Ο νέος κανονισμός, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ορίζει την ταχεία αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από ιστοσελίδες σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Εντός μίας ώρας από την ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αφαιρείται από το διαδίκτυο οποιαδήποτε είδηση θεωρείται τρομοκρατικού περιεχομένου.
Οι πάροχοι θα πρέπει να αφαιρούν ή να απενεργοποιούν την πρόσβαση σε ταυτοποιημένο τρομοκρατικό περιεχόμενο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εντός μίας ώρας από τη λήψη σχετικής εντολής για την αφαίρεσή του.
Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα θεσπίσουν κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις, ο βαθμός των οποίων θα λαμβάνει υπόψη τη φύση της παράβασης και το μέγεθος της υπεύθυνης εταιρείας.
Ο νέος κανονισμός του Ευρωκοινοβουλίου θα στοχεύει σε περιεχόμενο όπως κείμενα, εικόνες, μαγνητοφωνήσεις ή βιντεοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένων ζωντανών αναμεταδόσεων, που υποκινούν, επιζητούν τη συμμετοχή ή τη συνδρομή σε τρομοκρατικά εγκλήματα, παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής τέτοιων εγκλημάτων ή επιζητούν τη συμμετοχή ανθρώπων σε τρομοκρατικές ομάδες.
Εντός του ίδιου πλαισίου ως προς τον ορισμό του περιεχομένου που περιλαμβάνεται στην Οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα θεωρείται τρομοκρατικό επίσης όποιο περιεχόμενο παρέχει καθοδήγηση για τη δημιουργία και χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων όπλων και άλλων όπλων που προορίζονται για τρομοκρατικούς σκοπούς.
Οι πλατφόρμες δεν θα έχουν καμία γενική υποχρέωση να παρακολουθούν ή να φιλτράρουν το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες. Ωστόσο, όταν οι αρμόδιες εθνικές αρχές διαπιστώνουν ότι ένας πάροχος έχει εκτεθεί σε τρομοκρατικού περιεχομένου υλικό , η εν λόγω εταιρεία, θα πρέπει να λάβει ειδικά μέτρα για την πρόληψη της διάδοσής του.
Στη συνέχεια, εναπόκειται στον πάροχο να αποφασίσει ποια συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να λάβει για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, χωρίς όμως την υποχρέωση χρήσης αυτοματοποιημένων εργαλείων. Οι εταιρείες θα πρέπει να δημοσιοποιούν ετήσιες εκθέσεις διαφάνειας σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει για να σταματήσουν τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου.
Βάσει των νέων κανόνων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διευκρινίζεται πως το περιεχόμενο που αναρτάται στο διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς, δημοσιογραφικούς, καλλιτεχνικούς ή ερευνητικούς σκοπούς, ή που χρησιμοποιείται στα πλαίσια ευαισθητοποίησης γύρω από ένα θέμα, δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικό.
«Οι τρομοκράτες στρατολογούν, μοιράζονται προπαγανδιστικό υλικό και συντονίζουν επιθέσεις μέσω του διαδικτύου. Σήμερα θεσπίσαμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αφαιρούν τρομοκρατικό περιεχόμενο από το διαδίκτυο εντός μίας ώρας το αργότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο εισηγητής του νέου κανονισμού Patryk JAKI (Συντηρητικοί, Πολωνία).
«Πιστεύω ακράδαντα ότι πετύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο εξισορροπεί την ασφάλεια και την ελευθερία της έκφρασης, προστατεύει το νόμιμο περιεχόμενο και την πρόσβαση κάθε πολίτη στην ΕΕ σε πληροφορίες, καταπολεμώντας παράλληλα την τρομοκρατία μέσω της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών» υπογράμμισε.