XanthiPost
ΕΛΛΑΔΑ

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ποιοι εξαιρούνται – Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο 50 ευρώ – Πόσα ραντεβού κλείστηκαν από χθες

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας». Η εξαγγελία του μέτρου έφερε «έκρηξη» στα ραντεβού για εμβολιασμό. Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, από χθες έχουν κλειστεί 10.000 ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση από πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, όταν το προηγούμενο διάστημα ο μέσος όρος των ραντεβού δεν ξεπερνούσε τα 2.600. 

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαοτικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και

(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εψαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εψαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

4. Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης παρ. 1 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.

Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον  προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης. 

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράπεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. 

5. Για επιβολή του διοικητικού προστίμου παρ. 4 διαβιβάζονται περιοδικά τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασψάλισης, τήρηση όλων των σχετικών εγγυήσεων και εψαρμοζομένου του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 27 Απριλίου 2016, για προστασία των ψυσικών προσώπων έναντι επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και κατάργηση οδηγίας 95/46/ΕΚ για Προστασία Δεδομένων [ΓΚΠΔ] (1 119), από εταιρεία επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασψάλισης» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) Γενική Γραμματεία Πληροψοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηψιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορισθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των υπόχρεων ψυσικών προσώπων. συνέχεια ΓΓΠΣΔΔ διαβιβάζει τα στοιχεία του πρώτου εδαψίου ΛΑΔΕ. Υπουργείο Υγείας και ΗΔΙΚΑ Α.Ε. έχουντην ιδιότητα του Υπευθύνου Επεξεργασίας και Εκτελούοας Επεξεργασία σύμψωνα τις περ. 7 και 8 του άρθρου του ΓΚΠΔ αντίστοιχα, όπως ορίζεται στα άρθρα 55 και 55Α του ν. 4764/2020 (Α’ 256) και άρθρο 29 από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Ν 75), οποία κυρώθηκε άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α’ 86). Η ΛΑΔΕ ορίζεται ως ανεξάρτητος Υπεύθυνος Επεξεργασίας αποκλειστικά για σκοπό βεβαίωσης και είσπραξης των δημοσίων εσόδων κατά ΚΕΔΕ και υπό αυτή ιδιότητα διασψαλίζει προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμψωνα ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και, ιδίως, σύμψωνα τις διατάξεις του ΓΚΠΔ και του ν. 4624/2019 (Α’ 137). Η ΓΓΠΣΔΔ ορίζεται ως ανεξάρτητος Υπεύθυνος Επεξεργασίας για σκοπό ταυτοποίησης των υπόχρεων ψυσικών προσώπων.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία: ΕΔΩ

newpost.gr

Related posts

Πανελλήνιες: Τι αλλάζει για την εισαγωγή των υποψηφίων στο Λιμενικό – Όριο ύψους για άνδρες και γυναίκες

xanthipost

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη- Βρέφος μόλις 52 ημερών πέθανε από κορονοϊό

xanthipost

Πειραιάς: 40χρονος μήνυσε την πεθερά του γιατί τον ξυλοκόπησε!

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ