XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Σε κλίμα Κατάνυξης τελέσθηκε η ακολουθία του Νυμφίου στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης

Η Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο, ξεκίνησε επίσημα χθες, Κυριακή των Βαΐων

Σε κλίμα Κατάνυξης τελέσθηκε η ακολουθία του Νυμφίου στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ.Παντελεήμονος συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του ιερού ναού π. Άνθιμο Κωσταράκη.

Ο εφημέριος του ναού Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης π. Άνθιμος Κωσταράκης κρατώντας την εικόνα του Νυμφίου Χριστού, την περιέφερε εντός του ναού και την εγκατέστησε στο κέντρο του.

Στο ιερό ναό παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.

Ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στους πιστούς μίλησε για τον Ιωσήφ. Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος υιός του Ιακώβ ο οποίος όμως διώχθηκε από τα αδέλφια του λόγω της ενάρετης ζωής του και αρχικά τον έριξαν σ` ένα λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Αφού δεν μπόρεσαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους, τον πούλησαν σε εμπόρους, οι οποίοι με την σειρά τους τον πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Φαραώ Πετεφρή. Εκεί ο Ιωσήφ αφού δεν ενέδωσε στις ερωτικές επιθυμίες της συζύγου του Πετεφρή, συκοφαντήθηκε από την ίδια και ο Φαραώ τον φυλάκισε. Κάποτε όμως ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν ερμηνευτή. Ο Ιωσήφ ερμήνευσε ότι θα έλθουν στη χώρα επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και λιμού. Ο Φαραώ ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος από τη σοφία του, έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια του λιμού τον λαό. Στα πρόθυρα του λιμού τα αδέρφια του που τον είχαν φθονήσει φανερώθηκαν μπροστά του ζητώντας βοήθεια. Εκείνος όχι μόνο δεν τους κρατούσε κακία, αλλά αντιθέτως τα συγχώρεσε και τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς του. Τέλος ευχήθηκε στους πιστούς καλή δύναμη στον πνευματικό αγώνα και την Αγία και μεγάλη εβδομάδα και καλή ανάσταση.

Το απόγευμα προς βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, όπως και της Κυριακής των Βαΐων,αλλά και της Μεγάλης Τρίτης, ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Όρθρος της επόμενης μέρας και το Μεγάλο Απόδειπνο λίγο νωρίτερα τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ τα πρωινά γίνεται η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Τα τροπάρια που ψέλνονται είναι το «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται» και το «Τὸν Νυμφῶνὰ σου βλέπω».

Η δεύτερη ημέρα της Εβδομάδας των Παθών του Ιησού Χριστού είναι η Μεγάλη Δευτέρα και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ` ένα του λόγο.

Η υμνολογία της ημέρας, περιλαμβάνει την παραβολή της άκαρπης συκιάς, η οποία ήταν γεμάτη φύλλα, χωρίς όμως κανέναν καρπό. Ο Ιησούς την καταράστηκε και αυτή ξεράθηκε. Το μήνυμα της παραβολής είναι ότι δεν φτάνουν τα λόγια, πρέπει να υπάρχουν και έργα.

Related posts

Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης με οδύνη αποχαιρετά τη Γερόντισσα Σεργία, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Ξάνθης

xanthipost

(video) – Από επίσημα χείλη η έναρξη δρομολόγησης υλοποίησης του Αρδευτικού – Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανό

xanthipost

(video) – ΣΕΚΕ και JTI-ΣΕΚΑΠ : Στους χώρους των εργοστασίων ξεναγήθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ