xanthipost.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης – Το καταστροφικό πελατειακό κράτος της δεξιάς σε νέες περιπέτειες

Ανακοίνωση από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ 2023-2027:

Η κυνική ομολογία των πρώην υπουργών της ΝΔ κ. Δούκα και Λιβανού, καταδεικνύει, ακριβώς, τον τρόπο σκέψης της δεξιάς στη χώρα, διαχρονικά.

 • Το 2007, κέρδισαν της εκλογές, πληρώνοντας την καταστροφή και τους 84 νεκρούς με 3χίλιαρα.
 • Το 2019, κέρδισαν τις εκλογές, τζογάροντας, πάνω στους νεκρούς, στο Μάτι.
 • Το 2022, προσπαθούν να πνίξουν τις αντιδράσεις από τη διαχείριση του χιονιά, με 2χίλιαρα.

Την ίδια στιγμή πεθαίνουν κάθε ημέρα 100 συνάνθρωποι μας  από COVID και η χώρα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο με σχεδόν 25.000 νεκρούς.  Άραγε πόσα θα δώσουν για να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές;

Σίγουρα, θα προσπαθήσουν να εκβιάσουν όσους ¨εξυπηρέτησαν¨, τα χρόνια που είναι κυβέρνηση. Το δήλωσε σε σύσκεψη, σε ανύποπτο χρόνο και μπροστά στις κάμερες ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεωργαντάς.

Δυόμιση χρόνια, από τις εκλογές και ενώ το Ταμείο του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, καμία αλλαγή στον κανονισμό ασφάλισης και στο νομοθετικό πλαίσιο για αύξηση εσόδων του οργανισμού δεν διαφαίνεται.

Το επιτελικό κράτος σημειώνει τη μια αποτυχία μετά την άλλη. Μετά την χειρότερη πληρωμή στις επιδοτήσεις του 2021, ακόμα σέρνεται ο διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Καθυστερεί η αξιολόγηση των μέτρων του ΠΑΑ που έχουν προκηρυχτεί, λόγω αδυναμιών του ΥΠΑΑΤ και των Οργανισμών του.

Οι αγρότες ανήμποροι και αβοήθητοι από το κράτος παρακολουθούν το ράλι τιμών στα εφόδια και στην ενέργεια, ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει ελάχιστα και ξαναζεσταμένα μέτρα.

Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ 2023-2027, μόνο στρατηγικό σχέδιο δεν είναι. Χωρίς όραμα, δεν δίνει καμία προοπτική στην ελληνική γεωργία, προσπαθώντας απλά να πετύχει μια διαχείριση των επιδοτήσεων με βάση την πεπατημένη. Δεν προχωράει καν, στο ώριμο αίτημα χιλιάδων αγροτών για άμεση κατάργηση των δικαιωμάτων από 1/1/2023, όπως κάνουν μια σειρά από χώρες στην ΕΕ, επιφέροντας δικαιοσύνη και ισότητα στην κατανομή των επιδοτήσεων μειώνοντας ταυτόχρονα το διοικητικό κόστος.

Το Ταμείο Ανάκαμψης για τον πρωτογενή τομέα όχι μόνο δεν συνδέεται με την νέα ΚΑΠ 2023-2027 αλλά κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι στην πραγματική αγροτική παραγωγή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια αισχρή πελατειακή πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών. Επειδή η χώρα έχει απολέσει τα περιθώρια που της εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  είναι ανάγκη η προσφυγή στην κάλπη, προκειμένου:

 • Να μπει τάξη και να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις πληρωμές.
 • Να επιστραφεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς χωρίς εξαιρέσεις.
 • Να χορηγηθεί ειδική ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους
 • Να μηδενιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Να προστατευτεί μέσα από σοβαρούς ελέγχους το ελληνικό προϊόν από τις  ελληνοποιήσεις.
 • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος, αποτελεσματικός και βιώσιμος.
 • Να αξιοποιηθούν η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και οι μικροπιστώσεις για παροχή ρευστότητας.
 • Να ρυθμιστούν τα χρέη με απλό, βιώσιμο τρόπο για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων παραγωγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, έτοιμος να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Καλούμε όλο τον αγροτικό κόσμο να συστρατευτεί στο αίτημα των άμεσων εκλογών. Πρέπει να φύγουν, τώρα, ώστε να σωθεί ότι μπορεί από τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της χώρας. Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Related posts

Συνάντηση ΕΣΠΕΑΜ/Θ με τον Υποψήφιο Ευρωβουλευτή (ΝΔ) κ. Γιώργο Αυτιά

xanthipost

Live τα αποτελέσματα των εκλογών της  25ης Ιουνίου 2023

xanthipost

Εκλογές 2023 – Exit Poll: Στο 23,9% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ