XanthiPost
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

(video) – Από επίσημα χείλη η έναρξη δρομολόγησης υλοποίησης του Αρδευτικού – Ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Λιβανό

Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  & Τροφίμων  :   Το νέο αρδευτικό θα αρδεύσει περίπου 56.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης  – Οι αγρότες θα έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και δυνατότητα μεγαλύτερης και ποιοτικότερης παραγωγής

Είμαστε εδώ σε αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς και δυνατότητας χώρο για μία επίσκεψη ουσιαστικής σημασίας για να δούμε πως θα υλοποιηθούν τα επόμενα βήματα αυτού του πολύ σημαντικού έργου για την περιοχή της Ξάνθης , του αρδευτικού, τόνισε μεταξύ  άλλων  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  & Τροφίμων.

Ο κ. Λιβανός έδωσε τα εύσημα σε όλους όσοι αγωνίστηκαν μέχρι σήμερα «…για να φτάσουμε ως εδώ και για να χτίσουμε αυτό το δίκτυο για να το χρησιμοποιήσουν οι αγρότες μας …»  Όπως επεσήμανε η εντολή του πρωθυπουργού ήταν  σαφής  :«Αυτό το έργο πρέπει να απεγκλωβιστεί από προβλήματα και να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας.. .»

Όπως δήλωσε ο κ. Λιβανός , μετά από συνεχή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη  ΑΜΘ, τον Δήμαρχο Τοπείρου και τον βουλευτή της ΝΔ κ. Τσιλιγγρίρη, με τις συνεχείς του επισκέψεις στο Υπουργείο, ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης  δεν παρέλειψε να αναφερθεί  και να μνημονεύσει  τον προκάτοχο του κ. Μέτιου , τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη που είχε οραματιστεί και  είχε μοχθήσει για αυτό το έργο  καθώς και τον προκάτοχό του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.  Αλέκο Κοντό που συνέβαλε τα μέγιστα για το έργο του αρδευτικού.

Δουλέψαμε διαδοχικά και συνεργατικά για να φτάσουμε εδώ

Όπως εξήγησε ο Υπουργός ολοκληρώθηκε το πρώτο τμήμα της διαδρομής αφού προκηρύχτηκε διαγωνισμός για έναν σύμβουλο που συνέταξε την πρώτη οικονομοτεχνική μελέτη και με την καθοδήγηση των υπηρεσιών του Υπουργείου,  η μελέτη εστάλη στην Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ  όπου θα ελεγχθεί από την Διυπουργική επιτροπή των έργων για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στο Υπουργείο   Αγροτικής Ανάπτυξης και το όλο πρότζεκτ πάει στην   Διυπουργική επιτροπή των έργων και στην συνέχεια το επόμενο στάδιο είναι η δημοπράτηση του έργου και αμέσως μετά η υλοποίηση του, υπογράμμισε ο κ. Λιβανός.

Τα οφέλη του έργου

Όπως επεσήμανε ο κ. Υπουργός «…χάνουμε το 50 % των υδάτινων πόρων μέσω του ποταμού Νέστου…» .  Το νέο αρδευτικό θα αρδεύσει περίπου 56.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης . Οι αγρότες θα έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και δυνατότητα μεγαλύτερης και ποιοτικότερης παραγωγής. Θα ωφεληθεί και η οικονομία της περιοχής και η συνολική οικονομία μέσω της ανάπτυξης  και φυσικά το περιβάλλον .

Τέλος δήλωσε  ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στην περιοχή μας και πρόσθεσε «.. Είναι τιμή μου  να μοιράζομαι την χαρά σας και θα δουλέψουμε για να προχωρήσουν άμεσα και τα επόμενα στάδια για να είμαστε παρόντες και στα εγκαίνια του έργου..» κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Ιωάννης Οικονόμου, Υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης   & Τροφίμων : Ένα έργο με πολλαπλά οφέλη που θα αποτελέσει σπουδαία παρακαταθήκη για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας

Ο κ. Οικονόμου τόνισε στα πλαίσια των δηλώσεών του πως οι εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις είναι κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την κυβέρνηση.

Όπως υποστήριξε «…Εκπονούμε με όλο το δυναμικό του υπουργείου και με τις υπηρεσίες μας ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο και για να «ξεκολλήσουμε» επενδύσεις , αρδευτικά που για διάφορους  λόγους «λιμνάζουν»  και δεν έχουν  την ταχύτητα εξέλιξης που όλοι προσδοκούμε, αλλά και για να σχεδιάσουμε μία νέα γενιά έργων (μικρών, μεσαίων και μεγάλων) ..».  Δεν λείπει από τις προτεραιότητες μας η Θράκη και δεν θα μπορούσε να λείπει  και το συγκεκριμένο έργο που έχει ένα υψηλό βαθμό ωριμότητας, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου. 

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι θα ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια ωρίμανσης  έργου και από πλευράς υπουργείου  θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν  για να εξελιχθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Τέλος εξήγησε πως δεν είναι εύκολη διαδικασία αλλά η σωρευμένη εμπειρία που υπάρχει και η μελετητική ωριμότητα του έργου και η βούληση της κυβέρνησης  και του πρωθυπουργού να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα αυτά  «…νομίζω  πως θα συνδράμουν προς την κατεύθυνση να έχουμε το συντομότερο δυνατόν , τα επιθυμητά αποτελέσματα..».

Σπύρος Τσιλιγγίρης, Βουλευτής ΝΔ Ξάνθης  : Το όραμα θα γίνει πραγματικότητα – Η Ξάνθη θα αποκτήσει σύντομα το δικό της αρδευτικό

Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για την Ξάνθη αλλά και για μένα, δήλωσε ο κ. Τσιλιγγίρης γιατί «…. έχω την τιμή να έχω προσκεκλημένο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τα στελέχη του Υπουργείου…» 

 Ο κ. Τσιλιγγίρης  τόνισε πως το όραμα όλων  για το αρδευτικό που συζητιέται εδώ πολλά χρόνια, τώρα γίνεται πραγματικότητα. Όπως υποστήριξε είναι ένα έργο τεράστιας περιβαλλοντικής και οικονομικής σημασίας για τον τόπο που θα αλλάξει εντελώς τη γεωργική ταυτότητα του νομού , θα αναβαθμίσει τον κάμπο και θα μειώσει το κόστος παραγωγής. Ταυτόχρονα το έργο αυτό είναι κι ένα έργο φιλικό προς το περιβάλλον αφού θα μειώσει τις απώλειες του νερού προς την θάλασσα.

Τέλος ο κ. Τσιλιγγίρης δήλωσε πως το πρώτο πράγμα που ζήτησε από τον πρωθυπουργό ήταν η υλοποίηση του αρδευτικού, σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικό Ευφραιμίδη και δήλωσε  ευγνώμων για όλες τις ενέργειες που έχουν κάνει τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τώρα ώστε το έργο αυτό να δρομολογηθεί προς υλοποίηση   και  τέλος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους  και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που συνέδραμαν ώστε να γίνει το όραμα πραγματικότητα.

Χριστιάνα Καλογήρου , Γενική Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης   & Τροφίμων  : Πλέον το αρδευτικό δεν είναι ένα μεγαλεπήβολο  σχέδιο αλλά μία πραγματικότητα

Στα πλαίσια της τοποθέτησής της η Γενική Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης   & Τροφίμων κ.  Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε ότι  το έργο του αρδευτικού έρχεται να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της υπαίθρου που είναι αυτό του δημογραφικού. Όπως υπογράμμισε «…Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός της υπαίθρου γερνάει και συρρικνώνεται . Όταν υπάρχει νερό και είναι διαθέσιμο για τους αγρότες, τους  γεωργούς και  τους κτηνοτρόφους μας, τότε υπάρχει ο βασικός λόγος για να μείνουν σε έναν τόπο και να προκόψουν . Αυτή τη δυνατότητα θα δώσει και ήταν αυτό  που έλεγε ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης από τον οποίο για πρώτη φορά ακούσαμε για αυτό το έργο . Και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης μαζί του στην Ένωση Περιφερειών αυτό που ανέφερε ο Γιώργος Παυλίδης ήταν το πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο.

Δημήτριος  Παπαγιαννίδης – Γ. Γ. Ενωσιακών πόρων & υποδομών του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης : Το έργο αυτό  θα αλλάξει την μορφή της πεδιάδας της Ξάνθης,  θα καταργήσει τις 10.000 γεωτρήσεις  και θα φέρει πρότυπες καλλιέργειες

Ο κ. Παπαγιαννίδης μίλησε αρχικά για τους δεσμούς που τον ενώνουν με την  Ξάνθη  αφού  σπούδασε στην πολυτεχνική σχολή της Ξάνθης και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην πόλη μας.

Παίζω εντός έδρας.. δήλωσε χαρακτηριστικά

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγιαννίδης αρχίζει η διαδικασία υλοποίησης  του  μεγαλύτερο έργου που θα υποβάλλει το Υπουργείο στην Γενική Γραμματεία της ΣΔΙΤ  και το έργο αυτό  θα αλλάξει την μορφή της πεδιάδας της Ξάνθης,  θα καταργήσει τις 10.000 γεωτρήσεις , θα φέρει πρότυπες καλλιέργειες που θα αλλάξουν όλη την φυσιογνωμία της πεδιάδας της Ξάνθης.

Ο κ. Παπαγιαννίδης απάντησε και σε κάποιες φημολογίες που υποστηρίζουν ότι μέσω του αρδευτικού θα ανατραπεί το Δέλτα του Νέστου εξηγώντας πως με το 10% του νερού που θα φύγει δεν ανατρέπεται το Δέλτα του Νέστου και  δεν πρόκειται να έχει κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα η περιοχή.

Χρήστος Μέτιος  – Περιφερειάρχης ΑΜΘ : Ξεκίνησε  η δρομολόγηση  ενός  μεγάλου αναπτυξιακού  έργου , ενός καθολικού αιτήματος όλων των φορέων και του αγροτικού κόσμου της περιοχής

Ο κ. Μέτιος εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση γιατί ξεκίνησε  η δρομολόγηση  ενός  τόσο μεγάλου αναπτυξιακού  έργου , ενός καθολικού αιτήματος όλων των φορέων και του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Και αυτό, υπογράμμισε ο κ. Μέτιος,  χάριν στην προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των στελεχών του,  με την δρομολόγηση , όλο το προηγούμενο διάστημα, μιας σειρά από διαδικασίες.

Τέλος ο κ. Μέτιος  αναφέρθηκε και  στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης γιατί «αγκάλιασε» το θέμα και δρομολόγησε άμεσα την όλη διαδικασία.

Θωμάς Μίχογλου, Δήμαρχος Τοπείρου Ξάνθης  :  Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας που θα δώσει δουλειά και κίνητρα στους νέους ν’ ασχοληθούν με την γεωργία

Με την σειρά του ο Δήμαρχος Τοπείρου ευχαρίστησε τον Υπουργό και την ηγεσία του Υπουργείου για την σημερινή τους παρουσία στην περιοχή μας και συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την συνεργασία τους  ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την συμβολή του κ. Αλέκου Κοντού αλλά και του αείμνηστου Γεώργιου Παυλίδη για να γίνει πραγματικότητα αυτό το μεγαλόπνοο έργο, το έργο του αρδευτικού. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας που θα δώσει δουλειά και κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με την γεωργία, σημείωσε ο κ. Μίχογλου.    

Related posts

ΑΜΘ: Συνεχίζονται τα τσουχτερά κορονοπρόστιμα – 6.000 ευρώ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 7ημερο λουκέτο

xanthipost

Υιοθετήστε ένα αδέσποτο – Δώστε του μια ευκαιρία να γίνει μέλος της δικής σας οικογένειας !

xanthipost

Δήμος Ξάνθης : Δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου 2020-2023

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ