XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Ξεκίνησε η «μάχη» της καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Κωνσταντίνος Βενετίδης : Φέτος διεκδικούμε νωρίτερα και έγκαιρα την αδειοδότηση από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας  του αρμόδιου υπουργείου,  για την δρομολόγηση των δράσεων  ακμαιοκτονίας από αέρος άμεσα για να έχουμε όλα τα όπλα στην φαρέτρα μας!

Έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ και ξεκίνησε να υλοποιείται από πέρυσι, ένα τριετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που αφορά σε όλη την Περιφέρεια, από το Νευροκόπι μέχρι και το Ορμένιο , με παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση  αυτής της «μάστιγας» όπως την χαρακτηρίζει ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας  ΑΜΘ κ. Κώστας Βενετίδης.

Το έργο περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών παρακολούθησης και ελέγχου του πληθυσμού των προνυμφών και των ακμαίων κουνουπιών στο σύνολο της Περιφέρειας με στόχο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας αλλά και τον περιορισμό της όχλησης που προκαλούν τα κουνούπια. Αναπτύσσεται σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ με παράλληλες δράσεις ενώ περιοχή εφαρμογής του έργου αποτελεί το αστικό, περιαστικό/αγροτικό, και φυσικό σύστημα του συνόλου των Δήμων της Περιφέρειας, με έμφαση στα παραθαλάσσια, παραλίμνια & παραποτάμια υγροτοπικά συστήματα.

 Κωνσταντίνος Βενετίδης  : Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας  ΑΜΘ : «…Σκοπός μας  ήταν στις 24 Μαρτίου να ξεκινήσουμε την δράση της καταπολέμησης αλλά λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνες τις ημέρες στην περιοχή μας , παρατάθηκε η έναρξή της, κατά μια εβδομάδα…»

Μιλώντας στο xanthipost.gr o Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας  ΑΜΘ κ. Κώστας Βενετίδης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενός συνόλου παρεμβάσεων για μια έγκαιρη,  συνολική και αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση των κουνουπιών και των πιθανών κινδύνων που εγκυμονούν για τη Δημόσια Υγεία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πολύ νωρίς και για πρώτη φορά περιλαμβάνει εκτός από τους επίγειους  ψεκασμούς και αεροψεκασμούς προνυμφοκτονίας

Όπως εξήγησε ο κ. Βενετίδης το πρόγραμμα ξεκίνησε με την δράση  πιθανού εντοπισμού προνυμφών , και προς έκπληξή όλων, και παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες,  εντοπίστηκαν προνύμφες. Αποφασίστηκε μάλιστα με στόχο την δραστικότερη καταπολέμηση, εκτός από τους επίγειους ψεκασμούς προνυμφοκτονίας,  να ξεκινήσουν παράλληλα και οι αεροψεκασμοί .

Το πρόγραμμα θα ενταθεί ανάλογα με τα ευρήματα

Το πρόγραμμα έχει δυο σημαντικούς στόχους.  Ο πρώτος  στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ο δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός της όχλησης που προκαλούν τα κουνούπια στον πληθυσμό., υπογράμμισε ο κ. Βενετίδης.

Πρόγραμμα ανίχνευσης του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω τοποθέτησης κλουβιών με πουλερικά μόλις ξεκινήσει η κυκλοφορία των κουνουπιών 

Όπως εξήγησε ο κ. Βενετίδης εργαστηριακά πλέον υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού των μολυσμένων κουνουπιών που είναι δηλαδή κουνούπια φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου, μέσω ειδικών κλουβιών με πουλερικά που τοποθετούνται σε  όλη την Περιφέρεια και τα οποία χρησιμοποιούνται ως  δείκτες. Στα πουλερικά αυτά γίνεται  αιματολογική εξέταση για να ανιχνευτεί πιθανή μόλυνση  , ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα των περιοχών  που  μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Για να γίνουν αεροψεκασμοί ακμαικτονίας, πρέπει να προηγηθεί σχετική άδεια από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας 

Κάθε χρόνο ζητούμε από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας,  την άδεια για να προχωρήσουμε σε δράσεις ακμαιοκτονιας από αέρος, τόνισε επίσης ο κ. Βενετίδης και πρόσθεσε πως : «…Φέτος διεκδικούμε νωρίτερα και έγκαιρα την εν λόγω  αδειοδότηση για να δρομολογηθούν οι δράσεις  άμεσα και να έχουμε όλα τα όπλα στην φαρέτρα μας ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε την κίνηση των κουνουπιών και να στηρίξουμε όσο μπορούμε την δημόσια υγεία, που πλήττεται  και από τον covid…».

Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί έγκαιρα, κατέληξε ο κ. Βενετίδης  αναφερόμενος παράλληλα στην μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε πέρυσι για την έκδοση της προαναφερόμενης άδειας από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας .

Related posts

Έγκριση έργων στον Δήμο Ξάνθης ύψους 14.500.000 € από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ

xanthipost

Οι ασυνείδητοι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου στις παραλίες μας «ξαναχτυπούν» (Φωτο)

xanthipost

(video) – Σε συνεργασία με το Κοινωνικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ» και το Δήμο Ξάνθης, η κινητή μονάδα μαστογράφου βρέθηκε για 8 ημέρες στην Ξάνθη

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ