XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Ανοίγει ο δρόμος για τη διάνοιξη της 4ης λεκάνης στον ΧΥΤΑ Ξάνθης

 Ο Δήμος Τοπείρου έλαβε απόφαση παραχώρησης στον ΣΔΑΝΞ της απαιτουμένης έκτασης

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, και μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης  «Όμορφη Πόλη»  τόνισε μεταξύ άλλων πως  η ταλαιπωρία χρόνων φτάνει επιτέλους στο τέλος της!

Ο κ. Τσεπέλης υπογράμμισε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει γίνει η τροποποίηση της μελέτης για τον ΧΥΤΥ και θα κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την έγκριση των κονδυλίων που απαιτούνται και την διάνοιξη της 4ης λεκάνης. Επίσης, τόνισε ότι η ορθή λειτουργία του υφιστάμενου ΧΥΤΑ είναι κοστοβόρα και πως εάν είχε πραγματοποιηθεί η διάνοιξη της τέταρτης λεκάνης, ο Δήμος δε θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο ΧΥΤΑ Ξάνθης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής.

Ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για τη διάνοιξη της 4ης λεκάνης στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Ξάνθης, αλλά και την αποκατάσταση των υφιστάμενων, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τοπείρου να παραχωρήσει στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης την έκταση των 35 στεμμάτων για την επέκταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης, που αποτελούσε και προαπαιτούμενο.

Να υπενθυμίσουμε ότι λόγω των καθυστερήσεων, το έργο για την επέκταση του ΧΥΤΑ απεντάχθηκε, με εγκεκριμένα κονδύλια 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς υπάρχει δικαστική εμπλοκή μεταξύ των αναδόχων του έργου. «Ήταν ό, τι χειρότερο ότι το έργο απεντάχθηκε. Είμαστε σε νομική αντιπαράθεση εδώ και τρία χρόνια», σημείωσε και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του κράτους, ώστε τα έργα του δημοσίου να μην αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις, με κίνδυνο των απεντάξεων.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης  επεσήμανε στα πλαίσια της συνέντευξής του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο  πως «…Φτάσαμε στο σημείο να δεχόμαστε παρατηρήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της χωματερής και προφανώς αναγκαζόμαστε να δίνουμε πολλά χρήματα για την εύρυθμη λειτουργία της -βάσει των προδιαγραφών…»

Ο ΣΔΑΝ Ξάνθης θα αναλάβει με ίδια μέσα την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση των υφιστάμενων λεκανών

Σύμφωνα με τη σύμβαση ο ΣΔΑΝ Ξάνθης θα αναλάβει με ίδια μέσα την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση των υφιστάμενων λεκανών, ενώ στη συνέχεια, ο Σύνδεσμος οφείλει να παραχωρήσει τις λειτουργίες εγκατάστασης του ΧΥΤΑ στη ΔΙΑΑΜΑΘ, που είναι ο μοναδικός πιστοποιημένος ΦΟΔΣΑ στην Περιφέρειά μας.

Όπως εξήγησε κ. Τσέπελης σε αυτή τη φάση η ΔΙΑΑΜΑΘ λειτουργεί, μετά την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με τον Σύνδεσμο τον ΧΥΤΑ, αποδίδοντας στον ΣΔΑΝ 560 χιλιάδες ευρώ, ετησίως. «Είναι πολύ υψηλό το κόστος», επισήμανε και πρόσθεσε: «Πληρώνουμε, 250 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για τη μεταφορά των απόνερων, ώστε να μην προκαλούν ζημία στον υδροφόρο ορίζοντα, μέτρο που έχει θεσπιστεί επί της δικής μου θητείας».

Η ενεργειακή αξιοποίηση των υπολοίπων είναι ουσιαστικά παραγωγή ενέργειας

«Όταν το 95, με τον αείμνηστο Αμοιρίδη ξεκινήσαμε κάτι αντίστοιχο , τότε όλοι μας χλεύαζαν. Σήμερα εμείς δίνουμε την τεχνογνωσία. Αλλά, δυστυχώς, το εργοστάσιο έφυγε από την Ξάνθη… Όμως στις Μονάδες που γίνονται σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, θα δουλεύουν από 80 εργαζόμενοι…» Κεντρικός μας στόχος είναι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και υπολειμμάτων με απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και των ανταποδοτικών οφελών προς την κοινωνία -ό,τι, δηλαδή συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, εδώ και πολλά χρόνια», κατέληξε  ο κ. Τσέπελης.

Related posts

Δράμα : Εξαπάτησαν ηλικιωμένη και την έπεισαν να τους παραδώσει 115.000€ και χρυσαφικά – τιμαλφή

xanthipost

(video) – Τελέστηκε η κηδεία της Ηγουμένης Σεργίας στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Ξάνθης

xanthipost

Ανοιχτή η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Ξάνθης λόγω καύσωνα!

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ