XanthiPost
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός τηλεκπαίδευσης παιδιά και φοιτητές σε οικισμούς του Έβρου λόγω χαμηλής ταχύτητας του ίντερνετ

Πρόεδρος της κοινότητας  Αγριάνης Αλή Σαλίχογλου «Νιώθουμε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο»

 Χωρίς σοβαρές υποδομές ίντερνετ οι τρεις οικισμοί της Αγριάνης, της  Λύρας  και της Λυκόφης από τους οποίους δεν περνά οπτική ίνα.

Οικισμοί στην Ελλάδα του 21ου αιώνα «τρέχουν» με ταχύτητες ίντερνετ… 1,2 Mbps ενώ η χώρα ζει στον αστερισμό νέας γενιάς δικτύων 5G! Κι όμως υπάρχουν περιοχές που έχουν μεγάλο πρόβλημα. Πρόκειται για τρία χωριά στον βόρειο Έβρο, την Αγριάνη, την Λύρα και την Λυκόφη από τα οποία δεν περνά οπτική ίνα.

Οι  μαθητές των προαναφερόμενων οικισμών  δεν μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης,  και οι φοιτητές  χάνουν τις διαλέξεις στα πανεπιστήμια και φυσικά οι κάτοικοι δεν  μπορούν να κάνουν καμία δουλειά μέσω διαδικτύου.

Ο κορονοϊός εκτόξευσε τις νέες συνδέσεις ίντερνετ στην ακριτική περιοχή με αποτέλεσμα να «πέσουν» στα τρία χωριά και άλλο οι ταχύτητες του διαδικτύου (από τα… 6 Mbps στο… 1,2 Mbps) κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

 Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον οικισμό Αγριάνη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Αλή Σαλίχογλου καθημερινά 15 με 20 παιδιά λόγω της χαμηλής ταχύτητας του ίντερνετ δεν καταφέρνουν να συνδεθούν στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης με αποτέλεσμα  να χάνουν το μάθημα και να παίρνουν απουσίες.

 Ο οικισμός της Αγριάνης είναι από του πιο μεγάλους της περιοχής, αριθμώντας συνολικά 500 κατοίκους ενώ το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει δυναμική αύξηση σε αντίθεση με άλλα χωριά της γύρω περιοχής που χάνουν τον πληθυσμό τους. «Ωστόσο, κάποιοι αποφάσισαν να αφήσουν εκτός σχεδιασμού οπτικών ινών την Αγριάνη ενώ έχουν γρήγορο ίντερνετ περιοχές με 30-40 κατοίκους. Η ταχύτητα του ίντερνετ δεν μπορεί να σηκώσει την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα» δήλωσε στο ethnos.gr  ο Δημήτρης Δαρούσης ,Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρωτογενούς Τομέα του δήμου Σουφλίου.

Μετ’ εμποδίων η προετοιμασία για τις πανελλήνιες

Συνολικά 60 παιδιά φοιτούν στο δημοτικό σχολείο της Αγριάνης, 25 με 30 μετακινούνται στο Γυμνάσιο Λαβάρων και άλλα περίπου 30 παιδιά στο Λύκειο Σουφλίου. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στους μαθητές Λυκείου και ειδικά στα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες. Προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας αντιμετωπίζουν και τα παιδιά του δημοτικού, ενώ πολλές φορές αναγκάζονται να επισκέπτονται σε γειτονικά σπίτια φίλους τους που καταφέρνουν να συνδεθούν στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για να παρακολουθήσουν το μάθημα. Αλλά και πρωτοετείς φοιτητές που γράφτηκαν φέτος στα πανεπιστήμια και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν λόγω της πανδημίας στην Αγριάνη, δεν μπορούν να παρακολουθήσοσυν τις διαλέξεις λόγω των χαμηλών ταχυτήτων του διαδικτύου.

«Νιώθουμε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο»

«Δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας. Ο οικισμός της Αγριάνης  είναι ένας οικισμός ο οποίος τροφοδοτεί με πολλά παιδιά τα σχολεία της περιοχής και θέλουμε την στήριξη της Πολιτείας για να μη χάνουν τα παιδιά μας το μάθημα. Είναι απορίας άξιο πως έμεινε το χωριό μας χωρίς οπτική ίνα. Μας βγαίνει η ψυχή για να μπούμε σε μια σελίδα στο διαδίκτυο και τα περισσότερα πράγματα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Νιώθουμε αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Ζητούμε ίσες ευκαιρίες για όλους» δήλωσε  o κ. Σαλίχογλου.

ethnos.gr

Related posts

(video) – Στη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν

xanthipost

Χρυσοχώρι Καβάλας : Εντοπίστηκε νεκρός ηλικιωμένος μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του

xanthipost

Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης : Πατριός βίαζε επί 2 χρόνια την ανήλικη κόρη του

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ