xanthipost.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Μνημείο των Σαρακατσάνων αγωνιστών του 1821 στην πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης

Γιώργος Μπίκος : Τιμούμε τους αγωνιστές Σαρακατσάνους  του 1821 – Διήμερες επετειακές  εκδηλώσεις  και αποκαλυπτήρια του μνημείου

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης  του επετειακού  μνημείου  των Σαρακατσάνων αγωνιστών του 1821 στην  πλατεία Ελευθερίας  της Ξάνθης, με αφορμή και την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ο Πρόεδρος τους Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης  «Ο Λεπενιώτης» κ. Γεώργιος Μπίκος μίλησε στο xanthipost.gr και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος  και ικανοποιημένος που πλέον η πόλη μας θα έχει και ένα μνημείο για τους Σαρακατσάνους αγωνιστές του 1821.

 Όπως τόνισε ο κ. Μπίκος πολύ σύντομα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στα πλαίσια  διήμερων επετειακών εκδηλώσεων  και το προσεχές χρονικό διάστημα  θα ανακοινωθεί το ακριβές πρόγραμμα. Στις διήμερες εκδώσεις, όπως δήλωσε ο κ. Μπίκος  θα παραστούν επίσημοι προσκεκλημένοι από όλη την Ελλάδα.   

Λεύκωμα  με αναφορές στην ζωή και στον αγώνα των  Σαρακατσάνων  αγωνιστών  του 1821

Επίσης ο Σύλλογος ετοιμάζει και ένα Λεύκωμα, που θα διανεμηθεί δωρεάν κατά τη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων όπου θα αναφέρονται  τα ονόματα και η ηρωική ζωή  των αγωνιστών  Σαρακατσάνων .

Ο κ. Μπίκος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει   θερμά  τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη   που χωρίς δεύτερη σκέψη  παραχώρησε  τον χώρο στην Πλατεία Ελευθερίας   για να γίνει η ανέγερση   του μνημείου των Σαρακατσάνων αγωνιστών του 1821, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννη Ζερενίδη  για την άψογη συνεργασία του, τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη και  τον Δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Γκορόγια που στάθηκαν στο πλευρό του συλλόγου  καθώς επίσης και όλους τους ανώνυμους και επώνυμους που έδωσαν από το υστέρημα τους για να πάρει «σάρκα και οστά» αυτό το μνημείο.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ» ιδρύθηκε το 1978 και αποτελεί ενωτικό θεσμό των Σαρακατσαναίων κατοίκων του νομού. Από την πρώτη μέρα σύστασής του αλλά και μέχρι σήμερα, δρα συνειδητά στη διατήρηση και μετάδοση της πλούσιας σαρακατσάνικης παράδοσης μέσα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, των εθίμων και πολιτισμικών στοιχείων της ορεσίβιας σαρακατσάνικης φυλής.

Σημείο αναφοράς της ονομασίας του συλλόγου αποτελεί ένας από τους πιο ονομαστούς κλέφτες, σαρακατσάνικης καταγωγής, που έδρασαν επί τουρκοκρατίας, στα προεπαναστατικά χρόνια, ο Κώστας Λεπενιώτης.

Εδώ και 36 χρόνια, ο σύλλογος έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα πολιτιστική, καθώς αποτελεί και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων. Συν τοις άλλοις έχει το προνόμιο της συμμετοχής της νεολαίας στις δραστηριότητες του. Η ενεργή συμμετοχή αυτής αποτελεί φιλοσοφία του συλλόγου γιατί χωρίς τους νέους δεν μπορεί να διατηρηθεί η σαρακατσάνικη και να λειτουργήσει ως ένας ζωντανός οργανισμός. Ο σύλλογος μας μέσω του τμήματος διδασκαλίας παραδοσιακού χορού που διατηρεί, δίνει την ευκαιρία στους νέους να μάθουν την ιστορία της καταγωγής τους αλλά και λαμβάνοντας μέρος να πρωτοστατήσουν σε κάθε πολιτιστικό δρώμενο.

Η φυλή των Σαρακατσαναίων έχει απασχολήσει τους ερευνητές, ιστορικούς, γλωσσολόγους και λαογράφους. Είναι ένα νομαδικό φύλο, που άφησε το νομαδικό τρόπο ζωής στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και τον ημινομαδικό, τελευταίες δεκαετίες. Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την καταγωγή τους, συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα ελληνικότατο φύλο. Κοιτίδα των Σαρακατσαναίων, αποτέλεσε η περιοχή Αγράφων κι ο ευρύτερος ορεινός όγκος της Πίνδου, από όπου διασκορπίστηκαν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Το γλωσσικό τους ιδίωμα, οι παραστάσεις και τα σχέδια στις φορεσιές και τα υφαντά, οι δοξασίες τους, οι προλήψεις τους και βέβαια το περικεντρικό ορθό καλύβι παραπέμπουν στην αρχαιότητα. (Αγ. Χατζημιχάλη, Γ. Καββαδία, Δ. Μαυρογιάννης κ.α.) Άλλοι τους θεωρούν τους αρχαιότερους στην Ευρώπη (Α.Πουλιανός). Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του καθηγητή Γ. Καββαδία, ο οποίος στη διατριβή του «Ποιμένες – νομάδες της Μεσογείου, οι Σαρακατσάνοι της Ελλάδος»εξετάζει τη ζωή, τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα τους.

«Αν δει κανείς του Σαρακατσάνους να περιφέρονται σε μια επαρχιακή πόλη, ξαφνιάζεται από την κορμοστασιά, την υπερηφάνεια και την ευγένεια τους. Ο Σαρακατσάνος δεν φοβάται να ατενίσει τον ήλιο κατάματα. Ανάμεσα σ’ αυτόν και τον κόσμο δεν υπάρχει αδιάβατο χάσμα. Γιατί οι Σαρακατσάνοι και γενικότερα οι ορεινοί υπεράσπισαν πάντα ηρωικά την ελευθερία και διαφύλαξαν τις τεράστιες πηγές της ανανέωσης και της δημιουργίας που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες.»

Γεώργιος Μπίκος
Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης

Related posts

Ξάνθη – Γ. Καλαντζής: «Η Ελλάδα σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών της. Ούτε εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται»

xanthipost

Γ.Ν.Ξ. : Προκηρύχθηκαν  έξι (6) θέσεις ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

xanthipost

(video) – Ξάνθη : Έδιωξαν κακήν κακώς τον Μουφτή Κομοτηνής από το  τέμενος Πλατάνου

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ