XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

(video) Ξάνθη : Σήμερα εκδικάζεται η υπόθεση του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος στην ΕΛΒΙΖ που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2017

Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2020 είχε αναβληθεί η δικάσιμος για τον Ιούνιο του 2021 – Δηλώσεις της δικηγόρου της οικογένειας κ. Γιαταγάνα Θεοδώρας και του δικηγόρου της εταιρείας ΕΛΒΙΖ κ.Αλέξη Κούγια στο xanthipost.gr τον Οκτώβριο του 2020

Ανακοίνωση της Ένωσης  Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης : Η Ένωσή μας στέκεται αλληλέγγυα στην οικογένεια του νεκρού εργάτη στην ΕΛΒΙΖ Φώτη Γριβάκη και απαιτούμε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απονομή ευθυνών.

Σήμερα  Τρίτη 22 Ιουνίου πραγματοποιείται στην πόλη μας, το δικαστήριο του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που έλαβε χώρα το Νοέμβρη του 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών στο Πετροχώρι Ξάνθης, το οποίο είχε δυστυχώς ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 53χρονου συμπολίτη μας Φ. Γριβάκη.

Η οικογένεια Γριβάκη ζητά δικαίωση για την απώλεια του αγαπημένου τους ανθρώπου Το ιστορικό του τραγικού εργατικού ατυχήματος

Ο άτυχος εργαζόμενος με την ειδικότητα του θερμαστή εκτελούσε εργασίες στο λεβητοστάσιο όπου προκλήθηκε έκρηξη με συνέπεια να εκτιναχθεί ο θανών φλεγόμενος και να καταλήξει στο δάπεδο. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ υπό αφόρητους πόνους διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, εισήχθη στην Εντατική Κλινική, όπου με εκτεταμένα ολοσωματικά εγκαύματα σε ποσοστό 90%, εξέπνευσε την επόμενη ημέρα 3/11/2021.

Τι υποστήριζαν οι δικηγόροι των δυο πλευρών τον Οκτώβριο του 2020

Τον Οκτώβριο του 2020  η δικηγόρος της οικογένειας κ. Γιαταγάνα Θεοδώρα είχε μιλήσει στο xanthipost.gr για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τόσο άδικα την ζωή του, εν ώρα εργασίας,  ο θερμαστής Φ. Γριβάκης, πατέρας δυο παιδιών.

Γιαταγάνα Θεοδώρα, Δικηγόρος της οικογένειας Γριβάκη  : «…Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία, ο Έλληνας εργοδότης, δεν έχει ευαισθητοποιηθεί στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα της τήρησης των μέτρων ασφαλείας όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων…»

Η δικηγόρος της οικογένειας Γριβάκη κ. Γιαταγάνα Θεοδώρα μιλώντας τότε στο xanthipost.gr  δήλωσε μεταξύ άλλων : «…Σήμερα στο τριμελές δικαζόταν ένα πολύ σοβαρό και μοιραίο και τραγικό εργατικό ατύχημα.  Ο Φώτης ο Γριβάκης εκτινάχτηκε και κάηκε ζωντανός μέσα στον χώρο εργασίας του. Δυστυχώς η ελληνική κοινωνία, ο Έλληνας εργοδότης, δεν έχει ευαισθητοποιηθεί στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα της τήρησης των μέτρων ασφαλείας όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Θα αποδείξουμε στο δικαστήριο όλες τις αδυναμίες που είχε η επιχείρηση και ευελπιστώ ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι ώστε να μην ξανασυμβεί ένα τόσο τραγικό εργατικό ατύχημα…». Η κ. Γιαταγάνα επίσης  είχε επισημάνει την μεγάλη ψυχική οδύνη και ζημία που υπέστη η οικογένεια Γριβάκη και υπογράμμισε ότι θα διεκδικήσουν με τα νόμιμα ένδικα μέσα τη δικαίωση  της οικογένειας του Φώτη Γριβάκη, τα μέλη της οποίας στερήθηκαν τόσο νωρίς και άδικα τον δικό τους άνθρωπο, αγαπημένο πατέρα και σύζυγο. 

Αλέξης Κούγιας, Δικηγόρος της εταιρείας ΕΛΒΙΖ : «..Πιστεύω θα βοηθήσουμε το δικαστήριο να εκδώσει μία δίκαιη απόφαση…».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της εταιρείας και γνωστός ποινικολόγος κ. Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του τον Οκτωβριο του 2020  στο xanthipost.gr  είχε υποστηρίξει ότι λόγω εσφαλμένου χειρισμού ενός σπρέι  από τον εκλιπόντα, προκλήθηκε η έκρηξη του λέβητα με συνέπεια να εκτιναχθεί ο θανών και να καταλήξει την επομένη ημέρα στην Εντατική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας  με καθυστέρηση τριών ετών έγινε η δίκη και διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της διερευνήσεως ότι έλλειπαν βασικοί μάρτυρες από το κατηγορητήριο και μετά από  αίτημά του, το οποίο έγινε δεκτό,  ανεβλήθη η εκδίκαση της υπόθεσης για την 21η  Ιουνίου 2020.   Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο κ. Κούγιας στα πλαίσια των δηλώσεων του στο xanthipost.gr  « …Εκεί πιστεύω θα βοηθήσουμε το δικαστήριο να εκδώσει μία δίκαιη απόφαση…».

Ανακοίνωση της Ένωσης  Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης : Η Ένωσή μας στέκεται αλληλέγγυα στην οικογένεια του νεκρού εργάτη στην ΕΛΒΙΖ Φώτη Γριβάκη και απαιτούμε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απονομή ευθυνών.

Την Τρίτη 22 Ιουνίου πραγματοποιείται στην πόλη μας, το ποινικό δικαστήριο του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που έλαβε χώρα τον Νοέμβρη του 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών στο Πετροχώρι Ξάνθης. Ένα ατύχημα – έγκλημα που έγινε εν ώρα συντήρησης στο λεβητοστάσιο του εργοστασίου και ακόμη εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης. 2,5 χρόνια μετά η οικογένεια του νεκρού εργάτη και η εργατική τάξη του Νομού μας περιμένουν την απονομή δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι στον ίδιο εργασιακό χώρο συνέβη και δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα τον Ιούνη του 2020.

Είναι κανόνας για το αστικό κράτος και τα δικαστήρια όταν είναι να εκδικάσουν εργατικά ατυχήματα να χρονοτριβούν και οι διαδικασίες να παίρνουν χρόνια και με την προσφιλή τακτική των εργοδοτών, να θέλουν να φορτώσουν την ευθύνη για τα ατυχήματα στους εργαζόμενους. Όταν όμως είναι να βγάλουν παράνομη μια απεργία αυτή η απόφαση παίρνεται σε μερικές ώρες, όπως έγινε πρόσφατα με τις απεργίες των Ναυτεργατών.

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί συνήθως αποδίδονται στην “ατυχία” και στην “απροσεξία” του εργαζόμενου, και όχι στα ελλιπέστατα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας. Ωστόσο εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για όλα αυτά βαραίνει την εργοδοσία και το κράτος, που αντιμετωπίζουν ως κόστος τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, εντατικοποιούν “και με το νόμο” τη δουλειά, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, διώκουν τη συνδικαλιστική δράση, υποβαθμίζουν τις Επιτροπές Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο – έκτρωμα του Κ. Χατζηδάκη που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τα αστικά κόμματα.

Η Ένωσή μας στέκεται αλληλέγγυα στην οικογένεια του νεκρού εργάτη στην ΕΛΒΙΖ Φώτη Γριβάκη και απαιτούμε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απονομή ευθυνών. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στο εργοστάσιο της ΕΛΒΙΖ.

Η Ένωσή μας στέκεται αλληλέγγυα σε όλες τις οικογένειες των νεκρών Ξανθιωτών εργατών από εργατικά ατυχήματα σε εργοτάξια, σε βιομηχανίες του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Καλούμε τα σωματεία του Νομού μας και τους εργαζόμενους συνολικά, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα δικά τους χέρια, με την οργάνωση και την πάλη τους στους χώρους δουλειάς.

Related posts

Αναβάλλεται η σημερινή Ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της πόλης λόγω μη επιτρεπτών καιρικών συνθηκών

xanthipost

4η ΥΠΕ για αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών: Εκπαιδεύονται από ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση επείγοντος περιστατικού

xanthipost

(video) – Πετρέλαιο στη δεξαμενή ύδρευσης του Μυρωδάτου – Πρόεδρος ΔΕΥΑΑ: Κακόβουλη ενέργεια που προκαλεί μεγάλη ανησυχία

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ