xanthipost.gr
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θρακικό πέλαγος : Μετά την αφρισμένη και θολή θάλασσα … ήρθαν οι μέδουσες!

Άρχισαν να εμφανίζονται μέδουσες στο Θρακικό πέλαγος σαν αποτέλεσμα της μεγάλης ποσότητας πλαγκτόν που εμφανίστηκε τις προηγούμενες μέρες

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Παπαδάκης Τριαντάφυλλος, Πρόεδρος του παραρτήματος Θράκης του ΓΕΩΤΕ,  οι γαλάζιες ( Rhizostoma pulmo) και οι κόκκινες (Cotylorhiza tuberculata) είναι ενδημικά είδη της Μεσογείου και παρουσιάζονται  συχνές αυξομειώσεις στους πληθυσμούς τους, ανάλογα με την ποσότητα της τροφής που βρίσκουν.

Κινούνται προσανατολισμένα  προς τα νερά με την περισσότερη πυκνότητα τροφής εκμεταλλευόμενες τα θαλάσσια ρεύματα.

Στις ακτές του Θρακικού Πελάγους κυριαρχεί το ρεύμα που κινεί τα νερά ανατολικά, οπότε θα υπάρχει εξάπλωση των πληθυσμών από τις δυτικές ακτές προς τις ανατολικές. Δηλαδή πρώτα θα εμφανιστούν στις παραλίες τις Ξάνθης μετά τις Ροδόπης και τέλος του Έβρου.

Το ρεύμα αυτό κινεί τα νερά με την φορά των δεικτών του ρολογιού (δεξιόστροφα) και είναι γνωστό ως ο αντικυκλώνας της Σαμοθράκης.

Αν δεχθείτε τσίμπημα από τσούχτρα, πρώτα πρέπει να απομακρύνετε κάποιο πλοκάμι που πιθανότατα έχει μείνει κολλημένο στην επιδερμίδα και στην συνέχεια πρέπει να ξεπλύνετε με ξύδι ή χυμό λεμονιού (αφού η τοξική ουσία είναι ισχυρά αλκαλική) και μετά να μπει αλοιφή αντιισταμινική ή καλύτερα κορτιζονούχα. Η αμμωνία και τα ούρα θα χειροτερέψουν την κατάσταση, ενώ το γλυκό νερό (εμφιαλωμένο) επίσης θα την χειροτερέψει αφού αλλάζει το οσμωτικό δυναμικό του μέρους.

Βουτιές και μακροβούτια πάντα με μάσκα για να βλέπουμε τον κίνδυνο που πάντα ελλοχεύει.

ΓΕΩΤΕ παράρτημα Θράκης

Related posts

(video) – Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 κατά και 141 υπέρ

xanthipost

Η εξοικείωση των μαθητών με την καθημερινή λειτουργία του Δήμου Ξάνθης, συνεχίζεται με επιτυχία

xanthipost

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ