XanthiPost
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

(video) – Ε. Στυλιανίδου : Το Πειραματικό Σχολείο θα αποτελεί έναν εκπαιδευτικό και επιστημονικό φάρο στην πόλη της Ξάνθης

Οι αντιδράσεις θεωρώ ότι είναι δικαιολογημένες – Υπάρχει όμως μία διασπορά ασαφειών και ανασφάλειας

Με αφορμή την πρόταση που εστάλη στο Υπουργείο Παιδείας για την  μετατροπή του 17ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης σε πειραματικό και τις κινητοποιήσεις γονέων και εκπαιδευτικών που αντιδρούν στην δρομολογούμενη αυτή ενέργεια, η  Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ευμορφία Στυλιανίδου, μίλησε στο xanthipost.gr και ενημέρωσε εκτενώς   τόσο για την λειτουργία των πειραματικών σχολείων όσο και για τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών τις οποίες χαρακτήρισε δικαιολογημένες, αν και όπως επεσήμανε, υπάρχει διασπορά ασαφειών και ανασφάλειας.

Η  Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ευμορφία Στυλιανίδου αρχικά ενημέρωσε σχετικά με την μη ύπαρξη πειραματικού σχολείου στην Ξάνθη και υπογράμμισε πως «…είναι μία καινοτομία που θέλουμε να εισάγουμε στην πόλη μας αντλώντας τα μηνύματα από την τοπική κοινωνία και από τους γονείς που προσβλέπουν στο καλύτερο εκπαιδευτικό μέλλον της πόλης και των παιδιών τους…»

Το Πειραματικό σχολείο θα αποτελεί έναν εκπαιδευτικό και επιστημονικό φάρο στην πόλη της Ξάνθης και οι πρακτικές του θα διαχέονται σε όλα τα σχολεία – Οι αντιδράσεις  και οι επιφυλάξεις είναι δικαιολογημένες και κατανοητές

Η κ. Στυλιανίδου δήλωσε πως οι αντιδράσεις  είναι δικαιολογημένες από την πλευρά των εκπαιδευτικών λόγω του άγνωστου που έχουν  να αντιμετωπίσουν και της  πιθανής ανασφάλειας για την υπηρεσιακή τους κατάσταση. Όπως τόνισε η κ. Στυλιανίδου «δίνουμε ασφαλείς και ακριβείς απαντήσεις και δεν έχουμε αντίλογο..».

Όσον αφορά τους γονείς, η κ. Στυλιανίδου δήλωσε πως είναι απολύτως κατανοητό να έχουν επιφυλάξεις  για την αλλαγή των δεδομένων και  πρόσθεσε πως δυστυχώς υπάρχει διασπορά ασαφειών και ανασφάλειας αλλά  όπως υποστήριξε «… είμαστε στη διάθεσή τους για μία πλήρη ενημέρωση…».

Παράλληλα εξήγησε πως έχουν αποσταλεί προσωπικές επιστολές στους γονείς των παιδιών όπου απαντώνται με σαφήνεια τα ερωτήματα και οι απορίες τους

«…Θεωρώ ότι μία μειοψηφία γονέων από το 17ο Δημοτικό Σχολείο  διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις και αντιδρά σε αυτή την αλλαγή διότι οι περισσότεροι γονείς έχουν κατανοήσει ότι με την εν λόγω πρωτοβουλία θα ωφεληθούν κυρίως τα παιδιά της περιοχής τους,  τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια…» τόνισε μεταξύ άλλων.

Οι διαφορές του πειραματικού σχολείου από τα υπόλοιπα σχολεία  

Ειδικότερα η κ. Στυλιανίδου εξήγησε λεπτομερώς τις καινοτομίες που εισάγει στην εκπαίδευση το πειραματικό σχολείο : 

  • Το σχολείο δεν διοικείται από τον διευθυντή του σχολείου  αλλά από ένα επιστημονικό συμβούλιο όπου συμμετέχει βεβαίως και  ο διευθυντής του σχολείου αλλά και  ένας συντονιστής εκπαιδευτικού έργου που ασχολείται με τα εκπαιδευτικά θέματα και τις πρακτικές που ακολουθούνται μέσα στις τάξεις   και ένας καθηγητής πανεπιστημίου .
  • Το επιστημονικό συμβούλιο καθορίζει το αναλυτικό  και ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου για τα μαθήματα που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών.
  • Επίσης σε αυτό το σχολείο λειτουργούν όλα τα  τελευταία  επιστημονικά δεδομένα για την διδακτική των μαθημάτων .
  • Γίνεται άμεσα ο εντοπισμός των  όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει  και δίνονται λύσεις για την καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών.
  • Επίσης λειτουργούν εκπαιδευτικοί όμιλοι το απόγευμα μετά την λήξη του ολοημέρου, με δίωρα απογευματινά που αφορούν τις ιδιαίτερες επιθυμίες, δεξιότητες των μαθητών. 
  • Υλοποιούνται  Πιλοτικά  προγραμμάτων από τον Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής  με περισσότερο εξοπλισμό για την κατάκτηση περισσότερων δεξιοτήτων σε εκπαιδευτικά εργαλεία
  • Το εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει στο πειρατικό σχολείο  διαθέτει αυξημένα προσόντα και κυρίως την κατάλληλη επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση και διδακτική εμπειρία, ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις πιλοτικές εφαρμογές, να συμβάλουν στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους και να προσφέρουν την απαραίτητη ανατροφοδότηση για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού.

Η κ. Στυλιανίδου δεν παρέλειψε να επισημάνει πως κατά την μετατροπή του σχολείου σε πειραματικό το υπάρχον προσωπικό μπορεί να παραμείνει όσο θέλει κι επιθυμεί αλλά ακολουθώντας τις επιταγές του επιστημονικού συμβουλίου.

Ένα σχολείο με «ανοιχτές» πόρτες για τους επιστήμονες !

Επίσης το πειραματικό σχολείο θα έχει ανοιχτές τις πόρτες των τάξεων και ο εκπαιδευτικός θα δέχεται ανά πάσα στιγμή τους επιστήμονες που θα τον βοηθούν στην άρτια ολοκλήρωση και βελτίωση της εκπαιδευτικής πράξης. Επίσης ο εκπαιδευτικός θα συνεργάζεται και θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις για να ξεπερνά άμεσα όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει.

Το Υπουργείο Παιδείας σε αυτά τα σχολεία  ασκεί  μία ειδική μέριμνα με στόχο να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και αυτά τα αποτελέσματα να διαχέονται στην συνέχεια  σε όλα τα σχολεία της πόλης.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής του 17ου Δημοτικού Σχολείου σε Πειραματικό

Όπως υποστήριξε η κ. Στυλιανίδου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής του 17ου Δημοτικού Σχολείου σε Πειραματικό . Την απόφαση θα την λάβει το Υπουργείο Παιδείας μετά από εισήγηση της  Διεπιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου η οποία αφού λάβει υπόψη όλο το σκεπτικό που έχει κατατεθεί, θα προχωρήσει στην αξιολόγηση .

Τέλος η κ. Στυλιανίδου τόνισε ότι το συγκεκριμένο σχολείο προτάθηκε διότι παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια μία φθίνουσα πορεία του αριθμού του μαθητικού δυναμικού.

Αναβαθμίζοντας  το σχολείο και την περιοχή αναμένουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα και να φοιτήσουν σε αυτό μαθητές  από όλα τα σχολεία, κατέληξε η κ. Στυλιανίδου.

Related posts

Διανομή τροφίμων από τον Δήμο Ξάνθης σε 4.594 δικαιούχους

xanthipost

Δέματα αγάπης ενόψει Πάσχα από τους “Κατασκηνωτές” – Κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

xanthipost

ΑΜΘ : Στο “βαθύ κόκκινο” από σήμερα η γειτονική μας Καβάλα , η Θάσος, ο Δήμος Μαρώνειας και το Διδυμότειχο του Έβρου!

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ