκλογών σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός, παίζουν με την υγεία των συμπολιτών μας διότι ο κορωνοϊός υπάρχει και έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τις ζωές συνανθρώπων μας. Είναι σαφές ότι υπό την παρούσα κατάσταση ο μόνος υγειονομικά ασφαλής τρόπος των εκλογών είναι η δοκιμασμένη μέθοδος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Φυσικά, είμαστε πάντα στη διάθεση των Σχολικών Εφορειών και των Βουλευτών ώστε με πνεύμα εποικοδομητικό και με πρώτιστο γνώμονα την υγεία της σχολικής κοινότητας να συνεργαστούμε για την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης.    

                                                                                                                            Κομοτηνή 29-03-2021 

                                                                                                          Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

                                                                                                               ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΙΚΟΣ

Related posts

Αρχαίο Λατομείο Αβδήρων : Μία διαφορετική βιωματική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

xanthipost

Το JTI Foundation υποστηρίζει έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα – Στηρίζει ενεργά τον  ακριτικό Δήμο Ξάνθης

xanthipost

Μαγικό Ξάνθης: Υποδοχή ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελπίδας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ