xanthipost.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή αγωνίας από τους ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων – Οδηγούμαστε στον αφανισμό και στην ανεργία

Άλλος ένας κλάδος πολύ μικρών επιχειρήσεων, οδηγείται με γρήγορους ρυθμούς, προς τον αφανισμό του!

Ζητούν από την Κυβέρνηση μέτρα στήριξης για να αντέξει ο κλάδος μέχρι το τέλος της πανδημίας!

«…Ζητάμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, να εγκύψουν στα προβλήματα του κλάδου και να δώσουν ανάσα ζωής σε ένα επάγγελμα – θεσμό της σχολικής κοινότητας της χώρας, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και ταυτόχρονα να εξυπηρετούμε τους μαθητές των σχολείων με ζήλο, αγάπη και υπευθυνότητα όπως τόσα χρόνια κάνουμε..» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων,  η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου

 Το ‘σχολικό κυλικείο’, ως θεσμός, είναι  άμεσα συνδεδεμένος με την σχολική κοινότητα στην Ελλάδα , για πάνω από 5 δεκαετίες. Εκτός από πηγή εισοδήματος για τις σχολικές μονάδες, μιας και το ενοίκιο λειτουργεί ως έσοδο για το εκάστοτε σχολείο, είναι μια από τις πρώτες μνήμες της σχολικής μας ζωής. Ως μαθητές τρέχαμε , μόλις χτυπούσε το κουδούνι για διάλειμμά προς το κυλικείο  και μπαίναμε σε ουρά για να πάρουμε τον πολυπόθητο λουκουμά με την ζάχαρη (δεν επιτρέπεται να πωλείται πλέον στα σχολεία). Μάθαμε να δίνουμε την σειρά μας στους μικρότερους, μάθαμε να υπολογίζουμε τα ρέστα, ώστε να περισσέψουν για χυμό στο επόμενο διάλειμμα… Εκεί βασιζόταν και η μητέρα μας, ότι θα φάμε κάτι της προκοπής, μιας και το καθημερινό κολατσιό ήταν άλλη μια σκοτούρα και για εκείνη… Ποιος δεν θυμάται την καθαρίστρια ή τον επιστάτη του σχολείου του , που διατηρούσε και το κυλικείο σε μια γωνιά , συνήθως, κάτω από κάποια σκάλα στρυμωγμένο…

Τα χρόνια πέρασαν και τα δεδομένα για το σχολικό κυλικείο άλλαξαν ριζικά. Δημιουργήθηκαν νόμοι και προδιαγραφές, βάση των οποίων λειτουργούν πλέον τα σχολικά κυλικεία. Πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, προσφορές, εγγυήσεις και ρήτρες, καθορίζουν πλέον τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Σάκχαρα και τρανς λιπαρά, έστειλαν τον λουκουμά των παιδικών μας χρόνων, μαζί με την ζαμπονοτυρόπιτα , στο πυρ το εξώτερον! Τη θέση της μπομπονέλας και των ΜΕΖ (καραμελίτσες με 10 δραχμές) έχουν πάρει τα κριτσίνια βρόμης ολικής άλεσης, χωρίς αλάτι, χωρίς λιπαρά, χωρίς σάκχαρα. Πλέον ο κυλικειάρχης εργάζεται, βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων , με πιστοποίηση από τον Ε.Φ.Ε.Τ. . Πουλά καθορισμένα προϊόντα με HACCP % ISO, σε προκαθορισμένες τιμές βάση διατίμησης και ελέγχεται πολλές φορές τον χρόνο από τους αρμόδιους φορείς για την λειτουργία του. Όλα ορθά και λογικά ως εδώ, αλλά…

Από το 2010 και πλέον, η ελληνική κοινωνία , βιώνει την οικονομική κρίση έντονα και σφίγγει το ζωνάρι όσο μπορεί. Φυσικό επακόλουθο είναι, να χτυπηθεί και ο κλάδος των σχολικών κυλικείων , μιας και το χαρτζιλίκι των παιδιών μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο κλάδος έχει πιεστεί όσο δεν πάει, αφού επιβαρυνόμαστε ετησίως με όλες τις πάγιες  φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές παραμέτρους που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες ( τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, ΕΦΚΑ 2.640 ευρώ, ΓΕΜΗ, Επαγγελματικό επιμελητήριο, προκαταβολή φόρου, κ.λπ.) . Να σημειώσουμε πως, μια μέση σχολική χρονιά, μας προσδίδει 155 εργάσιμες ημέρες με +/-  10 ημέρες ακόμη (καταλήψεις, εκδρομές, καιρικά φαινόμενα, κ.λπ.)

Κορωνίδα των πιέσεων που έχουμε βιώσει ως κλάδος, είναι η παγκόσμια πανδημία COVID 19 , η οποία στην χώρα μας έκλεισε τα σχολεία στις 11 Μαρτίου 2020 και για ενάμισι σχολικό έτος (18 μήνες ακριβώς), υπολειτούργησαν συνολικά από 45 έως 65 ημέρες (ανάλογα την βαθμίδα , τα κρούσματα και τις καταλήψεις) .

Οφείλουμε να αναφέρουμε πως, για όλο αυτό το διάστημα, μοναδική ελάφρυνση για τον κλάδο ήταν:

 • η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους 5 πρώτους μήνες
 • το ημιδάνειο μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής από το οποίο εξαιρέθηκε σημαντικό ποσοστό του κλάδου
 • έκπτωση 25% στην ασφάλιση, εάν πλήρωνες εμπρόθεσμα (ελάχιστοι μπόρεσαν να πληρώσουν)
 • και τέλος, έκπτωση στο ενοίκιο ΈΩΣ 40% , αν, εάν και όσο ο εκάστοτε δήμος ήθελε.

Ο απολογισμός μέχρι τώρα, δείχνει πως ο μέσος ιδιοκτήτης σχολικού κυλικείου, έχει επιβαρυνθεί με χρέη και τόκους πάγιων επαγγελματικών υποχρεώσεων, 2 ετών. Επίσης, πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων, εγκατέλειψε το επάγγελμα και οδηγήθηκε στην ανεργία. Πολλά σχολεία είναι πλέον χωρίς κυλικείο και πολλοί συνάδελφοι (νυν και πρώην) έχουν εγγραφεί στις λίστες βοήθειας της πρόνοιας.  Δεν είναι λίγα τα περιστατικά κυλικειαρχών με κομμένο ρεύμα για μήνες και καταστάσεις ανέχειας , όλο αυτό το διάστημα.

Φτάνοντας στον Σεπτέμβριο του 2021, τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με πολλά κλειστά τμήματα και κατ’ επέκταση μειωμένο αριθμό μαθητών, λόγω κρουσμάτων…. το μπαράζ καταλήψεων ξεκινά από την πρώτη  εβδομάδα λειτουργίας… τα σχολεία λειτουργούν για μήνες με δίωρο και τρίωρο πρόγραμμα, έλλειψη προσλήψεων εκπαιδευτικών …. Παίρνουν αύξηση κόστους όλες οι πρώτες ύλες που μας αφορούν και κατ’ επέκταση τα προϊόντα με τα οποία δουλεύουμε, ύψους  30% , ενώ παράλληλα, ψηφίζεται δυσανάλογα της αύξησης κόστους , νέος τιμοκατάλογος διατίμησης με αύξηση στις τιμές πώλησης, κατά 10% μόνο . Η τυχόν έκπτωση μισθώματος του προηγούμενου έτους, δεν ισχύει πλέον και το πάγιο κόστος λειτουργίας  του κυλικείου, γίνεται δυσβάσταχτο για τον κάθε ένα από εμάς!

Όπως πλέον είναι εμφανές, άλλος ένας κλάδος πολύ μικρών επιχειρήσεων, οδηγείτε με γρήγορους ρυθμούς, προς τον αφανισμό του, οδηγώντας χιλιάδες μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία. Ένας κλάδος που κατά πλειοψηφία απαρτίζεται από μητέρες, πολλές εκ των οποίων συντηρούν μονογονεϊκές οικογένειες από την εργασία τους, θα εκλείψει σύντομα , εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης.

Ως έμπειροι επαγγελματίες του κλάδου και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του μέσου συναδέλφου, ζητάμε τα απολύτως απαραίτητα μέτρα, ώστε ο κλάδος να αντέξει μέχρι το πέρας της επίδρασης της πανδημίας

 • Έκπτωση 40% για ολόκληρο των κλάδο
 • χωρίς εξαιρέσεις
 • για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία
 • με αναδρομική ισχύ, από τον Σεπτέμβριο του 2021
 • για τουλάχιστον 2 έτη

ώστε να αντιμετωπιστούν και να καλυφθούν τα οικονομικά χρέη που προέκυψαν από την πανδημία .

 • Σχολικό Δεκατιανό Δωρεάν για τους μαθητές, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά κι εξ ολοκλήρου από το κυλικείο, με προϊόντα, ελεγμένα και πιστοποιημένα από τους ελεγκτικούς φορείς (μέτρο το οποίο βοηθά και τους πληγέντες κλάδους των προμηθευτών μας , καθώς και τις οικογένειες των μαθητών, απαλλάσσοντας τους από το ετήσιο κόστος της πρωινής τους διατροφής).
 • Πλήρη απαλλαγή υποχρέωσης επιστροφής της «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ», καθώς ως κλάδος, εργαζόμαστε υπό πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο, το οποίο συρρικνώθηκε δραματικά σε σχεδόν 60 ημέρες εργασίας, τους προαναφερθέντες 18 μήνες.
 • Ευνοϊκή έκπτωση για την αποπληρωμή χρεών προς τον ασφαλιστικό μας φορέα, με διακανονισμό. Απαλοιφή τόκων υπερημερίας.
 • Απαιτητή ισχύς του νόμου περί  «μη εισερχομένων εξωσχολικών και εμπόρων στο σχολείο» οι οποίοι εισέρχονται στα σχολεία ως ντελίβερυ, φέρνοντας στους μαθητές προϊόντα.  Εκτός του ότι προμηθεύουν τους ανήλικους μαθητές με αγνώστου είδους και ποιότητας προϊόντα, κάνουν τεράστιο κακό στην δουλειά μας και καταπατούν ταυτόχρονα  τον νόμο περί  «αθέμιτου ανταγωνισμού» σε βάρος των μισθωτών , ειδικά σε έναν χώρο που μισθώνει με πλειοδοτικό διαγωνισμό, ένα κυλικείο, το οποίο εξυπηρετεί και ταυτόχρονα πληρώνει για συγκεκριμένο αριθμό μαθητών, σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών , με συγκεκριμένα προϊόντα και προκαθορισμένο τιμοκατάλογο.
 • Για κάθε πλήρη συμπλήρωση απουσιών, ισοδύναμη με τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών του εκάστοτε σχολείου, να αφαιρείται μία επιπλέον ημέρα από το κόστος του μισθώματος.
 • Για κάθε πλήρη συμπλήρωση κενών ορών διδασκαλίας , ισοδύναμη με το σύνολο μίας σχολικής ημέρας πλήρως φοιτούντων μαθητών, να αφαιρείτε μία επιπλέον ημέρα από το κόστος του μισθώματος.
 • Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, 650 ευρώ, αποκλειστικά για τον κλάδο των σχολικών κυλικείων, σε συνάρτηση με το ότι το επάγγελμά μας έχει λιγότερες εργάσιμες ημέρες, ακόμη και από τα εποχικά επαγγέλματα (155 +/-  ημέρες ετησίως) .

Ζητάμε από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, να εγκύψουν στα προβλήματα του κλάδου και να δώσουν ανάσα ζωής σε ένα επάγγελμα – θεσμό της σχολικής κοινότητας της χώρας, ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και ταυτόχρονα να εξυπηρετούμε τους μαθητές των σχολείων με ζήλο, αγάπη και υπευθυνότητα όπως τόσα χρόνια κάνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Related posts

 ΕΠΟΠ  χτύπησε με ξύλο  στρατιώτη στο κεφάλι και προκάλεσε ζημιές στο όχημά του – Συνελήφθη μετά από καταγγελία του παθόντα

xanthipost

Πέθανε η πρώην παίκτρια του MasterChef και γνωστή σεφ Ντέμη Γεωργίου

xanthipost

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών – νηπίων σε 27 σταθμούς της ΔΥΠΑ

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ