XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλλογος Κυπρίων Ξάνθης : Υποδοχή της πορείας μνήμης Ισαάκ-Σολωμού – Οι Κύπριοι μοτοσικλετιστές αύριο θα βρίσκονται στην Ξάνθη

Οι εκδηλώσεις υποδοχής στο Αυξέντιο ξεκινούν στις 10:00 το πρωί της Κυριακής , στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και επίσκεψη – ξενάγηση στο «Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης- Κύπρου, «Γρηγόρης Αυξεντίου»

Από την 1η  μέχρι τις 11 Ιουλίου, ομάδα Κυπριών μοτοσικλετιστών βρίσκεται στην Ελλάδα για να βαδίσει σε μονοπάτια ιστορικής συνέχειας, με γνώμονα τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη και κουβαλώντας την επιμονή για δικαιοσύνη των θυσιών του Τάσου και του Σολωμού.

Αύριο Κυριακή 4 Ιουλίου θα βρίσκονται στην Ξάνθη

 Ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς τους συνδημότες μας και όλα τα μέλη των Συλλόγων της Ξάνθης, να τιμήσουν με την παρουσία τους την πορεία μνήμης Ισαάκ –Σολωμού, την οποία θα υποδεχθούμε στην Ξάνθη την Κυριακή 4 Ιουλίου, απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν.Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, από το δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης

Η κ. Χατζηγεωργίου προέτρεψε όλες και όλους μας να δείξουμε έμπρακτα την συμπαράσταση μας στον αγώνα απελευθέρωσης της Κύπρου , αλλά και ότι δεν ξεχνάμε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι τη δικαίωση των εν ψυχρώ εκτελεσθέντων Ισαάκ και Σολωμού. Να δείξουμε ότι οι προαιώνιοι δεσμοί Θράκης- Κύπρου που ξεκίνησαν πριν από 5.000 χρόνια με τους Θρακόφρυγες και συνεχίστηκαν από το Γρηγόρη Αυξεντίου και το Διονύσιο Καρδιανό, έχουν συνεχιστές κι εμάς σήμερα: « εκτός από την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη στη δικαίωση του αγώνα της Κύπρου μας και των δυο παλικαριών που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, η πορεία φέτος έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα καθώς εορτάζουμε και τιμούμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Η Κύπρος και οι Κύπριοι έδωσαν δυναμικό παρών για την απελευθέρωση, όπως και σε όλους τους αγώνες του ελληνισμού’, θυμίζει η κ. Χατζηγεωργίου.

Συγκινημένη, ευχαρίστησε τους μοτοσικλετιστές της Ξάνθης , οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί της, ώστε να στηρίξουν και αυτοί την πορεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις υποδοχής στο Αυξέντιο ξεκινούν στις 10:00 το πρωί της Κυριακής, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γ.Αυξεντίου από τον επικεφαλής της πορείας, το δήμαρχο Αβδήρων και την πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης.

Αμέσως μετά επίσκεψη – ξενάγηση στο «Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης- Κύπρου, «Γρηγόρης Αυξεντίου»», όπου η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων θα δώσει αναμνηστική πλακέτα του χώρου και στη συνέχεια η πορεία θα αναχωρήσει για την κεντρική πλατεία της Ξάνθης .

Πορεία 2021 – Πορεία μνήμης Ισαάκ-Σολωμού

Από την 1η  μέχρι τις 11 Ιουλίου, ομάδα Κυπριών μοτοσικλετιστών θα βρίσκεται στην Ελλάδα για να βαδίσει σε μονοπάτια ιστορικής συνέχειας, με γνώμονα τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη και κουβαλώντας την επιμονή για δικαιοσύνη των θυσιών του Τάσου και του Σολωμού.

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και επιμένοντας στον αγώνα της μνήμης και της δικαιοσύνης, 25 χρόνια μετά τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από όργανα του κατοχικού καθεστώτος στη Δερύνεια, διοργανώνει αυτό το οδοιπορικό μνήμης, ελευθερίας και ιστορικής συνείδησης στα χώματα της μητροπολιτικής Ελλάδας και της Κύπρου.

Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, θα φτάσουν στις Καστανιές του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Αυξέντιο, μεταφέροντες τη σκυτάλη του Αυξεντίου. Από εκεί, θα γίνουν ένα με την ιστορία, στο Οχυρό Ρούπελ, στο Σιδηρόκαστρο του Γεώργιου Κατσάνη, στα Ιωάννινα του Χριστόδουλου Σώζου, στο Μεσολόγγι της ηρωικής εξόδου, στα αντιφασιστικά Καλάβρυτα, στο Παλαμήδι του Κολοκοτρώνη, στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα, στη Σπάρτη του Λεωνίδα, στον βυζαντινό Μυστρά, στον Πειραιά, στην αλύγιστη Κρήτη, στην Αθήνα. Στο οδοιπορικό που φέρει ομώνυμο τίτλο, η μνήμη θα τρέξει ξανά και θα συναντήσει Έλληνες από κάθε γωνιά, με σκοπό να τονιστεί η σημασία του κοινού αγώνα Ελλάδας – Κύπρου. Για τον Τάσο, τον Σολωμό, την ιστορία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Related posts

Αναβαθμίζεται το δίκτυο ύδρευσης στους οικισμούς Άβατο και Όλβιο του Δήμου Τοπείρου

xanthipost

(video) – Δήμος Ξάνθης: Δυο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις θα φιλοξενήσει η πόλη μας!

xanthipost

Δήμος Ξάνθης – Κατάθεση αιτήσεων για χρήση κοινόχρηστου χώρου

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ