XanthiPost
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Η Ξάνθη έχει μνημείο Σαρακατσάνων Αγωνιστών του 1821!

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Σαρακατσάνων Αγωνιστών του 1821, το μεσημέρι της Κυριακής, παρουσία του  υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιου Γεωργαντά και πλήθος επισήμων

Το μνημείο φιλοτέχνησε ο χαρισματικός Τηνιακός γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο βουλευτής Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης,  ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτριος Γαλανόπουλος, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων της ΠΕ Ξάνθης , τοπικών αρχών και συλλόγων της Ξάνθης.

Γεώργιος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης : Είναι υποχρέωση όλων μας, μέσω των ενεργειών και των πράξεών μας, να μπορούμε την γνώση των γεγονότων εκείνης της περιόδου, να τη μεταδίδουμε στις επόμενες γενιές!

Τύχη αγαθή με φέρνει σήμερα κοντά σας για να συμμετάσχω σε αυτή την όμορφη εκδήλωση !

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργαντάς στα πλαίσια της ομιλίας του, τόνισε μεταξύ άλλων «…Με την Θράκη με συνδέουν από παλιά πολλοί συναισθηματικοί δεσμοί καθώς το ΔΠΘ ήταν το μεγάλο σχολείο που μου έδωσε τα εφόδια για να συνεχίσω την ζωή μου αλλά και η καταγωγή μου τυγχάνει σαρακατσάνικη, από πατέρα και από μάνα…»

Τιμώντας του Σαρακατσάνους αγωνιστές του 1821, υποστήριξε ο κ. Γεωργαντάς, τιμούμε όλους τους Έλληνες που έδωσαν τον αγώνα τους, που έδωσαν τη ζωή τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, αλλά και σε όλους τους επόμενους αγώνες και πολέμους,  που οδήγησαν στην χώρα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους Σαρακατσάνους της Ξάνθης και όλους τους θεσμικούς φορείς και τον Δήμαρχο Ξάνθης, που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια!  Τέλος ο κ. Υφυπουργός δήλωσε συγκινημένος και ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι εκπρόσωποι των φορέων της Ξάνθης.  

Νικόλαος Ευφραιμίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης : Σήμερα είμαστε όλοι Σαρακατσάνοι !

Ο κ. Ευφραιμίδης αφού καλωσόρισε και προσφώνησε τους παρευρισκόμενους δήλωσε πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την ΠΕ Ξάνθης που μετείχε ενεργά στην όλη πρωτοβουλία. Και πρόσθεσε «…Η περηφάνια, η ελευθερία, η εναντίωση στην καταπίεση, η σκληρή δουλειά ήταν το αποτύπωμα του χώρου στην σαρακατσάνική ψυχή..» και  οφείλουν οι Σαρακατσάνοι την κληρονομία αυτή να την τιμούν , να την  διασώζουν και να μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές.   

Τέλος ο κ. Ευφραιμίδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου και συνεχάρη τον Σύλλογο  Σαρακατσάνων Ξάνθης  «Ο Λεπενιώτης» και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γεώργιο Μπίκο.

Μανώλης Τσέπελης, Δήμαρχος Ξάνθης  : Κάναμε το αυτονόητο – Ήταν υποχρέωση μας να βρούμε έναν χώρο  για τους Σαρακατσάνους αλλά και για κάθε ήρωα που πολέμησε και έδωσε την ζωή του για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και να ζούμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο!

Θα είμαστε δίπλα σας γιατί αυτές οι πράξεις μας τιμούν όλους!

Ο Δήμαρχος Ξάνθης δήλωσε στα πλαίσια της ομιλίας τους πως «…Ήταν υποχρέωσή μας να βρούμε έναν χώρο που αρμόζει για τους Σαρακατσάνους αλλά και για κάθε ήρωα που πολέμησε και έδωσε την ζωή του, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και να ζούμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο…».

Λαός χωρίς μνήμη,  δεν έχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον

Ο Δήμαρχος Ξάνθης συνεχάρη τον Σύλλογο  Σαρακατσάνων Ξάνθης  «Ο Λεπενιώτης» διότι όπως υποστήριξε, όλα αυτά τα χρόνια, μέσω των δράσεών του, διατήρησε σε υψηλό επίπεδο την πολιτιστική κληρονομιά των Σαρακατσάνων.

Και κατέληξε «..Λαός χωρίς μνήμη,  δεν έχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον..».

Γεώργιος Μπίκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης  «Ο Λεπενιώτης» : Είμαστε όλοι εδώ,  μπροστά σ’ ένα ιστορικό μνημείο για να τιμήσουμε την μνήμη των ηρώων Σαρακατσάνων Αγωνιστών αλλά και όλων των αγωνιστών του 1821!

Ο κ. Γεώργιος Μπίκος αφού καλωσόρισε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους ,  ευχαρίστησε θερμά όλους αυτούς που συνέβαλλαν στην όλη προσπάθεια από την αρχή που γεννήθηκε ως ιδέα μέχρι και σήμερα ενώ παράλληλα δήλωσε πως μέσω του μνημείου των Σαρακατσάνων Αγωνιστών, «…τιμούμε  και όλους τους αγωνιστές του 1821…».

 Μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων ακολούθησε  έπαρση της σημαίας , ο εθνικός μας ύμνος , επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονος, κατάθεση στεφάνων, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια λιτή δεξίωση των επίτιμων καλεσμένων.

Related posts

ΑΜΘ: Συνεχίζονται τα τσουχτερά κορονοπρόστιμα – 6.000 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 7ημερο λουκέτο

xanthipost

Δήμος Ξάνθης δωρεάν Rapid test σε όλους: Όχι στην βεβαίωση αποτελέσματος στους ανεμβολίαστους

xanthipost

Ξάνθη : Νέα απάτη μέσω αγγελίας στο διαδίκτυο που στοίχισε σε Ξανθιώτη 1.100€

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ