XanthiPost
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

(video) – «Άνοιξε» ο δρόμος για τη νέα Αναπτυξιακή της Π.Ε. Ξάνθης

Μανώλης Τσέπελης : Έχουμε την δύναμη και την ευθύνη να φανούμε χρήσιμοι  στην κοινωνία μας

Οι «Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης», λειτουργούν ως «ευέλικτα» νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ, τα οποία θα υλοποιούν πιο γρήγορα τα διάφορα «αναπτυξιακά» προγράμματα. Η σύστασή και λειτουργίας τους  θα λαμβάνεται πλέον από την Οικονομική Επιτροπή των Δήμων και των Περιφερειών και όχι από τα Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια.

Στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων οι αποφάσεις για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς

Ψηφίστηκε, την Τετάρτη 14 Απριλίου, στη Βουλή, το Νομοσχέδιο του Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών. Το εν λόγω Νομοσχέδιο, προβλέπει ότι η απόφαση για τη σύσταση και λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών λαμβάνεται από την Οικονομική Επιτροπή των Δήμων και των Περιφερειών και όχι από τα Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης η  κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία αφουγκράστηκαν την ανάγκη ευελιξίας και εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων για την σύσταση  Αναπτυξιακών Οργανισμών που θα αποτελούν εργαλεία για την απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ αλλά και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βελτιώσουν   την ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η απλή αναλογική είχε δημιουργήσει πολλά ζητήματα αφού εξαρτώνται σημαντικές αποφάσεις από την πλειοψηφία του  δημοτικού συμβούλιου,  δήλωσε ο κ. Τσέπελης και πρόσθεσε με νόημα πως « πανελλαδικά,  η  μικρότητα όσων δεν διοικούν ήταν να δημιουργήσουν δυσλειτουργία λήψης αποφάσεων για σημαντικά έργα ανάπτυξης (αγοραπωλησίες , παραχωρήσεις από υπουργεία μέσω χρησιδανείων, κά)..»  

Ειδική αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Ξάνθης  και στο Στρατόπεδα  Σταυρούπολης και στην  προσπάθεια του Δήμου για την δημιουργία κατασκηνώσεων για παιδιά ΑμεΑ  στον προαναφερόμενο χώρο.

Έχουμε την δύναμη και την ευθύνη να φανούμε χρήσιμοι  στην κοινωνία μας

«…Η κεντρική διοίκηση του κράτους έχει διάθεση , πίστη και είναι δίπλα μας για να καταφέρουμε να πετύχουμε το θεμιτό αποτέλεσμα. Την δεδομένη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης και άμεσα θα συνεργαστούμε με φορείς και δήμους για να προχωρήσουμε στην  σύσταση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου ..» κατέληξε ο κ. Τσέπελης.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2020 ψηφίστηκε ο Ν 4674 «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για έναν νόμο που δίνει την δυνατότητα τόσο της δημιουργίας νέων Αναπτυξιακών Οργανισμών ΟΤΑ (ΑΟΤΑ) μεταξύ των Δήμων, όσο και μετατροπής υπαρχόντων Αναπτυξιακών ΑΕ ΟΤΑ στο νέο μοντέλο.

Οι Αναπτυξιακές έχουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως:

  • -Εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των Δήμων, αποφάσεις για επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο και αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Δήμων, (ακόμη και παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων των Δήμων στις ΑΟΤΑ που συμβάλλονται για επίτευξη των σκοπών του), αποφάσεις για αλλαγή χρήσεων γης, διαχείριση αναπτυξιακών ή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, LEADER κοκ.
  • -Εκπόνηση μελετών, σύναψη συμβάσεων, επίβλεψη έργων και προμηθειών των τεχνικών και υπηρεσιών δόμησης των Δήμων
  • -Δυνατότητα εμπλοκής στη διαχείριση αποβλήτων, τις ΑΠΕ, με έργα και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης κλπ.
  • -Δυνατότητα ανάληψης υπηρεσιών και προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής των Δήμων, αλλά και οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών, καθώς και την μηχανοργάνωση των υπηρεσιών.

Το έργο των εταιρειών αυτών είναι ευρύτερα επιτελικό, συντονιστικό και εκτελεστικό.

Οι εταιρείες της μορφής αυτής έχουν οικονομική αυτοτέλεια, ίδιον προϋπολογισμό και πόρους προερχόμενους από τη διαχείριση των προγραμμάτων που αναλαμβάνουν και τις προγραμματικές συμβάσεις που εκτελούν. Έτσι, ορίζεται ρητώς ότι δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή τους ΟΤΑ και κατά πλήρη στοίχιση με την παγίως διαμορφωθείσα νομολογία, οι εταιρείες αυτές εξαιρούνται από το ρυθμιστικό πλαίσιο της απογραφής της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, διότι, όπως έχει παγίως κριθεί, η μισθοδοσία του προσωπικού τους και η εν γένει λειτουργία τους δεν επιδρούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Related posts

(video) – Σταυρούπολη – Δρομολόγια ΚΤΕΛ: Δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης για την συνέχισή τους και τους καλοκαιρινούς μήνες

xanthipost

Λ. Αυγενάκης για Super League 2: Ο σεβασμός στην αναγκαιότητα της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση

xanthipost

Την πρόθεσή του να εισηγηθεί στην Επιτροπή των ειδικών την αναστολή του πρωταθλήματος της Super League 2 έκανε γνωστή ο Νίκος Χαρδαλιάς

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ