Στις 27/5/2021 λάβαμε πρόσκληση για έκτακτη «δια περιφοράς και άνευ συζητήσεως» γνωμοδότηση για την ίδρυση Π. ΕΠΑΛ. Ο Δήμος Ξάνθης ελέγχεται για τη διαδικασία αλλά και για την ουσία του θέματος.
Το αίτημα του ΥΠΑΙΘ για τη γνωμοδότηση ίδρυσης Π. ΕΠΑΛ ήταν γνωστό στο Δήμο Ξάνθης από 14/5/2021. Υπήρχε λοιπόν ο χρόνος για να μπορέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει μετά από συζήτηση.
Τι δεν υπήρχε; Ο απαραίτητος, σύμφωνα με το νόμο, Εκπαιδευτικός Οδηγός των Π. ΕΠΑΛ.
Τι έκανε ο Δήμος Ξάνθης; Ότι δεν κατάλαβε!
Απέκρυψε, κατόπιν εντολών, το θέμα ώστε να επικαλεστεί επείγουσα ανάγκη για απόφαση με συλλογή υπογραφών «δια ηλεκτρονικής περιφοράς».
Ο Δήμος Ξάνθης είναι συνένοχος του ΥΠΑΙΘ και συμμετέχει στην απαράδεκτη τακτική του, αυτή των κρυφών μεθοδεύσεων, της απαξίωσης όλων των ενδιαφερόμενων, την καταπάτηση κάθε παιδαγωγικής αρχής και δημοκρατικού διαλόγου, της κουτοπόνηρης λογικής του αιφνιδιασμού αλλά και της κατάφορης αγνόησης όσων το ίδιο νομοθέτησε.
Η νεοτοποθετημένη από τον Δήμαρχο, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, πρόλαβε και βεβαίωσε (σήμερα 27/5/2021) ότι δεν υπάρχει ανάγκη επιπλέον δαπανών για τη λειτουργία του Πρότυπου ΕΠΑΛ (Π. ΕΠΑΛ). Αλήθεια, τα υπόλοιπα μέλη το ξέρουν και συμφωνούν ή το έμαθαν και αυτοί με διαδικασίες «δια περιφοράς»; Γνωρίζουν τις αυξημένες ανάγκες πόρων για την εύρυθμη λειτουργία ενός πρότυπου σχολείου ή απλά υπακούν σε όσους τους καθοδηγούν για όσα δε γνωρίζουν;
Την ίδια αστραπιαία ταχύτητα επέδειξε και η Δ/νση Οικονομικού με την απάντησή της, το περιεχόμενο της οποίας δεν μας γνωστοποιήθηκε.
Παρέλειψαν όμως να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση των εκπαιδευτικών του σχολείου η οποία στάλθηκε για ενημέρωσή του. Ίσως λόγω κεκτημένης ταχύτητας ή επειδή ήταν αρνητική στην ίδρυση του Π. ΕΠΑΛ!
Επί της ουσίας τώρα.
Ζητείται η θετική γνώμη του Δήμου Ξάνθης, ως προς τους αναγκαίους πόρους λειτουργίας, για την ίδρυση Πρότυπου ΕΠΑΛ, με την μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης.
Αντιπαρερχόμαστε το γεγονός ότι ο Δήμος Ξάνθης, αφού μετέτρεψε την ανέγερση του 18ου ΔΣ και του 4ου ΓΕΛ σε σχολικό ανέκδοτο, αφού αρνήθηκε την εγκατάσταση του Μουσικού σχολείου στην Ξάνθη, αφού δήθεν εξασφαλίζει εδώ και χρόνια διδακτήρια στο Δροσερό ή αίθουσες προσχολικής αγωγής, έρχεται τελώντας σε πλήρη άγνοια και άρον άρον, να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την ομόφωνη αντίθεση, της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ίδρυση Πρότυπου ΕΠΑΛ.
Δηλαδή,
συμφωνεί και υποστηρίζει την εισαγωγή των μαθητών/τριών στο εν λόγω σχολείο με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου Γυμνασίου, στέλνοντας τους υπόλοιπους σε άλλες επιλογές ή σχολεία (ή στο σπίτι τους;) .
Δεν λαμβάνει υπόψη την ομόφωνη αντίθετη απόφαση των εκπαιδευτικών του σχολείου και της εκπ/κης κοινότητας οι οποίοι/ες καλούνται να υλοποιήσουν τα «οράματα» του ΥΠΑΙΘ και της Δημοτικής Αρχής.
Συμμετέχει στη δήθεν αναβάθμιση ενός σχολείου δια της υποβάθμισης των υπολοίπων και στερεί επιλογές σπουδών και ειδικοτήτων από τους μαθητές/τριες.
Ενισχύει την αντίληψη των «δήθεν άριστων» ξεχωρίζοντας, από μικρή ηλικία, όσους/ες θεωρεί ότι δεν είναι «άξιοι» να τύχουν της ποιοτικότερης εκπαίδευσης. Παράλληλα, θολώνει τη συζήτηση, διακινώντας διλλήματα του τύπου «… να μη χαθούν από την πόλη μας τα λεφτά για τα Πρότυπα ΕΠΑΛ» ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για αοριστολογίες προς δελεασμό των αμφιταλαντευόμενων.
Η δημοτική μας κίνηση, αφουγκράζεται τη βούληση των πολιτών και της σχολικής κοινότητας και δηλώνει την αντίθεσή της στα σχέδια του ΥΠΑΙΘ και στη συναίνεση που του παρέχει η Δημοτική Αρχή.
Η θέση μας είναι ότι η πολιτεία, με τη συνδρομή του κάθε Δήμου, θα πρέπει να ενισχύσει δυναμικά όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς βασική αρχή είναι η ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση των νέων σε δημόσια και ποιοτική εκπαίδευση. Βασική προϋπόθεση είναι η ουσιαστική και διαρκής επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από τον τύπο σχολείου που υπηρετούν.
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ξάνθης θα μας βρει αρωγούς σε μια κοινή προσπάθεια ενίσχυσης και υποστήριξης της δημόσιας εκπαίδευσης στο δήμο μας.
ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΞΑΝΘΗ
Γιώργος Χατζηθεοδώρου
Αριάνα Παπαϊωάννου
Νίκος Ανταμπούφης