XanthiPost
ΕΛΛΑΔΑ

(video) – «Θωρακίζονται» Έβρος και νησιά: Στην Ελλάδα τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117 Guardian

Ο ΕΣ παραλαμβάνει τον Δεκέμβριο τα πρώτα 80 θωρακισμένα Μ1117 Guardian από τις ΗΠΑ

Η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ σε αγαστή συνεργασία με τα Επιτελεία επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να «τρέξουν» προγράμματα που θα ενισχύσουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Το ΓΕΣ έχει τρέξει εδώ και μήνες όλες τις απαραίτητες διαδικασίες σε ότι αφορά την άμεση ενίσχυση με συνολικά 1.200 Μ1117 Guardian. Πρόκειται για δύο εκδόσεις του τύπου, μεταφοράς 4 ατόμων η μία και 6 ατόμων η δεύτερη.

Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων που θα μεταβεί στις ΗΠΑ προκειμένου να κάνει την επιλογή των οχημάτων από το διαθέσιμο απόθεμα, έχει οριστεί, ενώ είναι πολύ πιθανό η μετάβαση να φέρει και την προμήθεια κάποιων αρχικών μονάδων Bradley M2A2, καθώς και των αμφιβίων AAV7 για τις ανάγκες των πεζοναυτών.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ έχουν ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διαδικασίες και έχουν συντάξει τους σχετικούς φακέλους, που έχουν αποστείλει στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών κι Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ). Εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου η υπογραφή του σχετικού εγγράφου που θα ανάψει το «πράσινο φως» για 2 ταξίδια. Και μιλάμε για δύο ταξίδια, διότι πριν την μετάβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αρμόδιο κλιμάκιο θα ταξιδέψει στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Στην αμερικανική βάση της Στρατιάς Ευρώπης, όπου βρίσκονται ήδη 80 Μ1117 και τα οποία είναι πολύ πιθανό –αν κυλήσουν όλα βάσει χρονοδιαγραμμάτων– να βρίσκονται στον Έβρο τον Δεκέμβριο.

Το M1117 Guardian είναι ένα όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων αυτοκινήτων. Σε ότι αφορά τον οπλισμό του φέρει ένα εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning, τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή.

Διαθέτει λάστιχα «run flat» και ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών, καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού των 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα.

Στόχος του ΓΕΣ είναι να μπουν στην υπηρεσία του Στρατού και τα 1.200 οχήματα τα οποία θα διαμοιραστούν σε νησιά, Έβρο αλλά και την φύλαξη των συνόρων. Ερωτιματικό παραμένει το αν η απόκτησή τους θα αντικαταστήσει η όχι, τα υπέργηρα Μ113, γνωστά και ως «παπάκια» του Ελληνικού Στρατού.

Related posts

Σχολεία : Περισσότερα από 8.200 κρούσματα έδειξε το πρώτο self test της εβδομάδας!

xanthipost

Δίπλωμα οδήγησης: Αλλαγές στις ιατρικές εξετάσεις των υποψηφίων

xanthipost

Ζάκυνθος: 17χρονος πυροβόλησε κατά λάθος συμμαθητή του με καραμπίνα

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ