xanthipost.gr
ΕΛΛΑΔΑ

(video)–Σε τιμητική εκδήλωση για τους διασώστες, τους νοσηλευτές και του γιατρούς του ΕΚΑΒ στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας o Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τους αφανείς ήρωες του ΕΚΑΒ μίλησε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης για τους διασώστες, τους νοσηλευτές και του γιατρούς του ΕΚΑΒ που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

«Τιμούμε σήμερα την ημέρα ‘’Θυσίας του Διασώστη’’ με μεγάλη συγκίνηση. Συγκίνηση για τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, αλλά και σεβασμό προς όλους εκείνους, οι οποίοι συνεχίζουν να σώζουν συνανθρώπους μας, διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς.  Τους μαχητές της πρώτης γραμμής, που αποτελούν τους κρίκους οι οποίοι νύχτα – μέρα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, συνδέουν την ευθύνη της Πολιτείας με την ασφάλεια του πολίτη», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

 «Η πιο έμπρακτη τιμή θα είναι η γρήγορη οικοδόμηση ενός νέου ΕΚΑΒ. Ήδη είναι ο μοναδικός φορέας διαχείρισης έκτακτων περιστατικών καθώς απορρόφησε στις δομές του το παλιό Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας. Και προχωρά η στενή διασύνδεση με τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Είναι μία μεταρρύθμιση κρίσιμη για την άμεση αντιμετώπιση τραυματισμών από ατυχήματα, από φυσικές καταστροφές, αλλά και πολύ συχνών περιστατικών όπως οι καρδιακές ανακοπές ή τα εγκεφαλικά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η διάσωση σημαίνει πάνω απ’ όλα διασώστες. Η στιγμή δεν προσφέρεται για μεγαλόστομες εξαγγελίες, τις οποίες άλλωστε αποφεύγω. Οι υγειονομικοί ενισχύθηκαν, δυο φορές, με ειδικό κονδύλι κατά την διάρκεια του COVID-19 και η απαλλαγή φόρου στα πτητικά επιδόματα θα ισχύει και για τους διασώστες των αεροσκαφών του ΕΚΑΒ. Θα προχωρήσουμε σε νέες απαραίτητες προσλήψεις, αλλά θα δρομολογήσουμε και τις διαδικασίες ώστε το προσωπικό του ΕΚΑΒ να έχει διαρκή εκπαίδευση. Στους ανθρώπους, όμως, που καθημερινά βλέπουν πόσο γρήγορα τη χαρά της ζωής μπορεί να διαδεχθεί η αγωνία του κινδύνου, θέλω να είμαι διπλά ειλικρινής. Θα πω, λοιπόν, ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα σας -όπως το έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας- αλλά πάντοτε με βάση τις δυνατότητες της χώρας και της εθνικής οικονομίας γιατί -πρώτα από όλα- εσείς καταλαβαίνετε πόσο εύκολα μία επιπόλαια, μία λάθος απόφαση μπορεί να καταστρέψει έναν υγιή οργανισμό και το μέλλον του», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι η ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» είναι θεσμοθετημένη στις 14 Ιανουαρίου και κάθε χρόνο αποτελεί μια ημέρα μνήμης και συγκίνησης. Σημείο αναφοράς αποτελεί η 14η Ιανουαρίου 2001, όταν και συνέβη η πρώτη πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ανοικτά του Σουνίου. Κάθε χρόνο, η ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» είναι ημέρα μνήμης και σεβασμού για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, οι οποίοι απώλεσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Φτάνοντας στην αεροπορική βάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους διασώστες για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν και επιθεώρησε ελικόπτερο του ΕΚΑΒ το οποίο εκτελεί αεροδιακομιδές μέρα και νύχτα (και βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα) καθώς και αεροσκάφος για τη μεταφορά ασθενών που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τα πληρώματα των διασωστών που βρίσκονται κάθε μέρα δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, με αεροσκάφη, ελικόπτερα, ασθενοφόρα και μοτοσυκλέτες και μίλησε με λόγια ευγνωμοσύνης μέσω ασυρμάτου από ασθενοφόρο – συντονιστικό κέντρο σε όλα τα πληρώματα των ασθενοφόρων στη χώρα.

«Καλησπέρα σας. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την εκδήλωση, τιμώντας την ημέρα του Διασώστη. Θέλω να σας πω από καρδιάς ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για όσα έχετε προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, ειδικά τα τελευταία δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Έχετε προτάξει πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σας είμαστε υπόχρεοι και ευγνώμονες. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε την αμέριστη στήριξη της πολιτείας, η οποία εκδηλώνεται και έμπρακτα αφενός με τη βελτίωση του εξοπλισμού του ΕΚΑΒ συνολικά, αλλά αφετέρου και με τη στήριξη των διασωστών μας και υλικά αλλά και με όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση. Σας ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ για ό,τι κάνετε. Καλό απόγευμα, καλή δύναμη», ανέφερε, μέσω ασυρμάτου, ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Στην εκδήλωση τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμην των πεσόντων στο καθήκον.

«Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων του ΕΚΑΒ που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, των ανθρώπων αυτών που με το παράδειγμά τους έδειξαν τι σημαίνει αυταπάρνηση, ευσυνειδησία και ήθος. Τιμούμε αυτούς και τις οικογένειές τους. Η Σοφία, ο Γιώργος, ο Χρήστος, ο Λευτέρης, ο Μαγκέντ, ο Γιάννης, ο Βαγγέλης, ο Δημήτρης αλλά και πολλοί άλλοι επαγγελματίες υγείας που έφυγαν την ώρα του καθήκοντος θα είναι για πάντα εδώ να μας θυμίζουν την υπέρτατη αξία της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, την πραγματική σημασία του Όρκου του Ιπποκράτη. Το ΕΚΑΒ στηρίζει την πολιτεία και τους πολίτες, προσφέροντας σωτήρια υπηρεσία και παρέμβαση, βοήθεια στους ανθρώπους την ώρα που το χρειάζονται περισσότερο, όταν είναι άρρωστοι, τραυματίες, όταν είναι σε κίνδυνο», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Η σημερινή παρουσία όλων εδώ  στο χώρο που εδρεύουν οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ αντικατοπτρίζει την έκφραση σεβασμού και τιμής στους διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς του ΕΚΑΒ οι οποίοι δεν δίστασαν την ώρα του καθήκοντος να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο και τελικά να τις χάσουν προκειμένου να σώσουν τις ζωές των ασθενών τους», σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Τιμητικό ευχαριστήριο ενθύμιο απένειμε στον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απένειμε τιμητικά βραβεία στους διασώστες. 

Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις συγκινητικές προσωπικές ιστορίες των διασωστών και βράβευσε τον διευθυντή του παραρτήματος ΕΚΑΒ Λαμίας, Θεμιστοκλή Λιάσκο, που είναι ο αρχαιότερος εν ενεργεία και τον υπεύθυνο του τομέα ΕΚΑΒ Ιστιαίας, Απόστολο Κομποθανάση, ο οποίος εκπροσώπησε τους διασώστες του ΕΚΑΒ Ιστιαίας που πρωταγωνίστησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021.

Τιμητικά βραβεία έλαβαν από τον Πρωθυπουργό οι διασώστες, Γιάννης Χούσος και Κώστας Κωστανάσιος για τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν ως μέλη της Ιπτάμενης Ομάδας των Διασωστών και Ιατρών του ΕΚΑΒ κατά τη διάσωση ανήλικων παιδιών σε τροχαίο ατύχημα στην Άνδρο τον Ιούλιο του 2021, η γιατρός Αναστασία Ζυγούρα, ως Επικεφαλής Συντονίστρια της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ για το ήθος και την επαγγελματική ευσυνειδησία των μελών της κατά την διαχείριση της πανδημίας, ο ιατρός Σπύρος Δημητρόπουλος (το βραβείο παρέλαβε η κόρη του), ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθήνας και διασώστης, Γιώργος Μαθιόπουλος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Χρήστος Αγγελίδης, ως εκπρόσωπος του προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Related posts

(video) – Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: Προφυλακιστέος ο καθ’ ομολογίαν δράστης με καταγωγή από την Ξάνθη

xanthipost

Ηράκλειο: Μαθήτρια Γυμνασίου υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ στόλιζε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σχολείο

xanthipost

Α.Σ.Σ.Υ : Υποβάθμιση των πτυχίων – Επιστολή προς τον Αρμόδιο Υφυπουργό Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη !

xanthipost

Leave a Comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ