XanthiPost
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

(video) – Στο Σταυροχώρι Ξάνθης «γεννιέται» το καλό κρασί και είναι οικογενειακή υπόθεση!

Η οινοποιία Παπαδόπουλος Κυριάκος «PASSAS» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που άρχισε να δραστηριοποιείται στο Σταυροχώρι του Νομού Ξάνθης, στα όρια με τον Νομό Δράμας το 2016

Σειρά κρασιών ΜΑΥΡΑ ΝΕΡΑ της οινοποιίας PASSAS – Παράγεται στις πλαγιές της κοιλάδας του Νέστου, όπου οι αμπελώνες ξεδιψούν από τα μαύρα νερά του – Κάθε φιάλη και ένα μοναδικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο του κρασιού –  Ροζέ Ημίγλυκος, Λευκός Ξηρός και Ερυθρός Ξηρός Οίνος

Στις πλαγιές βόρεια της κοιλάδας του Νέστου, στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, και σε υψόμετρο 110 – 130 μέτρα απλώνονται οι αμπελώνες της οινοποιίας «PASSAS», ξεδιψώντας από τα νερά της πηγής «Μαύρα Νερά».

Ένα υπέροχο κρασί κάνει θαύματα και είναι από μόνο του ένα θαύμα – Όσοι οινόφιλοι, προσέλθετε!

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλες τις ποικιλίες και είμαστε σίγουροι ότι θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό γευσιγνώστη και λάτρη του καλού κρασιού.

Το Κτήμα & Ο Καρπός

Οι πρώτοι αμπελώνες φυτεύτηκαν το 2007, είναι γραμμικοί και εκτείνονται σε έκταση 50 στρεμμάτων. Το έδαφος στα αμπελοχώραφα είναι αμμώδες σε βάθος μέχρι και 30 εκ. από την επιφάνεια και, στη συνέχεια, αργιλώδες με διάσπαρτα σχιστολιθικά πετρώματα μέχρι και βάθος που ξεπερνά τα 110 εκ., γεγονός που βοηθά αφενός στην καλύτερη αποστράγγιση του εδάφους και αφετέρου στην εξάπλωση του ριζικού συστήματος των φυτών.

Το διάσημο τσίπουρο του Κυριάκου Παπαδόπουλου  – Άναψε το καζάνι  – Στρώθηκαν τα τραπέζια

Οι ευχές που ακούγονταν : «Καλόπιοτο» «πάντα σε χαρές» «καλοξόδευτο» «του χρόνου τα διπλά» .Η απόσταξη γίνεται μπροστά στα μάτια μας. Το καζάνι αρχίζει να βράζει, το οινόπνευμα που έχουν τα στράφυλλα λόγω των υψηλών σακχάρων εξατμίζεται. Ο ατμός κυκλοφορεί στο σωλήνα που ξεκινάει από το καζάνι. Λόγο της διαφοράς της θερμοκρασίας (ψυχρό νερό που κυκλοφορεί εξωτερικά στο σύστημα του σωλήνα) στην πορεία ψύχεται και υγροποιείται όπου και καταλήγει μέσω του σωλήνα σε ένα “κακάβι” σταγόνα, σταγόνα . Εκεί συλλέγεται το δυνατό ποτό με ιδιαίτερη υπομονή.

Το καζάνι όμως πάνω απ’ όλα, είναι κοινωνικό φαινόμενο και παράδοση

Από ένα τέτοιο καζάνι θα παραχθεί το προϊόν της χρονιάς. Θα το προσφέρουν αλλά και θα το γευτούν στις γιορτές, στις λύπες καθώς και στην καθημερινότητά τους. Και για αυτό ακριβώς είναι και τόσο σημαντικό. Γιατί έρχεται να πλαισιώσει όλες τις πλευρές της ζωής.

Είναι μια μοναδική εμπειρία που αν και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εν τούτοις εμπλουτίζεται από το μεράκι των καζανάρηδων που παράγουν ένα ανόθευτο ιδιαίτερα ποιοτικό ποτό για να το απολαύσεις , πάντα με ρέγουλα.

Related posts

2ο Γυμνάσιο Ξάνθης: Δράση καλλιέργειας ενσυναίσθησης για ΑμεΑ μέσα από βιωματικές εμπειρίες

xanthipost

ΚΙΝΑΛ: Ο Σωκράτης Ξυνίδης ανάμεσα στους 64 πρώην βουλευτές που στηρίζουν Γιώργο Παπανδρέου

xanthipost

Σπήλαια στην Σταυρούπολη Ξάνθης – Ανεξερεύνητοι προορισμοί του τόπου μας!

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ