xanthipost.gr
ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ

Ο Τάσος κι ένας Ξανθιώτικος “Κύκνος”… εκτός λίμνης!

Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης

Το έλεγαν “καφέ Κύκνος”. Ήταν σίγουρα μια παράξενη καφετέρια της Ξάνθης. Ιδιαίτερη οπωσδήποτε. Για πολλούς λόγους : Πρώτα απ’ όλα γιατί την είχε ο Τάσος. Όπου Τάσος βλέπε ένας τύπος μάγκας, μποέμ κι ανεπανάληπτος για τα δεδομένα της Ξανθιώτικης επαρχίας. Ίσως να τον έλεγες και “εκτός εποχής”. Τόσο όμως όμορφος ως άνθρωπος που λες και τον χρειαζόμασταν διακαώς να υπάρχει. Το σακάκι έπεφτε στον ώμο, το μαντήλι πάντα στο πέτο και το καπελάκι ή την τραγιάσκα στο κεφάλι που του έδινε στυλ ανεπανάληπτο. Ο Τάσος λοιπόν εκτός από κύκνο είχε κι ένα σκύλο. Τον έλεγαν Ρόκι κι ήταν ντόμπερμαν, απ΄αυτά που μόλις περνούσαν από δίπλα….τρόμαζες.

Ο Τάσος πήγαινε “πακέτο” με τον Κύκνο, ακόμη και πιο πολύ απ’ την Γαλλιδούλα σύζυγο του Μαρτίν, που μαγείρευε ενίοτε Ευρωπαϊκές σπεσιαλιτέ, στο μενού του μαγαζιού. Έφτιαχνε επίσης την πιο γλυκιά και νόστιμη σοκολάτα (ρόφημα) στην πόλη. Στο μαγαζί ερχόταν λίγοι και καλοί, που γινόταν καλύτεροι όταν τα καλοκαίρια απολάμβαναν την λιλιπούτεια παραδεισένια αυλή του αρχοντικού.

Γιατί ο “Κύκνος” βρισκόταν σε αρχοντικό και μάλιστα σε κεντρικό σημείο (έναντι του Λυκείου Ελληνίδων). Ένα αρχοντικό που εάν το έβλεπε σήμερα ο ιδιοκτήτης του Στάλιος, πολύ θα στεναχωριόταν για την κατάντια και την εγκατάλειψη του.

Ο Τάσος “πάτησε πόδι” για να μην φύγει απ’ τον “Κύκνο”, όταν το οίκημα πέρασε στο Πανεπιστήμιο ΔΠΘ και μάλιστα στο τέλος δικαιώθηκε παρά τις δικαστικές προβλέψεις. Ίσως να ήξερε ότι θα καταλήξει από κύκνος ασχημόπαπο, διαψεύδοντας παράλληλα και το αίσιο τέλος στο γνωστό παραμυθάκι. Σήμερα ο Τάσος σίγουρα τους κοιτά όλους και χαμογελά από ψηλά, στον ουρανό.

 Όπως πάντα θα έχει σίγουρα ακόμη το περιποιημένο μουστάκι και το λαδωμένο μαλλί του.

Λένε άλλωστε ότι οι “Les amis de kyknos” (“Φίλοι του κύκνου”) υπάρχουν ακόμη ως άτυπη ομάδα στην Ξάνθη, που ακόμη τον σκέφτονται και πίνουν στην υγειά του…..

Αλλιώτικες προτάσεις

Related posts

Η ιστορία του ανάποδου γάμου στα Άβδηρα – Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Συλλόγου Αβδηριτών

xanthipost

Το εντυπωσιακό αρχοντικό που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις – …δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινήσει

xanthipost

Η πλατεία Αλεξάνδρου Μπαλτατζή στα τέλη του 19ου αιώνα.

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ