XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εορτάσθηκε την Κυριακή 11 Απριλίου 2021, η 80η επέτειος της μάχης του Οχυρού Εχίνος

Εορτάσθηκε η 80η επέτειος της μάχης του Οχυρού Εχίνος, με λαμπρότητα αλλά με μειωμένη συμμετοχή λόγω των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας COVID -19.

Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Ξάνθης και Περιθεωρίου   Παντελεήμονος,  καθώς και δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων μουσουλμάνων,  από τον Σοφολογιότατο Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης Μπιλάλ Καραχαλήλ.

 Στεφάνι κατέθεσε ο Διοικητής του Δ΄Σ.Σ. Αντγος Άγγελος Χουδελούδης ενώ ο Διοικητής της 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ Ταξχος Δημήτριος Καμπουρίδης εξιστόρησε  το χρονικό της μάχης του Οχυρού.

ΟΧΥΡΟ ΕΧΙΝΟΣ

Έλληνες Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι μάχονται υπέρ πατρίδος

 Το οχυρό του Εχίνου αποτελούνταν από 4 συγκροτήματα υπόγεια που κατασκευάσθηκαν και αυτά από το 1936 έως το 1940.

Οι Γερμανοί επιτέθηκαν από τις πρωινές ώρες της 6ης Απριλίου, τα Ελληνικά τμήματα προκαλύψεως υποχώρησαν προς ΜΕΛΙΒΟΙΑ καταστρέφοντας το δρόμο και ανατινάζοντας τις γέφυρες ενώ ταυτόχρονα εκκενώθηκαν τα χωριά βορείως του οχυρού και οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στον Κένταυρο.

Απέναντι στην Γερμανική αποφασιστικότητα της 164ης Μεραρχίας Πεζικού, οι Έλληνες υπερασπιστές εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι έβγαιναν την νύχτα από τα οχυρά και εξουδετέρωναν τις ομάδες δολιοφθοράς που προσπαθούσαν να ανατινάξουν τα έργα.

 Μετά από σφοδρές μάχες στις οποίες οι Γερμανοί έχασαν περί τους 200 άνδρες (χωρίς καμία Ελληνική απώλεια), το πρωί της 8ης Απριλίου οι Γερμανοί άλλαξαν την τακτική τους. Επικέντρωσαν την προσοχή τους στο συγκρότημα ¨Μ¨ του οχυρού με σφοδρούς βομβαρδισμούς και μετά από αγώνα σώμα με σώμα εισέβαλαν στις στοές.

 Αργότερα οι Γερμανοί στράφηκαν κατά των άλλων 3 συγκροτημάτων, όπου κατόρθωσαν να διοχετεύσουν μέσα από τους αεραγωγούς ασφυξιογόνα αέρια. Τη νύχτα η εκκένωση πραγματοποιήθηκε με τάξη και η φρουρά του οχυρού αποσύρθηκε στον ΚΕΝΤΑΥΡΟ, όπου ήσαν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι της περιοχής.

 Ο Διοικητής του οχυρού Εχίνου Τχης (ΠΖ) Χρήστος Δρακούσης ανέφερε :

«Το συγκρότημα Μ κατελήφθη. Τα έργα της μετωπικής αμύνης Αναρρωτηρίου και Διμοιριών Ισαύρου κατεστράφησαν. Το παρατηρητήριον μου κατεστράφη. Τα βλήματα όλμων εξηντλήθησαν»

 Εκεί πληροφορήθηκε ότι οι πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής είχαν πέσει στα χέρια των Γερμανών. Μετά από αυτό η φρουρά εξαναγκάσθηκε σε παράδοση.

 Στο χωριό ΕΧΙΝΟΣ υποδέχθηκε τους άνδρες ο Διοικητής της Γερμανικής Μεραρχίας που τους είχε επιτεθεί και τους συνεχάρει με τα λόγια «Είστε γενναίος Στρατός και άξιος καλύτερης τύχης». Στη συνέχεια επετράπει ο ενταφιασμός των νεκρών που έπεσαν ηρωικά μέσα στις στοές που προωθημένου Συγκροτήματος και η φρουρά οδηγήθηκε στην Ξάνθη.

 Ο αγώνας του οχυρού του Εχίνου είχε τελειώσει. Οι απώλειες των Ελληνικών δυνάμεων ήσαν 34 άνδρες ενώ των Γερμανών υπερέβαιναν τους 300 νεκρούς και τους 1000 τραυματίες.

ΝΕΚΡΟΙ

Λοχίας  Αγγελόπουλος Πέτρος

Λοχίας  Γιαννούλης  Ηλίας

Λοχίας  Λυμπέριος Χρήστος

Δνεας ΚαπραβέλοςΑνάστάσιος

Στρτης Αλεφαντινός Ηλίας

Στρτης Βουρνέλης Ιωάννης

Στρτης Γιαννούλας Ηλίας

Στρτης Δουφεξής Γεώργιος

Στρτης Κανάκης Ανδρέας

Στρτης Καραπιπέρης Μιχαήλ

Στρτης Κωστόπουλος Παναγιώτης

Στρτης Λάμαρης Ευθύμιος

Στρτης Λεβεντάκης Ιωάννης

Στρτης Λιάκος Δημήτριος

Στρτης Μαυραγάνης Ιωάννης

Στρτης Μιχαλακόπουλος Βασίλειος

Στρτης Μπαζίνης Γεώργιος

Στρτης Ρήγας Δημήτριος

Στρτης Σταύρου Νικόλαος

Στρτης Στρίγκας Ανδρέας

Στρτης Τασιαδάμης Ηλίας

Στρτης Τζιμούλας  Ελευθέριος

Στρτης Τζούμας Ανδρέας

Στρτης Τριπολιτάκης  Παύλος

Στρτης ΧουσεϊνΡαΐφ

Στρτης ΚαμτζέΤζεμαλί

Στρτης Καραμπέσης Ιωάννης

Στρτης Καφεδάμης Ηλίας

Στρτης Κοντόπουλος Μιχαήλ

Στρτης Μπασινάς Γεώργιος

Στρτης Νταϊφώτης Αθανάσιος

Στρτης Ντελή ΛατίφΧασάν

Στρτης Παπαδέρος  Εμμανουήλ

Στρτης ΤσαλάηΚαδήρΡεφάτ Αχμέτ

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ

Υπτγος ε.α Ιωάννης Κουτσαϊμάνης

Πρόεδρος του Παραρτήματος Ξάνθης της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

Related posts

Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης με οδύνη αποχαιρετά τη Γερόντισσα Σεργία, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Ξάνθης

xanthipost

(video) – Από επίσημα χείλη η έναρξη δρομολόγησης υλοποίησης του Αρδευτικού – Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανό

xanthipost

Θανατηφόρο τροχαίο στα Μάγγανα ! Νεκρή ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Ξάνθης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ